Kuşkonmaz Bitkisi Ne İşe Yarar? Kuşkonmaz Tarifleri
Türkiye’de henüz çok bilinmeyen fakat dünyanın birçok ülkesinde, özellikle et yemekleri ile birlikte sıklıkla tüketilen Kuşkonmaz, yüksek besin değerine sahip bir bitki türüdür. Özellikle antioksidan yönünden çok zengin olması, birçok hastalık için de onu önleyici bir etken kılmaktadır.
Kuşkonmaz içeriğinde birçok vitamin ve mineral bulunmaktadır. İnsanoğlu bu şifalı bitkiyi çok önceden keşfetmiş ve antik çağlardan bu yana da tüketmektedir. Özellikle Uzak Doğu, Amerika ve Hindistan’da yaygın olarak tüketilmektedir. Kalp, damar, bağırsak ve kemik sağlığı için çok faydalı olan bitkinin aynı zamanda afrodizyak etkisi de bulunmaktadır.
Depresyona karşı da olumlu etkilerinin olduğu keşfedilen bitki, kansere de neden olan serbest radikaller ile de savaşmaktadır. İçeriğinde bol miktarda folik asit bulunmaktadır ve bu nedenle gebelere özellikle önerilmektedir.
Peki uzak olduğumuz bu bitki nasıl tüketilir? Hangi hastalıklara karşı faydalıdır ve nasıl yenmelidir? Kuşkonmaz ile alakalı kısa bilgiler verdikten sonra bitki ile yapabileceğiniz harika tarifleri de konumuzun sonunda bulabileceksiniz.
Kuşkonmaz Nedir?
Kuşkonmaz, zambak bitki türünün bir üyesidir ve aslında Yunanca kökenli bir kelime olan filizden türemiştir. Bunun nedeni, bitkinin bir filize benziyor olmasıdır. Günümüzde doğada yetişen tüm kuşkonmazlar yeşildir, kapalı alanda yetişmeleri durumunda ise beyaz olurlar.
Bunun haricinde nadir bulunsa da mor renkli kuşkonmaz da mevcuttur. Bu türün, özellikle kanser hastalarına çok faydalı bazı bileşikler içerdiği düşünülmektedir.
Kuşkonmaz Ne İşe Yarar? Nasıl Tüketilir?
Kuşkonmaz zannedilenin aksine, çok lezzetlidir. Lezzeti kadar besleyici yönü ile de dikkat çekmektedir. Günlük tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Izgarası, buhar ile pişirilmesi, kavrulması veya kaynatılması yolu ile tüketilebilmektedir. Hiçbir işleme tabi tutulmadan da çiğ olarak tüketilebilir.
Konservesi hazırlanabilir veya direkt marketlerden konserve şeklinde de alınabilir. Sadece tomurcukları yenir fakat filizleri taze ise, onlarda yenilebilir.
Kuşkonmaz Besin Değeri
Kuşkonmaz içeriğinde hiç yağ bulunmaz ve bu da kolesterol hastaları için değerlidir. Çok az kalori içerir ve buna rağmen protein yönünden çok zengindir. Kuşkonmaz içeriğinde en çok çinko ve demir mineralleri bulunur. Buna ek olarak manganez, selenyum, fosfor ve potasyum yönünden de zengindir. D vitamini hariç neredeyse tüm vitaminleri de içeren bir bitki türüdür.
Zengin bir lif kaynağı içeriyor olması, kuşkonmazın sindirim sistemine de olumlu etkileri olduğunu göstermektedir.
Kuşkonmazın Faydaları Nelerdir?
Gebelik: Yazımızın giriş bölümünde de belirttiğimiz gibi kuşkonmaz içerisinde B9 vitamini yani daha çok bilinen adı ile folik asit bulunmaktadır. Folik asit, gebeliğin öncesinden itibaren anne adaylarına önerilir ve bebeğin kusurlarını önlemeye yardımcı olur.
Gebeliğinde B9 vitamini eksikliği olan annelerin bebeklerinde öğrenme güçlükleri, doğum kusurları, bağırsak sorunları ve otistik problemler ortaya çıkabilmektedir.
Gebelik öncesi ve gebeliğin ilk dönemlerinde folik asit tüketimi önemlidir. Doktorunuz mutlaka size bir folik asit takviyesi önerecektir. 1 bardak kuşkonmaz tomurcuğu, günlük folik asit ihtiyacının yarısını karşılamaktadır.
Antioksidan: Kuşkonmaz, antioksidan yönünden oldukça zengin bir bitki türüdür. Özellikle mor olanında yoğun miktarda antioksidan bulunmaktadır. Aynı zamanda içeriğinde yer alan antosiyaninler, vücudumuzdaki serbest radikaller ile mücadele ederler. Bu da kanser gibi birçok hastalığın önlenmesine neden olur.
Kuşkonmazın faydalarından tam istifade etmek için, diri bırakılması önemlidir. Çok fazla kaynatılması ve pişirilmesi, besin değerlerinin ölmesine neden olabilir.
Enfeksiyon: Kuşkonmaz, idrar yolu enfeksiyonlarına da iyi gelmektedir. İçeriğinde yer alan doğal asitler, idrarı uyarır ve böbrek kanallarında biriken taş oluşumlarının yok edilmesini sağlar. Kuşkonmaz için doğal bir idrar sökücü de diyebiliriz.
İdrar sökücü özelliği sayesinde kuşkonmaz tüketimi, vücudu doğal ve zararsız bir detoks sürecine sokar. Toksiklerin ve fazla tuzun vücuttan atılmasını sağlar.
Kuşkonmaz tüketen kişilerin idrarı çok tuhaf ve keskin kokabilir. Bu normaldir.
Sindirim: Kuşkonmaz, lif yönünden de zengin bir bitki türüdür. Bu da bağırsak hareketlerini desteklemesini sağlar. Bağırsakta bulunan yararlı bakterilerin beslenmesini ve çoğalmasını destekler. Hazımsızlık sorunu yaşayan kişilere iyi gelir. İçerdiği inülin bileşiği sayesinde mide kanserine olumlu etkiler bırakır ve bağırsakların besinleri daha iyi emebilmesini sağlar.
Nörolojik: Kuşkonmaz içeriğinde yer alan folik asit sayesinde alzheimer, epilepsi, parkinson ve demans gibi nörolojik hastalıklarda gerileme görülür. Bu tip hastalıklara yakalanma riski de oldukça düşer.
Alkol: Alkol tüketimi sonrasında sabah ‘akşamdan kalma’ diye bir tabir kullanılır. Bu durum aslında yüksek alkol tüketiminin neden olduğu yorgunluk ve susuzluğu ifade etmektedir. Bunun ile mücadele etmek adına kuşkonmaz tüketilebilir.
Kolesterol: Kuşkonmaz içeriğinde yer alan antioksidanlar, kötü kolesterol ile de mücadele eder ve yüksek kan basıncını düşürür.
Tansiyon: İçeriğinde potasyum bulunan Kuşkonmaz, kan damarlarının duvarlarını genişletir ve idrar yolu ile fazla tuzun atılmasını sağlar. Bunların tamamı kan basıncını azaltır ve tansiyonun düşmesine neden olur.
Şeker: Kuşkonmaz içeriğindeki bileşikler, kronik hastalıklar arasında en yaygın olan tip 2 diyabetin semptomlarını hafifletir. Aynı şekilde düzenli tüketimi, bu hastalığa yakalanma riskini de düşürmektedir. İçeriğinde yer alan krom minerali ile kan şekeri seviyesini düzenler ve insülin salgılanmasını destekler. Şeker hastalar için en faydalı besinlerin başında gelmektedir.
Depresyon: Stres ve kaygı durumlarının ilerlemesi ile ortaya çıkan depresyon hastalığına, kuşkonmaz iyi gelmektedir. Bitki içeriğinde yer alan lityum maddesi, vücudumuzdaki tüm kas ve sinir hücrelerine sodyumun daha rahat akmasını sağlar. Bu sayede kişi rahatlar ve mutluluk hormonu salgılar.
Kuşkonmaz Diyet Ürünü Müdür? Zayıflatır Mı?
Kuşkonmaz, çok faydalı bir bitki olmasına rağmen çok düşük enerjiye sahiptir. 1 barda kuşkonmaz tomurcuğu, 50 kalori bile etmemektedir.
Harika bir diyet ürünüdür fakat günlük enerji ihtiyacımızı tek başına sağlayamaz. Dengeli bir diyetin, faydalı bir aktörü olabilir.
Özellikle et ve alkol tüketilen öğünlerde, kuşkonmaz da tüketilmesi gereklidir.
Kuşkonmaz Nasıl Yenir?
Kuşkonmazı eğer direkt bitki olarak satın alıyorsanız, taze ve parlak olmasına öne verin. Nemli ve kırılgan bir yapıda olması, taze olduğunu göstermektedir. Solgun ve yumuşamış ürünleri satın almayınız. Kuşkonmazı her türlü tüketebilirsiniz. Taze, pişmiş, salata içinde veya çorbalarda.
Turşusu yapılabilmekte ve hatta makarna içerisinde dahi tüketilebilmektedir. Marketlerde bulamadığınız zaman konserve kuşkonmaz ürünlerini de kullanabilirsiniz.
İlk kez kuşkonmaz tüketecek iseniz aşağıdaki kuşkonmaz tarifleri işinize yarayacaktır.
Kuşkonmaz Yemeği Tarifi
1 demet kuşkonmaz güzelce yıkayın ve uç kısmındaki sert bölgesini kesin. Kuşkonmazları soyun. Kuşkonmazların tamamını 3 parçaya bölün ve daha sonra 1 orta boy soğanı yemeklik doğrayın.
1 havuzu boylamasına 4’e bölün ve kuşkonmaz parçalarının boyutunda olmasını sağlayın. 2 orta boy domatesin kabuklarını soyduktan sonra rendeleyin. Tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı ekledikten sonra soğanları biraz kavurun ve üzerine kuşkonmazları ve havuçları, yuvarlak olacak şekilde sıralayın.
Birkaç dakika sonra üzerine rendelediğiniz domatesi ve küçük küçük doğradığınız 2 diş sarımsağı ekleyin.
Son olarak tuz ve 1 su bardağı kaynar suyu ekleyip, kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra altını kısın ve ara ara suyun eksilip eksilmediğini kontrol edin. Kuşkonmazlar yumuşadıktan sonra altını kapatın ve servise hazır hale getirin.
Fırında Kuşkonmaz
1 demet kuşkonmazı yağlı kağıt kullandığınız fırın tepsisine dizin. Üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı dökün ve kuşkonmaz saplarının tamamına bu yağı yedirin. Üzerine 1 limonun kabuğunu parça parça dağıtın. Rendelenmiş parmesan veya kaşar peynirini ekleyin. 1 çay bardağı peynir yeterli olacaktır.
Son olarak yarım çay bardağı galeta unu, karabiber ve tuzu da serpiştirin. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 10 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Yemeğiniz hazır.
Kuşkonmaz Çorbası Nasıl Yapılır?
1 demet kuşkonmazın dış kabuklarını soyun ve halka şeklinde doğrayın. Tencerede 3 yemek kaşığı tereyağını erittikten sonra doğradığınız kuşkonmazları soteleyin. 4 dakika kavurduktan sonra 2 yemek kaşığı un ekleyin ve unun kokusu çıktıktan sonra ocağın altını kısın ve karışıma 1 su bardağı süt ekleyin. Tercihe göre krema da kullanabilirsiniz.
Süt ekledikten sonra 5 su bardağı et suyu ekleyin fakat et suyunu azar azar ekleyin. Et suyunun oda sıcaklığında olması yeterlidir. Bir anda eklerseniz topaklanma yapabilir. Eklerken bir yandan da çırpıcı veya bir kaşık yardımı ile hızlıca karıştırmaya da devam edin.
İçerisine nane, kırmızı biber, tuz ve karabiber kattıktan sonra kısık ateşte 15 dakika pişirin. Çorba 15 dakika sonra kıvamını almış olacaktır. Servis ederken üzerine taze kekik veya maydanoz da serpebilirsiniz.
Kuşkonmaz Salatası
1 demet kuşkonmazın köklerini kesin ve soyun. Tencereye su ilave edin ve 5 çay kaşığı tuz atın. Kaynadıktan sonra kuşkonmazları da ekleyin. Çok yumuşamadan kuşkonmazları bir süzgeç yardımı ile alın ve buzlu suya atın. Bu sayede kuşkonmazlar hem çok canlı duracak hem de diri kalacaktır.
Birkaç dakika sonra buzlu sudan çıkarın ve süzdükten sonra salata tabağına ekleyin. Üzerine zeytinyağı, limon suyu, 3 diş ezilmiş sarımsak ve tuz ekleyerek servise hazır hale getirin.
Kuşkonmazlı Omlet
Tencerede suyu kaynattıktan sonra 1 çay kaşığı tuz ekleyin ve 10 adet kuşkonmazı tencereye bırakın. Kuşkonmazları öncesinde soymuş ve iri iri doğramış olmayı unutmayın.
5 dakika sonra kuşkonmazları alın. Bir fırın tepsisini güzelce tereyağı ile yağlayın ve üzerine çırpılmış yumurta, toz parmesan, karabiber ve tuz karışımını ekleyin.
Kuşkonmazları da bu harcın her yerine olacak şekilde serpiştirin. Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında 15 dakika pişirin. Fırından çıktıktan sonra üzerine baharat da ekleyerek servis edebilirsiniz.
Kuşkonmaz Kökü Nedir? Faydaları Nelerdir?
Kuşkonmaz kökü, tomurcuklarına göre çok daha zor bulunmaktadır fakat çok faydalıdır. Kaynatılıp çayı yapılarak tüketilebilir.
Kuşkonmaz çayı yapmak için 1 bardak suya 10 gram kök ve sap ekledikten sonra 10 dakika kaynatabilirsiniz. Günde 3 bardaktan fazla içilmesi önerilmez. Böbrek ve idrar yollarında sorunlar olan kişiler doktor önerisi olmadan tüketmemelidir.
Kuşkonmaz kökünün faydalarını aşağıda listeleyelim.
- Romatizmaya iyi gelir.
- Cilt hastalıklarının tedavisine yardımcı olur.
- Sivilceleri giderir.
- Kandaki şeker seviyesini dengeler.
- Zihinsel olarak yorgunluğu giderir ve kişiye güç verir.
- Dalak için çok faydalıdır.
- Özellikle ayak ve ellerde olan ödemi giderir.
- Kalp dostudur, kalbi rahatlatır ve olası kalp ödemini giderir.
- Karaciğer ve böbreklerin daha verimli çalışmasını sağlar.
- Karaciğer hastalıklarına iyi gelir.
- Sinir sistemine güç verir ve konsantrasyon artışı sağlar.
- Kum ve idrar sökücü özelliğe sahiptir. İdrar yollarının temizlenmesini sağlar.
Kuşkonmazın Zararları Nelerdir?
- İdrarda kötü bir kokuya neden olur fakat bu kokunun bir zararı yoktur.
- Böbrek taşı, ürik asit sorunları veya gut hastası olan kişiler, doktor onayı olmadan tüketmemelidir.
- Alerjik reaksiyon gösterebilir. İlk kez tüketecek kişiler, ilk tüketimi az miktarlarda yapmalıdır.
- Bazı kişilerde gaz yapabilir fakat bu genelde zararsızdır.
Siz kuşkonmazı ne kadar ve nasıl tüketiyorsunuz?
Başlıklar
- 1 Kuşkonmaz Nedir?
- 2 Kuşkonmaz Ne İşe Yarar? Nasıl Tüketilir?
- 3 Kuşkonmaz Besin Değeri
- 4 Kuşkonmazın Faydaları Nelerdir?
- 5 Kuşkonmaz Diyet Ürünü Müdür? Zayıflatır Mı?
- 6 Kuşkonmaz Nasıl Yenir?
- 7 Kuşkonmaz Yemeği Tarifi
- 8 Fırında Kuşkonmaz
- 9 Kuşkonmaz Çorbası Nasıl Yapılır?
- 10 Kuşkonmaz Salatası
- 11 Kuşkonmazlı Omlet
- 12 Kuşkonmaz Kökü Nedir? Faydaları Nelerdir?
- 13 Kuşkonmazın Zararları Nelerdir?
Cevap Bırak