Lemierre Sendromu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Lemierre sendromu, boğaz enfeksiyonundan gelen bakterilerin bir kan damarına yayıldığında, daha sonra kan dolaşımını zehirlediğinde ve kan pıhtılarına neden olduğunda ortaya çıkar.
Durum şiddetli olabilir, ancak acil tıbbi yardım alan insanlar arasında yüksek bir iyileşme oranına sahiptir. Tedavi birkaç antibiyotik kürü içerir ve ameliyat gerektirebilir.
Dünya çapında her yıl 1 milyon kişiden 4’ü Lemierre sendromunu yakalanmaktadır. Bununla birlikte, vakalar 1998’den beri sürekli artmaktadır.
Bu yazıda, Lemierre sendromunun nasıl teşhis ve tedavi edildiğiyle birlikte, durumun belirtilerini ve nedenlerini inceleyeceğiz.
Lemierre Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Lemierre sendromunun erken belirtileri arasında 5 günden fazla süren bir boğaz ağrısı , kas zayıflığı, yorgunluk ve ateş bulunur.
Boğaz ağrısı özellikle antibiyotik ilacı ile düzelmezse endişe edilebilir.
Lemierre sendromu da boynun bir tarafında kulakta başlayan ve aşağıya doğru yayılan boyun şişmesine ve ağrıya neden olabilir. Enfeksiyon, sesi kısık veya boğuk hale getirebilir.
Genel olarak, boğaz ağrısı olan bir kişi, semptomları beklenenden daha uzun sürerse veya şiddetlenirse, Lemierre sendromu hakkında endişelenmelidir.
Hastalık ilerledikçe ek semptomlar şunlar olur:
- Mide bulantısı, iştahsızlık, ishal veya kusma
- Nefes alırken öksürme veya ağrı
- Titreme
- Şiddetli baş ağrıları
- Diş ağrısı
- Diz, kalça gibi eklemlerde ağrı, şişme ve sertlik
- Sarımsı cilt tonu
- Nadiren kan öksürme
Tedavi olmayan Lemierre sendromlu kişi tipik olarak bir veya daha fazla ek sağlık sorunu yaşayabilir. En yaygın olanı , kandaki bakterilere karşı savaşırken organların iltihaplandığı sepsis adı verilen bir durumdur.
Sepsis ile ilişkili belirtiler şunlardır:
- Yüksek ateş
- Nefes darlığı
- Baş dönmesi
- Zihinsel karmaşa
- Artan kalp atış hızı
- Titreme
- Yorgunluk
İleri derece sepsis belirtileri şunlardır:
- Nefes almada zorluk
- Halüsinasyonlar
- Tutarsız konuşma
- Düzensiz kalp atışları
- Karın ağrısı
- İdrara çıkma azalması
- Renksiz cilt
- Düşük tansiyon
Lemierre sendromu ile bazen aşağıdaki iki durum ile de karşılaşabilir:
Zatürre
Pnömoni akciğerlerin iltihaplanmasına neden olur. Bu durum, kandaki bakteriler akciğerlere girdiğinde Lemierre Sendromundan gelişir.
Zatürree belirtileri şunlardır:
- Göğüs ağrıları
- Rutubetli cilt veya aşırı terleme
- Hızlı veya sığ solunum
- Hırıltılı
Menenjit
Menenjit, beyni ve omurgayı çevreleyen sıvının bir enfeksiyonudur. Lemierre sendromu ile ilişkili menenjit, bakteriler kan dolaşımından omurilik sıvısına girdiğinde ortaya çıkar.
Menenjit belirtileri şunlardır:
- Kafa şişmesi
- Nöbet veya felç
- Boyun Tutulması
- Sinirlilik veya karışıklık
Lemierre Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Lemierre sendromu genellikle boğaz içindeki bakteriyel bir enfeksiyondan olur. Nadiren enfeksiyon kulaklarda, burunda veya kafanın içindeki diğer bölgelerde başlayabilir.
Bakteriler, beyni kalbe ve akciğerlere bağlayan büyük bir kan damarı olan iç juguler damara yayılır.
Oradan, enfeksiyon kan dolaşımına girerek, vücutta dolaşan ve diğer organları tehlikeye atan enfekte kan pıhtılarına neden olur.
Genel olarak, Lemierre sendromuna neden olan bakteriler doğal olarak insan vücudunda yaşar, ancak hızla yayılır ve zararlı hale gelir. Vakaların yaklaşık yüzde 90’ı , mide, kalın bağırsak, ince bağırsak, kolon ve boğazda bulunan bir bakteri olan Fusobacterium necrophorum’un yayılmasından kaynaklanır.
Doktorlar bu bakterilerin neden yayıldığından emin değiller. Bir teori, boğazdaki diğer hastalıkların vücudun savunma sistemini zayıflattığını ve bakterilerin hareket etmesini kolaylaştırdığını göstermektedir.
Tıp uzmanları, bakterilerin güçlenmesi için antibiyotik aşırı kullanımını büyük ölçüde sebep olarak gösteriyor. Sonuç olarak, doktorlar bu tür ilaçları daha az reçetelere yazıyor. Halk sağlığı için iyi olsa da, antibiyotik kullanımındaki azalma bakterilerin yayılmasını kolaylaştırabilir.
Boğaz ağrısı veya üst solunum yolu enfeksiyonu olan herkesin Lemierre sendromu olma durumu yoktur. Lemierre sendromu, herhangi bir yaştaki bir kişiyi etkileyebilir. Bununla birlikte, 30 yaşın altındaki insanlar yaşlı kişilere göre hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir.
Lemierre sendromu antibiyotiklerin keşfinden önce nispeten yaygındı. Ancak 1960’larda antibiyotikler hastalığı neredeyse ortadan kaldırdı. Bu nedenle, Lemierre sendromuna bazen “unutulmuş hastalık” olarak anılır. Birçok doktor teşhisi zor koymaktdır.
Teşhis, zararlı bakterilerin varlığını doğrulamak için bir kan örneği ile başlar. Daha sonra, doktor iç juguler vende kan pıhtısı olup olmadığını kontrol etmek için kontrast bilgisayarlı tomografi (BT) taraması veya ultrason isteyebilir. Enfeksiyonun akciğerlere yayılıp yayılmadığını belirlemek için bir göğüs röntgeni de kullanılan bir yöntemdir.
Lemierre Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Lemierre sendromu teşhis edildiğinde, antibiyotik kullanılarak derhal ve agresif bir şekilde tedavi edilir.
Tedavi birkaç hafta boyunca alınan birden fazla antibiyotik kürünü içerebilir. Bu ilaç rejimi, daha hızlı bir yanıt için ağızdan alınmak yerine genellikle doğrudan kan dolaşımına verilir.
Doktor, enfeksiyona neden olan bakteri türüne göre antibiyotik reçete edecektir. F. necrophorum tedavisi şunlardır:
- Klindamisin (Cleocin)
- Sefalosporinler
- Metronidazol (Flagyl)
Bu hastalığın tedavisi her zaman basit değildir. Bazen, Lemierre sendromuna farklı bir bakteri türü neden olur ve bazen çoklu enfeksiyonlar ortaya çıkar. Bu durumlarda, doktor hastalığı penisilin veya farklı bir dizi hedefli antibiyotik ile tedavi edebilir.
Cerrahi
İleri Lemierre sendromu vakaları, irin ve bakterilerin biriken apselerin boşaltılması için ameliyat gerektirebilir. Boyun, kafa, akciğer veya beyinde apseler gelişebilir.
Kan incelticiler
Sınırlı bulgulara göre bazı durumlarda, kan incelticilerin Lemierre sendromundan tam iyileşme sağlayan kişide işe yarayabileceğini göstermektedir.
Bir çalışmaya göre, tedavi edilen kişilerin tamamında antibiyotiklerle birlikte kan inceltici verildi ve işe yaradı. Birçoğu da ameliyat geçirdi.
Başlıklar
Cevap Bırak