Lohusa Döneminde Yapılması Gerekenler
Lohusa döneminde yapılması ve dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır. Bu dönemde çiçeği burnunda anneye, çevresindeki insanların destek vermesi de bir hayli önemlidir. Doğum sonrasında annenin emzirmeye başlaması ve meme uçlarında yaraların çıkması da, dönemin zorluğuna ek zorluk getirecektir.
Peki nedir lohusa dönemini rahat geçirmek için yapılması gerekenler? Gelin hep beraber bu konu için hazırladığımız öneriler listemize bir göz atalım.
Depresyona Hazırlıklı Olun
Hamilelik ve doğum süreci, vücudunuzu ve zihninizi zannettiğinizden çok daha fazla yordu. Aşırı yorgunluğa ek olarak hormon seviyelerindeki inanılmaz değişimler, doğum sonrası dönemde kadınlarda depresyonun ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Öyle ki halk arasında dahi buna ‘lohusa üzüntüsü’ tanısı konulmuştur. Bu durum her 10 anneden 8’inde görülmektedir. Depresyon ise daha ağırdır ve her 10 anneden 1’inde görülmektedir.
Bu sorunun aşımı ise basittir fakat annenin elinde değildir. Burada annenin çevresindeki insanların fedakarlık yaparak, anneye çok iyi davranması ve onu sosyal hayattan koparmaması gerekmektedir. Özellikle ilk 2 ay bebeğin bakımına destek olmak, annenin yeni hayatına kolay adapte olması için önemlidir.
Vajinal Kanamalara Dikkat
Doğum sonrasındaki ilk 40 gün kanama devam edebilir ve bu süreçte doktorunuzun vermediği ilaçları kullanmanız veya cinsel ilişkiye girmeniz, büyük sorunlara yol açabilir.
Kanamada normal olmayan bir koku hissetmeniz veya aşırı kanama olduğunu düşünmeniz durumunda, mutlaka doktorunuz ile en kısa sürede iletişime geçmelisiniz.
Sık Emzirin, Göğüslerinizi Boşaltın
Bebeğiniz sık emmiyorsa bile göğüsleriniz dolduğu zaman onları bir biberona veya steril bir kaba boşaltın. Bebeğin göğüsleri tamamen boşaltmaması gibi durumlarda, meme sert kalacaktır. Bu durum sık yaşanırsa, göğüste enfeksiyon oluşumuna ortam hazırlanır.
Bu nedenle göğüslerin sık sık boşaltılması, hem bu enfeksiyon durumunun önüne geçer hem de daha çok süt üretilmesini sağlar. Göğüsler elle veya bunun için tasarlanmış pompalar ile boşaltılabilir. Emzirme öncesinde ılık bir duş almanız, göğsünüzü gevşetir ve bebeğinizin daha rahat emmesini sağlar.
Sütü boşaltamadığınız durumlarda, ateşinizin yükselmesi de mümkündür. Vücut ısısının yükseldiğini hissediyorsanız, ateşin seviyesi daha da yükselmeden hemen göğüslerinizi boşaltarak rahatlayın.
Sütünüzün boşalmıyor olmasının nedeni, bebeğinizi doğru emziremiyor olmanız da olabilir. Özellikle doğum sonrasında hastanede mutlaka bulunan yenidoğan hemşirelerinden veya sağlık ocağındaki hemşirelerden, emzirme eğitimi alınız. Bu konuda çekinmeye mahal yok zira hemşirelerin görevleri arasında bu eğitimi vermek de bulunuyor.
Endişe Etmeyin, Çocuğunuz Sağlıklı ve Büyüyor
Yeni annelerin birçoğunda, çocuğuma yetemiyorum hissiyatı ortaya çıkar. Lohusalık döneminin getirdiği hormon ve çevre baskısı da bu hissin artışında önemli bir etkendir. Özellikle annenin sürekli yedirilmesi gibi yanlışlar, sütü artırmak bir yana stres yüzünden azaltacaktır. Anne sütünün en temel maddesi sudur, su haricinde anneyi tıka basa yedirmek sütte hiçbir artışa neden olmaz. Özellikle Anadolu’da yaygın olan tatlı yedirme de oldukça yanlıştır, bu yanlış uygulama annenin hızla kilo almasına neden olur.
Özellikle bol şekerli tatlılar, anne sütünün azalmasına dahi neden olabilir. Annenin zengin protein, vitamin içerikli besinler ile beslenmesi ve bol su içmesi yeterlidir. Normal insanlardan sadece 600 kalori fazla alması, annenin bebeğini sağlıklı bir şekilde büyütmesi için yeterlidir. Bu fazla kalori ise sadece 100 gram badem veya cevizden bile alınabilmektedir.
Dilenme, Beslenme ve Spor
Lohusa döneminde kadınların neredeyse tüm günlerini dinlenerek geçirmeleri gerekir. Bu nedenle, lohusa döneminde anne adayının yanında destek bulması önemlidir. Aile büyükleriniz bebeğin bakımının bir kısmını üzerilerine alıyorlarsa, ilk 2 ayı tamamen dinlenerek geçirin. Bu sayede sonraki aylarda daha güçlü olacaksınız.
Beslenme, lohusalık döneminde kritik öneme sahiptir. Kalorisi ve besin değeri yüksek gıdalara yönelin. Yağlı, şekerli besinler yerine protein ve vitamin yönünden zengin gıdalara yönelin.
Ağır olmamak şartıyla hafif egzersizler yapın. Hareket etmek, sizi stres ve depresyondan da uzak tutacaktır. Uzun süre ayakta durmayın ve kesinlikle 1 kilonun üzerinde ağırlık kaldırmayın. İlk 2 ayda küçük yürüyüşler yapmak bile fazlası ile yeterli olacaktır.
Başlıklar
Cevap Bırak