Kurdeşen Dökmek Ne Demektir? Ürtiker Neden Olur ve Tedavisi
Kurdeşen, tıp dilinde Ürtiker olarak bilinmektedir. Deride kabarık, basınca sönen, sınırları belli, kaşıntılı ve etrafı kızarık bir cilt hastalığıdır. Halk arasında kurdeşen denmektedir ve hatta sıkıntılı durumları ifade etmek adına, ‘kurdeşen dökmek’ gibi bir tabir türetilmiştir.
Gerçekten de sıkıntılı bir durumdur. Genelde yanlış beslenme düzeni, enfeksiyonlar ve ilaçların yan etkisi ile ortaya çıkar. Ani ısı değişimleri de kurdeşeni tetikleyebilir.
Tedavisinde ise kurdeşene neden olan durum tespit edilir ve bazı yaşam değişiklikleri belirlenir. Hekim gerek görürse, ilaç tedavisin de başlatır.
Ürtiker Nedir?
Deride kabarık, kırmızı ve pembe arasında renkli, sınırları belli ve kaşıntılı bir cilt döküntüsüdür. Halk arasında kurdeşen olarak daha çok bilinir ve bir anda çıkar. Çok hızlı çıktığı gibi de çok hızlı kaybolur. Kurdeşen, genelde 24 saat içerisinde kendiliğinden kaybolur.
Kaybolması, tekrar çıkmayacağı banasına gelmez. Günümüzde 5 insandan 1 tanesinde görülmüştür. Her yaştan insanda görülebilir, yaşa ve cinsiyete bağlı bir şey değildir.
Kurdeşen Neden Olur?
Kurdeşen durumu eğer 1 aydan fazla sürerse, kronik olarak adlandırılır ve tedavisi mutlaka gerekir. Kronik ürtikerin neden ortaya çıktığı, henüz kesin olarak bilinmemektedir.
Aşağıdaki risk faktörleri, kurdeşenin ortaya çıkmasındaki en yaygın sebeplerdir.
- Stres.
- Yumurta, balık, deniz ürünleri, fındık, fıstık ve süt gibi bazı besinler.
- Aspirin, penisilin ve bir takım antibiyotik ve ağrı kesiciler.
- Parazit, mantar, bakteri ve virüs kaynaklı enfeksiyonlar.
- Bazı böceklerin ısırması.
- Kan nakli.
- Kansızlık.
- Kanser hastalıkları.
- Otoimmün hastalıklar
- Tiroid bozuklukları.
- Aşırı sıcak veya soğuk.
- Güneş ışınları.
- Basınç, deri çizilmesi.
- Aşırı fiziksel performans.
- Polenler.
Kurdeşen Belirtileri Nelerdir?
Kırmızı lekelerin üzerine basınca solması, en yaygın belirtisidir.
Kaşıntı ve yanma hatta bazen ağrı da yapabilir.
Sınırları bellidir.
Kabarık, pembe ve kırmızı arasında bir renge sahiptirler.
Kurdeşen döküntüleri, çok küçük de olabilir veya örneğin bütün kolu da kaplayabilir. Genelde 1 gün içerisinde tamamen ortadan kaybolur ve hiçbir şekilde iz bırakmaz. Vücudun farklı bir yerinde tekrar ortaya çıkabilir. Farklı kişilerde, farklı sebeplerden dolayı kurdeşen tetiklenebilir.
Nadir de olsa bazı kişilerde kurdeşene, göz ve dilde şişlik, nefes almada zorluk gibi sorunlar da eşlik edebilir. Böyle bir durum söz konusu ise mutlaka acil servise başvurulması zorunludur.
Kurdeşen Tanısı Nasıl Konur?
Kurdeşenin temelinde yatan sorunu bulmak için hekimin, hastanın tıbbi öyküsünü bilmesi gerekir. Lezyonların ne kadar süredir var olduğu ve şekli, doktor tarafından incelenir. Sonrasında ise hastaya gerekli fiziksel muayene ve cilt muayenesi yapılır.
Kurdeşen, çok çabuk iyileştiği için çoğu zaman daha doktora gitmeden kendiliğinden gitmiş olur. Bunun önünü almak için kurdeşen çıkan bölgenin, birkaç açıdan fotoğrafı alınmalı ve doktora o şekilde gösterilmelidir.
Aniden çıkıp geri giden kurdeşenler için çoğu zaman hekimler test talep etmez fakat kurdeşen rahatsızlığı, kronik hale gelmiş ise laboratuvar testi talep edilecektir. Buradaki amaç, kurdeşene neden olan sebebi tespit etmektir. Başka bir cilt hastalığından şüpheleniliyorsa, biyopsi de talep edilebilir.
Doktor, kurdeşene neden olan sorunu bulmak adına kan testine ek olarak dışkı ve idrar testleri ve TSH testi de isteyebilir.
Isı değişiminden çıktığı şüphelenilen kurdeşenlerin tespiti ise daha kolaydır. Doktor bizzat cilde sıcak, soğuk veya basınçlı fiziksel müdahale yapar ve kurdeşen çıkıp çıkmadığını kontrol eder.
Kurdeşen Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kurdeşen, kendiliğinden dökülüp kaybolmuş ise çoğu zaman bir tedavi gerekmez. Döküntüler ilk kez bile ortaya çıkıyorsa, doktora başvurmakta önem vardır. Tedavideki birincil amaç ise kurdeşene neden olan faktörleri tespit edip, ortadan kaldırmaktır.Buna bir ilaç neden oluyorsa, hekim onun ikamesini reçete edebilir.
Ani çıkan kurdeşenin altında yatan sebep, genelde hekimler tarafından kolay tespit edilir. En çok tüketilen bir besin, ilaç veya vücuttaki bir enfeksiyon buna neden olmaktadır. Bu altta yatan sebep çözülür ve kurdeşen tekrarlamaz. Akut olarak yani aniden çıkan ürtikerlerin, %70’inden fazlası, kendiliğinden düzelmektedir.
Kronik ürtiker tedavisinde ise altta yatan sebebi bulmak çok zor olabilir. Doktor, hastanın günlük yaşamanını daha yakından kavramaya çalışır ve sakınması gereken şeylerin listesini verir. Bir süre sonra, altta yatan sebep bulunabilir fakat bu genelde uzun sürer.
Bebeklerde Kurdeşen Görülür Mü?
Bebeklerde kurdeşen görülür ve bu genelde aile içinde, görüntüsü nedeniyle çok ciddi bir paniğe yol açar. Bebeklerde genelde kronik ürtiker görülmez fakat akut ürtiker sık görülür. Özellikle alerjiye yatkın bebeklerde daha çok görülmektedir. Sebebi genelde bilinemez fakat enfeksiyonlar ve annenin tükettiği besinler, sebepler arasında olabilir.
Çok nadir olsa da kronik ürtiker de görülebilir. Buna tiroid hastalıkları, çölyak hastalığı veya şeker hastalığı neden olabilir. Sadece bir besine olan alerjisi de buna neden olabilir.
Bebeklerde kurdeşen, genelde anne sütünden katı gıdaya geçiş dönemlerinde görülmektedir.Bebeklerde kurdeşen tedavisi, yetişkinlerin kurdeşen tedavisinden farklı değildir. Doktorlar ilk olarak bebeğe verilen besinleri öğrenmek isterler. Eğer katı gıdaya yeni geçmiş ise %90 ihtimalle kurdeşenin nedeni beslenme kaynaklıdır.
Kronik kurdeşenlerde, hekim bebeklere de düşük dozlarda ilaç tedavisi başlatabilir.
Kurdeşen Bulaşır Mı?
Kurdeşen, bulaşan bir hastalık değildir. Anneden bebeğe geçmez veya cinsel ilişki nedeni ile partnere bulaşmaz. Özetle, hiçbir şekilde bulaşamaz.
Kurdeşene Ne İyi Gelir? Kurdeşen Nasıl Geçer?
- Rahat kıyafetler giymek.
- Ev ortamını ferah tutmak. Eğer sıcak tetikliyorsa suna gibi alanlardan, soğuk tetikliyorsa soğuk duş gibi aksiyonlardan uzak durmak.
- Hassas ciltleri olanlar için uygun temizlik malzemeleri.
- Parfüme hassasiyeti olanların parfümü bırakması, bunun yerine losyon kullanması.
- Stresten uzak durmak. Gerilim, korku veya dram filmlerini izlememek.
- Kurdeşenin tetiklenmesi, her bireyde farklılık gösterebilir. Herkes, kendi yaşam kalitesini artıracak bir listeyi, kendisine hazırlamalıdır.
Kurdeşene Hangi Bitkiler İyi Gelmektedir?
Aşağıda listelenen bitkiler her ne kadar doğal olsalar da, kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayınız. Her bitki, her kurdeşen vakıasına iyi gelmeyebilir. Hatta bazıları, döküntülerin artmasına neden olabilir.
Aşağıda, kurdeşen tedavisinde en çok kullanılan şifalı bitkileri ve yöntemleri göreceksiniz.
Aloe Vera: Neredeyse tüm cilt hastalıklarına iyi gelen mucizevi bitki aloe vera, kurdeşene de iyi gelmektedir. Cilde ihtiyacı olan E vitaminini veren bitki, özellikle kurdeşen döküntülerinin neden olduğu yoğun kaşıntı ve yanma hissini dindirmektedir. Aloe vera özünü veya losyonunu, kurdeşen bölgesinin tamamına sürmeyin. Öncelikle ufak bir kısmına sürerek, alerjik reaksiyon gösterip göstermeyeceğine bir bakın.
Karbonat: 1 çay kaşığı karbonat ile biraz soğuk suyu karıştırın ve macun kıvamını elde edin. Bunu kurdeşen döküntülerinin üzerine surun ve tamamen kurumasını bekleyin. Günde 1 kaç kere yapabilirsiniz.
Kurdeşen Hastalarına Öneriler
- Alkol ve sigara bağımlılığından tamamen kurtulun.
- Kurdeşeni tetikleyen besinleri tespit edin ve bunları hayatınızdan çıkarın veya çok az tüketin.
- Kronik kurdeşen tedavisin uzun sürebilir. Bu nedenle kaçamak yapmayın ve tedavinin uzun süreceğinin bilincinde olun.
- Doktorunuzun verdiği ilaçları, aksatmadan kullanmaya önem verin.
- Daima rahat giysiler giyinin, cildinizi asla yormayın.
- Kemerinizi sıkmayın ve yıkarken keselenmeyin. Keselenmek, zaten hassas olan cildinizi iyice yıpratabilir ve kurdeşene zemin hazırlar. Hatta banyo sonrası kurulanırken bile cildinize nazik davranın.
- Daha önce kurdeşen geçirmiş iseniz, kesinlikle hayatınızın hiçbir döneminde hastaneden uzak bir yere gitmeyin. Gitmek zorunda kalırsanız, adrenalin iğnelerini taşıyın ve bunu nasıl kullanacağınızı bilin, hatta yanınızdaki yetişkinlere de öğretin.
- Katkı maddesi içeren, işlenmiş ve boyalı herhangi bir besinden uzak durun, asla tüketmeyin.
- Şekerli gıdaları hayatınızdan çıkarın.
- Çok sıcak veya çok soğuk ortamlardan uzak durmaya çalışın.
- Günlük tutun. Bu sayede, hangi faktörlerin kurdeşene neden olduğunu daha rahat tespit edebilirsiniz. Günlüğe bakarak, kurdeşenin geldiği gün ve bir önceki günlerin, günlükteki ortak noktalarını tespit etmeye çalışın. Bu, doktorunuzun da işine yarayacak ve özellikle kronik kurdeşen durumunun altında yatan sebebi bulmasını kolaylaştıracaktır.
Kurdeşen dökmek nedir ve ürtiker hastalığı hakkında detaylı bilgiler verdik. Kurdeşen hakkında sormak istediklerinizi bize iletebilir ve aynı zamanda kurdeşen öykünüzü de bizimle paylaşabilirsiniz.
Başlıklar
- 1 Ürtiker Nedir?
- 2 Kurdeşen Neden Olur?
- 3 Kurdeşen Belirtileri Nelerdir?
- 4 Kurdeşen Tanısı Nasıl Konur?
- 5 Kurdeşen Tedavisi Nasıl Yapılır?
- 6 Bebeklerde Kurdeşen Görülür Mü?
- 7 Kurdeşen Bulaşır Mı?
- 8 Kurdeşene Ne İyi Gelir? Kurdeşen Nasıl Geçer?
- 9 Kurdeşene Hangi Bitkiler İyi Gelmektedir?
- 10 Kurdeşen Hastalarına Öneriler
Cevap Bırak