Limon Tuzu Nerelerde Kullanılır?
Limon Tuzu Nedir?
Halk arasında ve marketlerde limon tuzu olarak bilinen ve kullanılan şey, aslında sitrik asitten ibarettir. Paket olarak alınabilen limon tuzu, birçok ambalajlı yiyecek ve içecek içerisinde bulunmaktadır. Bu ambalajlı ürünlerin içindekiler kısmına baktığınızda, sitrik asit görme ihtimaliniz çok yüksektir.
Zannedildiği gibi sadece bitkilerden değil hayvanlardan da elde edilebilir. Meyve ve sebzeye ekşi tadını verir ve doğal bir organik asittir. Renksiz olan limon tuzları, kristal bir yapıya sahiptir. Limon ‘Tuzu’ denmesinin sebebi ise görüntü olarak tuza benziyor olmasından gelir fakat tuz tanelerine göre çok daha iridir. Bir limon tuzu tanesi, neredeyse bir pirinç kadar büyüktür. Çok çeşitli gıdalarda kullanılıyor olmasının sebebi antioksidan özelliğe sahip olmasıdır. Bu sayede bakterileri besinlerden uzak tutarak, ürünlerin çok daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır.
Limon Tuzu Nasıl Üretilir?
Limon tuzu yani sitrik asit, aslında birçok meyve ve sebzeden üretilebilmektedir. Fakat bu üretim süreci çok maliyetli olacağı için 1 asır kadardır, limondan üretilmektedir. Limon tuzu, tamamen doğal olarak limondan üretilmemektedir. Süreçte içerisine kimyasal maddeler de karıştığı için maalesef sitrik asit yerine kimyasal sitrik asit diye geçmektedir. Birçok ambalajlı üründen daha zararlı değildir, süreklilik arz etmedikçe kullanabilirsiniz. Elbette organik marketlerde, tamamen doğal yollardan üretilmiş limon tuzu satın almanız da mümkündür. Limon tuzu aslında bir tuz değil asittir ve tüm canlılarda, az veya çok bulunur.
Limon Tuzu Nerelerde Kullanılır?
Günümüz modern gıda sektörü, limon tuzuna adeta muhtaçtır. Gıda sektöründe limon tuzu olarak değil E330 olarak bilinmektedir. Çikolatadan, reçele kadar tüm besin ürünlerinde görmek mümkündür. Tek amacı ise besinleri koruması yani raf ömrünü uzatmasıdır. Gıda sektörü haricinde kozmetik ve ilaç sanayisinde de kullanım alanı oldukça geniştir.
Gıda sektöründe koruyucu olarak kullanılan E330, temizlik ürünlerinde ise PH dengeleyici olarak kullanılmaktadır. Ev hanımları ise kireç tutan ev eşyalarının kireçlerini sökmekte kullanmaktadır. Dikkatli ve profesyonel ellerde, cilt maskesi olarak da kullanılabilmektedir fakat bu maske türü, hassas ciltler için önerilmemektedir.
Aşağıda limon tuzunun diğer kullanım alanları da listelenmiştir;
- Şalgam yapabilirsiniz. (Evde şalgam suyu yapımı konumuza bir göz atın.)
- Su ve limon ile karıştırarak ağız gargarası yapabilirsiniz.
- Bulaşık makinesini temizlemek için limon tuzu ve karbonat kullanabilirsiniz.
- İçli köfte harcına eklenmesi durumunda, köftenin dağılması engellenebilmektedir.
- Limon tuzu ile yıkanmış meyve ve sebzeler, daha geç kararmaktadır.
- Reçel ve turşuda kullanılması durumunda, raf ömürleri 2 katına çıkacaktır.
Limon Tuzunun Zararları
Gözlere temas halinde ciddi zararlar verebilir veya aynı şekilde ciltle yoğun teması da ciltte döküntülere ve yanmalara neden olabilir.
Direkt olarak tüketilmesi de tehlikelidir. Vücut içerisinde ciddi tahribatlara ve mide hasarlarına neden olabilmektedir.
Tüm olası zararlarda, hiç vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmayı ihmal etmeyiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak