Köpekler Çocukluk Egzaması ve Astım Riskini Azaltabilir
Köpekler genellikle “insanın en iyi arkadaşı” olarak bilinir. İki yeni çalışma bu unvanın neden bu kadar hak ettiğini vurgulamaktadır. Bilim adamları, erken yaşamda köpeklerle vakit geçirmenin egzamaya karşı koruyabileceğini ve çocukluk çağında astım belirtilerini azaltabileceğini açıkladılar.
ABD’de yapılan çalışmada yaklaşık 54,4 milyon ABD hane halkı en az bir köpeğe sahiptir. Bu sadık dört ayaklı arkadaşınızı sevmek için yeterince sebep olabilir. Ancak bilim köpeğinizi beslemek için birçok neden olduğunu gösteriyor.
Örneğin, ABD’de yapılan bir çalışma, köpekli hanelerde çocukların daha düşük stres seviyelerine sahip olduğunu, diğer araştırmalarda ise köpek sahibi olmanın sahiplerinin fiziksel aktivite seviyelerini artırabildiğini göstermiştir.
Araştırma ayrıca evcil hayvan sahipliğini özellikle çocuklar arasında daha düşük alerji ve astım riskiyle karşılaşmış. Erken yaşamda köpeklerle vakit geçirme çocukluk egzamasını ortadan kaldırmaya ve astım belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabileceğini bulduktan sonra bu tür araştırmalar üzerine iki yeni çalışma yapılmıştır.
Köpekler Egzama Riskini Azaltır
İlk çalışma ACAAI üyesi Dr. Gagandeep Cheema tarafından yönetildi ve doğumdan önce köpeklerle vakit geçirmenin çocukluk egzama riskini nasıl etkilediğini araştırdı.
Egzamanın kesin nedenleri belirsizliğini koruyor, ancak bağışıklık sistemi belirli alerjenlere veya tahriş edici maddelere yanıt olarak aşırı tepki gösterdiğinde durumun ortaya çıkabileceği konusunda bir fikir birliği var.
Çalışmaları için Dr. Cheema ve ekibi, bir dizi hamile annenin köpekle yaşamasını değerlendirdi. Çalışmanın amacı için, köpek ile yaşayanların her gün en az bir saat evin içinde en az bir köpeği olması şartı ile değerlendirmeye konu olmuştur.
Hamilelik sırasında köpeklerle vakit geçiren annelerden doğan çocukların, köpeklerle vakit geçirmeyen annelerden doğan çocuklara kıyasla, 2 yaşına kadar egzama gelişme olasılığının daha düşük olduğunu buldular.
Bununla birlikte, çalışma çocuklar 10 yaşına geldiğinde, doğum öncesi köpek ile vakit geçirmenin koruyucu etkilerinin azaldığını ortaya koymuştur.
Köpek Bakterileri ve Alerjenler
İkinci çalışmada, aynı zamanda ACAAI üyesi olan uzman Dr.Po-Yang Tsou ve ekibi, bu durumdaki çocuklarda köpeklerin astım şiddetini nasıl etkilediğini araştırdı.
Ekip, iki tür köpek ile vakit geçiren çocukların etkilerini değerlendirdi: köpek alerjisi olan çocuklarda alerjik reaksiyonu tetikleyen proteine maruz kalma ve bir köpeğin taşıyabileceği belirli bakteri – bakteri gibi parçacıklara maruz kalma.
Araştırmacılar, bir köpekten bakterilere ve diğer parçacıklara maruz kalan çocukların astım belirtilerinde bir azalma yaşadığını buldular.
Köpek alerjenlerine maruz kalmanın astımı üzerinde koruyucu bir etki ve alerjene maruz kalmanın zararlı bir etkisi var gibi görünüyor, köpek alerjenlerine maruz kalmanın önemli bir endişe olmaya devam ettiğini vurgulanıyor.
Doğumdan önce ve sonra köpeklerle vakit geçirilmesi çocuklukta egzama ve astıma karşı korunmaya yardımcı olup olmayacağını doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Köpekler Streli Çocuklara İyi Geliyor
Çalışmaya evcil hayvan sahibi çocuklu yaklaşık 100 aile ile başlandı. Katılımcılar, 7 ve 12 yaşları arasında 101 çocuğa ulaştı. Çocukların stres seviyelerini test etmek için araştırmacılar onlardan iki görevi tamamlamalarını istedi: topluluk önünde konuşma ve zihinsel aritmetik.
Bu görevlerin strese neden olduğu ve adrenal bezlerin salgıladığı bir steroid hormon olan ve vücudun stresli veya tehlikeli durumlara yanıt vermesine yardımcı olan kortizol seviyelerini yükselttiği bilinmektedir . “Stres hormonu” olarak da bilinen kortizol, stresin bir göstergesidir, yani ne kadar stresli olursak, vücudumuzdaki kortizol seviyeleri o kadar yüksek olur.
Bu çalışma için araştırmacılar, çocukları stresli görevleri tamamlamaları için rastgele atadılar. Yanlarında ya köpekleri vardı, ya ebeveynleri vardı ya da orada onları destekleyecek kimse yoktu.
Kortizol seviyelerini değerlendirmek için Kertes ve ekibi görevlerini tamamlamadan önce ve sonra katılımcılardan tükürük örnekleri topladı.
Sonuçlar, çocukların stres düzeylerinin, aldıkları sosyal desteğin türüne, aynı zamanda evcil hayvanlarıyla ne kadar meşgul olduklarına bağlı olarak değiştiğini ortaya koydu.
Köpeklerini aktif bir şekilde oynayıp seven çocuklar, köpekleri ile daha az meşgul olan çocuklara kıyasla daha düşük kortizol seviyelerine sahipti.
Başlıklar
Cevap Bırak