Kuyruk Yağı Nedir? İç Yağı Faydalı Mıdır?
Kuyruk yağı, Türk mutfağında yer etmiş önemli malzemelerden bir tanesidir. Özellikle Kurban Bayramı’nda daha çok buzdolabında gördüğümüz bu faydalı ve doğal yağ, küçük baş hayvanların kuyruk bölümünden çıkarılır.
Kuyruk Yağı Nedir?
Yarısından fazlası doymamış yağ asitlerinden oluşan kuyruk yağı, zannedilenin aksine kalp ve damar hastalıklarına iyi gelmektedir. Elbette az tüketilmesi şartı ile insan sağlığına fayda göstermektedir.
Kavurmalara ve birçok et yemeğine lezzet katan kuyruk yağı, Türk yemek kültüründe önemli yeri olan kebapların neredeyse tamamında kullanılmaktadır. Dışarıda yediğimiz lahmacun, adana ve döner gibi yemeklerin, evdekilerden farklı olmasının nedeni aslında kuyruk yağıdır.
Kuyruk Yağı Nasıl Çıkarılır?
Öncelikle yağı iyice temizleyin. Bu tarifi sadece kuyruk yağı için değil iç yağı için de uygulayabilirsiniz. Yıkadıktan sonra kendiliğinden kurumasını bekleyin.
Yağı küp şeker büyüklüğünde doğradıktan sonra bir tencerenin içerisine atın ve harlı ateşte çevirin. Üzerine göz kararınca tuz ekleyin.
2 dakikada bir tahta kaşık ile karıştırın zira diğer türlü bırakırsanız yağ yanacaktır. Yağın bir süre sonra adeta bir sıvı yağ gibi erdiğini göreceksiniz. Yağ köpürene kadar şiddetli ateşte kaynatın. Köpürme başladığı anda ocağın altını kısın ve yağ tanecikleri altın sarısı rengine ulaştığı zaman tencereyi ocaktan alın.
Bir 5-6 dakika kadar soğumasına izin verin. Tencere içerisindeki kıkırdakları bir süzgeç yardımı ile süzün ve yağı temiz bir tepsiye alın. Yağ bir süre zaten donacaktır, istediğiniz şekli verebilir ve buzluğa kaldırabilirsiniz. Küçük parçalar halinde buzluğa kaldırmanız, daha sonrası için kullanım kolaylığı sağlayacaktır.
Kıkırdakları ise azar azar kahvaltılarda tüketebilirsiniz. İlk başta biraz ağır gelecektir fakat daha sonra lezzetine alışacaksınız.
Kuyruk Yağının Faydaları Nelerdir?
Uzmanlara göre et yemeklerini kuyruk yağı ilavesi ile birlikte tüketen bireyler çok daha dinç ve güçlü olmaktadır. Eski Anadolu insanının çok güçlü ve kuvvetli olmasının nedeni de kuyruk yağına dayatılmaktadır.
Geçmiş asırda Anadolu’da kuyruk yağı, günümüze kadar çok daha yaygın olarak tüketilmiştir. Düzenli ve aşırı olmamak şartı ile kuyruk yağı tüketen kişilerin, ileri yaş dönemlerinde eklem ve kas hastalıkları ile muhatap olma riskinin çok daha düşük olduğu bilinmektedir.
Cevap Bırak