Kaç Aya (Haftaya) Kadar Kürtaj Yapılır? Türkiye’de Yasal Mı?
Türkiye’de kürtaj yasaldır fakat kanunlar, bunun çerçevesini kalın çizgiler ile çizmişlerdir. Herhangi bir nedenden dolayı kadının veya çiftin ortaklaşa kararı sonrasında, tıbbi bir zorunluluk olmamasına rağmen kürtaj, 10. haftaya kadar yapılabilmektedir.
Kadının son adet tarihinin ilk günü, bu sürenin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Burada doktorun ultrason ölçümleri sonucunda ortaya çıkan gebelik haftası baz alınacaktır.
2.5 ay yani 10. hafta 1 gün dahi geçilirse, kürtaj artık yapılamaz. Yasalar buna engel olmaktadır.
Bebeğin sağlığında, hayatının geri kalanını tehlikeye atabilecek bir durum söz konusu ise veya aynı şekilde doğum, annenin hayatını riske atacaksa, 10. haftadan sonra da kürtaj yapılabilir. Bunun karının anne veya baba değil, hekimler verecektir.
Kürtaj Hangi Haftalarda Yapılır?
Gebeliğin herhangi bir haftasında, bebek rahimden alınabilir. Elbette gebeliğin haftası ilerledikçe, kürtaj riski de artacaktır. Gebeliğin ilk haftalarında ise risk oldukça düşüktür. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti yasalarında, 10. haftadan sonra kürtaj yapılması yasaklanmıştır.
Kürtaj işlemi, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yapılmalıdır. Buna ek olarak bu alanda yetkisi olan pratisyen hekimler ve diğer doktorlar da bu işlemi yapabilmektedir.
Gebeliğin 10. Haftasından Sonra Kürtaj Nasıl Yapılır?
Annenin veya bebeğin sağlığını ciddi etkileyen kusurlar söz konusu ise kurul kararı sonrasında kürtaj kararı alınabilir. Burada haftanın kaç olduğu önemini kaybeder. Bu durumda kadın hastalıkları ve doğum uzmanının ve ilişkili diğer hastalıkların uzmanlarının rapor hazırlaması ve bu raporun kurul tarafından onaylanması gerekmektedir. Bu aşamada bazı laboratuvar testlerinin yapılması ve raporun kanıtlanması da gerekebilir.
Lösemi, down sendromu, kızamıkçık, sıtma, frengi, uyuşturucu bağımlılığı, alkol bağımlılığı, kızamıkçık, pıhtılaşma sorunları, anemi, lenfoma, sarılık, şizofreni, paranoya, ruhsal hastalıklar, nörolojik sorunlar, brusella, bir takım enfeksiyonlar ve bağışıklık sistemi sorunları da gebeliğin 10. haftasının geçmiş olmasına rağmen kürtaja gerek duyulabilecek hallerdir.
Elbette her anne adayının ve bebeğin tıbbi öyküsü farklı olacağı için buna yine hekimler ve kurul karar verecektir. Kürtaj oldukça ciddi bir işlemdir ve sadece yaptıran anneye değil hekimlere de devlet tarafından büyük bir sorumluluk yüklemektedir. Kurallara ve yasalara uyulmadan yapılan kürtajın cezası çok büyüktür.
Cevap Bırak