Laparoskopi Nasıl Yapılır? Laparoskopi Ameliyatı Sonrası
Laparoskopi, karın içerisinde gelişen çeşitli durumların teşhisi veya tedavisi için kullanılan bir yöntemdir. Yarı cerrahi bir operasyon olan laparoskopi için karın ön duvarına küçük bir delik açılır ve özel bir cihaz ile hekim buradan içeriye girer. Organların görüntülenmesi ve dijital ekrana yansıtılması sağlanır.
Özellikle kaynağı belli olmayan ağrıların nedenini ortaya çıkarmak adına yapılmaktadır. Hekimlere daha kolay tanı koyma becerisi sağlayan yöntem, hasar görmüş doku veya organların çıkarılması şeklinde de uygulanabilmektedir. İleride kullanılacak veya yapılması düşünülen testler için de hekim, operasyon esnasında biyopsi için parça alabilir.
Laparoskopi Nedir?
Operasyonun adı, karın boşluğuna organları ve dokuları incelemek veya ameliyat etmek için sokulan laparoskoptan almaktadır. Yarı cerrahi bir operasyondur ve hasta operasyon öncesinde genel anestezi ile uyutulur.
Laparoskopi, mutlaka özel eğitim almış operatör doktorlar tarafından uygulanmalıdır. Teknoloji, ilk kez jinekoloji alanında kullanılmaya başlanmış olsa da, günümüzde çok çeşitli tedaviler için kullanılmakta ve olumlu sonuçlar alınmaktadır.
Laparoskopi Nasıl Yapılır?
Geleneksel açık ameliyata göre çok elverişlidir. Açık ameliyatlarda, büyük bir kesi atılır ve iyileşme süreci yüksektir, aynı zamanda hastanın enfeksiyon kapma riski de çok yüksektir. Laparoskopi yönteminde ise en fazla 1 santimlik birkaç kesi atılmaktadır.
Operasyonda bu kesilere İngilizce manası ‘geçiş’ olan ‘port’ denmektedir. Her kesi içerisinde, trokar olarak bildiğimiz tüpler yerleştirilir.
Laparoskopi sırasında bu tüplerin içinden özel cerrah aletleri ve operasyona ismini veren laparoskop geçirilmektedir. Ucunda kamera bulunması, cerraha hastanın iç bölgesini görüntüleme fırsatı sunmaktadır. Görüntüleme alanını genişletmek adına hastaya CO2 verilerek, karın bölgesi şişirilir.
Karın boşluğundaki her detay, artık cerrahın önündeki dijital ekrandan görülebilmektedir. Operasyon sırasında görüntüleri anlık olarak izleyen cerrah, operasyon sonrasında detaylı değerlendirme için görüntüleri tekrar izleyebilmektedir.
Nadir de olsa kesiler 1 santimden büyük olabilir. Bunun amacı ise cerrahın inisiyatif kullanarak, operasyonun bazı kısımlarını elle yapmayı tercih etmesidir. Yine de, geleneksel cerrahi kadar büyük bir kesi atılması asla söz konusu değildir.
Jinekolojik Laparoskopi Nedir?
Kadın üreme organlarını incelemektedir. Karın ve pelvik bölge ile alakalı şikayetlerin tanısını koyma amacı ile yapılmaktadır.
Günümüzde laparoskopi yöntemi en çok safra kesesi ameliyatı, rahim alınması, tüp ligasyonu, kist cerrahisi, myomektomi ve apendektomi alanlarında kullanılmaktadır.
Laparoskopi Neden Yapılır?
En yaygın olarak karın ağrısı şikayeti ile gelen hastalara yapılır. Ağrı diğer basit yöntemler ile teşhis edilemiyorsa ve laparoskopi artık zorunlu ise operasyon başlar. Tanı koyma haricinde ise cerrahi tedavinin gerektiği hastalıklarda da kullanılabilir.
Günümüzde en çok jinekoloji, üroloji ve gastroenteroloji bölümlerinde kullanılmaktadır.
Laparoskopi Kimlere Yapılır?
- Kadın üst genital yolunun bakteriyel enfeksiyon kapması. Bu bölgeye yumurtalıklar, fallop tüpleri ve rahim de dahildir.
- Aşırı ağrı ve kanamanın olması durumunda, buna neden olan faktörlerin tespit edilmesi adına yapılır.
- Rahim iç yüzeyinde bulunan kist tespiti.
- Yumurtalık kisti tanısı koymak için yapılır.
- Kısır olan kadınlarda, kısırlığa neyin sebep olduğunu bulmak adına yapılmaktadır.
- Dış gebelik, yani rahim dışında gelişen hamileliğin tedavisinde kullanılır.
- Apandisit tedavisinde kullanılır.
- Karın içerisindeki tümörlerin tedavisinde.
- Safra kesesi alınması.
- Bağırsakların kesilip çıkarılması.
- Geçmeyen karın ağrısı ve kasık ağrısının nedenlerini bulmak için yapılır.
- İnmeyen testisler.
- Fıtık onarımı.
- Kadınlarda tüp bağlanma işlemi.
- Mide ülseri tedavisi.
- Bağırsağın bir bölümünün çıkarılması.
- Obezite cerrahisi.
- Yumurtalıklar, prostat, karaciğer, böbrek, mesane ve kolon kanserlerinde, tedavi aşamasında kullanılır.
- Rahim alınması.
Laparoskopi Kanser Tedavisinde Kullanılır Mı?
Laparoskopi, birçok kanser tedavisinde kullanılır. Genelde hasarlı dokuları ve tümörleri çıkarmak adına tercih edilir.
En yaygın olarak yumurtalık, safra, safra kanalı, karaciğer ve pankreas kanserlerinin tedavi aşamalarında kullanılmaktadır.
Laparoskopi İşlemi Ne Kadar Sürer?
Genellikle kısa sürer. Ortalama olarak tüm işlem 30 dakika sürmektedir. Bu, tanı koymak amacı ile yapılan laparoskopi için geçerlidir. Laparoskopi, tedavi amacı ile yapılacaksa, tamamen hastalığa ve ameliyat sürecine bağlı olarak, süre uzayabilir veya çok daha kısa da olabilir.
Laparoskopi sonrasında, genelde hastanın yatışı gerekmez, evine gidebilir. Ameliyat yapılmamış ve sadece tanı konma amacı ile laparoskopi uygulanmış ise 5-6 gün sonra hasta hayatına hiçbir aksaklık olmadan geri döner. Tedavi amacı ile yapılmış ise iyileşme süreci daha uzun sürecektir.
Her şey rağmen, açık ameliyatlara nazaran çok daha hızlı iyileşme süreleri bulunmaktadır.
Laparoskopi Avantajları Nelerdir?
Geleneksel ameliyatlarda, kesik çok büyük olduğu için iyileşme süreci aylar sürebilmektedir. Laparoskopi gibi yöntemlerde ise kesiler küçüktür ve ileri teknoloji cihazlar sayesinde, doktor çevre dokulara hiçbir zarar vermeden operasyonu tamamlar.
Ameliyat sonrasında yara izi kalabilir fakat çok küçüktür. Operasyon sonrasında kanama ve ağrı görülme riski çok düşüktür. Operasyon esnasında beklenmedik bir durum olmadığı müddetçe, hasta aynı gün evine gidebilir. İyileşme süreci ise ne tür bir operasyon geçirdiğine bağlı olarak değişecektir.
Laparoskopi Riskleri Nelerdir?
Laparoskopi, güvenli bir işlemdir ve riskleri çok nadir görülür. Yine de unutmamak gerekir ki, bu bir cerrahi operasyondur ve nadir de olsa komplikasyonlar görülebilmektedir.
Laparoskopi uygulanan her 100 kişiden 1’inde enfeksiyon, kusma, halsizlik ve ameliyat yerinden kanama görülmektedir. Bunların hepsi, aynı kişide değil her biri 100 kişiden ancak 1’inde görülmektedir.
Laparoskopi uygulanan her 1000 kişiden 1’inde ise büyük damarlarda hasar, akciğer embolisi, alerji gelişmesi, damar içerisinde gaz kabarcıklarının oluşması ve karın içi organlarda fonksiyon kaybı gibi daha ciddi belirtiler görülmektedir. Bu durumda hasta en kısa zamanda acil servise başvurmalıdır.
Laparoskopi Öncesi Neler Yapılır?
Öncelikle, süreç hakkında doktorunuzdan detaylı bilgilendirme almanız önemlidir. Doktorunuza kullandığınız tüm ilaçları da belirtiniz. Doktorunuz, ilaçları ne zaman bırakmanız gerekeceğini veya ne kadar kullanmanız gerektiğini size söyleyecektir.
K vitamini ve aspirin gibi kanama eğilimin artıran takviye ve besinlerden uzak durmalısınız.
Gebelik ihtimaliniz var ise veya gebeyseniz, bu durumdan doktoru bilgilendirmeyi unutmayınız.
Laparoskopi öncesinde doktorunuz, kan testi ve idrar tahlili isteyebilir. EKG ve göğüs röntgeni de operasyon öncesi talep edilenler arasındadır. Elbette hastalığın türüne göre, bu istekler artabilmektedir. BT taraması, ultrason, MRI gibi görüntüleme yöntemleri de laparoskopi tedavisi öncesinde başvurulan tekniklerdir.
Laparoskopi Ameliyatı Sonrasında Ne Yapılmalı?
Laparoskopi sonrasında, cihazın girdiği yerlerde ağrı veya rahatsızlık hissi oluşabilir. Operasyon sonrasında, kendinizi yorgun ve halsiz hissedebilirsiniz.
Laparoskopi sırasında karın boşluğuna gaz verilmekte ve bu gazlar bir süre sonra omuzlarda ağrı veya şişkinlik oluşturabilmektedir.
Laparoskopi, genel anestezi ile yapılır. Uyandığınızda kendinizde olmayacağınız için sizinle ilgilenecek ve sizi sonrasında evinize götürecek bir tanıdığınız ile operasyona gelmeniz önemlidir.
Tedavi sonrasında ameliyat yerindeki ağrı geçmezse, ateşiniz çıkarsa, bayılma ve kusma gibi durumlar ortaya çıkarsa, durmayan kanama görülürse, yara bölgesi şişer ve kızarırsa, idrar yaparken ağrı gelirse veya idrarda kan görülürse, daha fazla vakit kaybetmeden hemen hastaneye başvurmanız gerektiğini unutmayın.
Başlıklar
- 1 Laparoskopi Nedir?
- 2 Laparoskopi Nasıl Yapılır?
- 3 Jinekolojik Laparoskopi Nedir?
- 4 Laparoskopi Neden Yapılır?
- 5 Laparoskopi Kimlere Yapılır?
- 6 Laparoskopi Kanser Tedavisinde Kullanılır Mı?
- 7 Laparoskopi İşlemi Ne Kadar Sürer?
- 8 Laparoskopi Avantajları Nelerdir?
- 9 Laparoskopi Riskleri Nelerdir?
- 10 Laparoskopi Öncesi Neler Yapılır?
- 11 Laparoskopi Ameliyatı Sonrasında Ne Yapılmalı?
Cevap Bırak