Kürtaj Ağrıtır Mı? Süreç Acı Verir Mi?
Kürtaj, bir kadın için en can sıkıcı süreçlerden birisidir. Her ülkede kuralları farklı koyulmuştur ve kürtaj seçenekleri devlet tarafından belirlenmiştir. Türkiye’de 10. haftasına kadar isteğe bağlı kürtaj yapılabilmektedir. Bu haftadan sonra ise ancak hekim heyetinin onayı ile annenin hayatını kurtarmak veya farklı bir tıbbi gereklilik söz konusu olduğunda gerçekleştirilir.
Gebeliğin erken haftalarında kürtaj işlemi daha rahat olurken, 8-10. haftalar arasında daha ağrılı bir süreç hastayı beklemektedir. Hekimler 8. hafta öncesi için lokal anestezi önerirken, bu hafta sonrasında hastanın kendisini rahat hissetmesi ve operasyonun başarılı geçmesi adına genel anesteziyi uygun görmektedir.
Kürtaj Sonrasında Ağrı Olur Mu?
Kürtaj işlemi aslında bir vakum yöntemi ile gebeliğin sonlandırılma işlemidir. Bu vakum nedeni ile rahim kasları güçlü bir şekilde kasılır. Bu kasılmalar nedeni ile kasık bölgesinde kişi yoğun bir ağrı hissedebilir. Bu ağrılar, adet sancısından biraz daha şiddetli olacaktır.
Operasyon sonrasında hastanın rahat etmesi için doktorlar ağrı kesici reçete edecektir. Doğru bir şekilde yapılan kürtaj işlemi sonrasında, hastada kısa süreli ağrılar haricinde bir acı görülmesi beklenmez.
Çok istisnai bir durum olsa da işlem esnasında rahim kasılmaz ve bu da içeride kan birikmesine neden olur. Bu durumda rahim ağzı kapanır ve kan dışarıya akamadığı için içeride basınç oluşturur. Bu da ağrının şiddetlenmesine neden olacaktır.
Hekim bunun farkında olacağı için kanın dışarı çıkmasını sağlayacaktır. Kan boşaldıktan sonra ağrı kendiliğinden ortadan kalkar.
Vakumlu Kürtaj Nedir?
Özellikle ülkemizde en çok kullanılan kürtaj yöntemidir. Vakum yönteminde plastik ince bir boru ve enjektör yardımı ile rahim içerisinde vakum oluşturulur. Bu sayede rahim içi tamamen boşaltılır.
Güvenli bir yöntemdir. İçeride parça kalma riski çok düşük olduğu için tercih edilir. Herhangi bir kesi söz konusu olmadığı için hasta çok hızlı bir şekilde normal hayatına dönüş yapabilir.
Vakum yönteminin elbette kendi içinde yan etkileri de vardır. Operasyon sonrasında 10-15 gün kadar hafif ağrı ve iç çamaşırda hafif kan lekeleri görülebilir. Ağrılar adet döneminde görülen kramplara benzemektedir. Doğru şekilde yapılmadığı zaman hasta enfeksiyon kapabilir veya yaralanabilir.
Bu riskler elbette sadece vakumlu kürtaj yönteminde değil, diğer tüm kürtaj yöntemlerinde ve farklı hastalıklar için yapılan cerrahi operasyonlarda da görülebilir.
Kürtaj Ne Kadar Sürer?
Kürtaj, zannedilenin aksine çok kısa sürmektedir. Herhangi bir aksilik veya istisnai bir durum olmadığı sürece, kürtaj operasyonunun 10-15 dakika sürmesi beklenir. Elbette bu sadece operasyon sürecidir. Öncesinde hasta hazırlanır ve sonrasında da anestezi etkisinin geçmesi beklenir. Tüm bunları hesaba kattığımızda, hastanın yarım gün kadar hastanede kalması söz konusu olabilir. Kürtaj sonrasında doktor aksini belirtmediği sürece genelde hastanın taburcu olması beklenir, hastanede kalması beklenmez.
Kürtajın Riskleri Nelerdir?
- Günümüzde tüm cerrahi operasyonlar öncesinde anestezi uygulanmaktadır ve bu riskli bir süreçtir.
- Kürtaj sonrasında kanama beklenenden çok olabilir. Bu da acil kan ihtiyacı doğurabilir. Hasta da doktor da bu konuda tedarikli olmalıdır.
- Rahim içi, doktor hatası veya uygun olmayan şartlar nedeni ile operasyon sırasında enfeksiyon kapabilir.
- Rahim veya diğer organlar yaralanabilir.
- Rahimde skar dokusu ortaya çıkabilir.
- Rahim içerisinde, gebeliğe ait parçalar kalabilir.
- Rahim ağzında yırtılma söz konusu olabilir, tekrar dikilmesi gerekebilir.
Kürtaj sonrası evinize gittiğiniz zaman başını dönüyor veya bayılma gibi durumlar söz konusu oluyorsa, doktorunuz ile iletişime geçin. Aynı şekilde ağrının giderek artması, şiddetli bir ağrının söz konusu olması, adet kanamalarının normale göre çok şiddetli olması, titreme, üşüme, kötü kokulu akıntı gibi belirtiler de de doktorunuza başvurmanız gerekir.
Özellikle 2 hafta geçmesine rağmen hala kramp ve kanamalar dinmemiş ise mutlaka hastaneye gidiniz. Kürtaj işleminin tüm etkileri 15 gün içerisinde ortadan kalkmalıdır, kalkmamış ise farklı bir sorun veya enfeksiyon durumu olabilir. Sağlıklı günler dileriz. Sorularınızı aşağıdan sorabilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak