Lüfer Nedir?
Türkiye’de bulunan denizlerin en değerli balığı olma ünvanını taşıyan lüfere maalesef yanlış avlanma sebebi ile ulaşmak hayli zor. Bunun sebebi lüfer henüz gelişimini tamamlamadığından daha defne yaprağı ya da çinekop olarak adlandırılırken hızla tutulması ve üremesine engel olunmasıdır.
Lüferin diğer balıklardan ayrılan fiziki özellikleri sırtında bulunan iki yüzgeç, çatal kuyruk, iri bir ağız sırtından karnına doğru sırayla koyu mavi, yeşilimtrak, gümüşi ve karın kısmı parlak beyazdır. Denizdeki otlar yada benzeri besinler yerine balıklarla beslenen lüferin dişleri oldukça sivri ve sağlamdır.
Lüferin doğumundan gelişimine kadar küçükten büyüğe doğru olarak aldığı isimler sırayla defne yaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana ve sırtı karadır. Kofana zaman zaman avlansa da sırtı kara uzun zamandır denizlerimizde avlanan bir balık değildir.
Lüfer Fiyatları Ne Kadar?
En çok tutulduğu dönemde tanesi 60-70 TL’den alıcı bulan lüfer normal av yasağı bulunmayan dönemlerde 100-120 TL’den alıcı bulur. Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan lüferi korumak için bakanlık defne yaprağı, çinekop ve sarıkanat tutulmasını ve satılmasını yasaklamıştır.
Evde Lüfer Nasıl Pişirilir?
Lüfer balığını mangalda, döküm tavada ya da fırında yapabilirsiniz. Üç durumda da oldukça lezzetli olan lüfere en çok yakışan baharat defne yaprağıdır. Eğer buğulama olarak fırında yapacaksanız mutlaka defne yaprağı ekleyin. Döküm tavada yapacak iseniz lüferi ayıklayıp yıkadıktan sonra sırt kısmının bir parmak altına iki tarafada birer çizik atın. Balığı iyice zeytinyağlayıp tuzunu attıktan sonra kızdırdığınız döküm tavada her iki tarafınız kızarana kadar pişirin. Yanında bol yeşillik içeren bir roka salatası ile tüketebilirsiniz. Mangalda da aynı yolu izleyerek lezzetli bir balık yiyebilirsiniz. Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini içinde bulunduran lüfer besin değeri en yüksek deniz balıklarından biridir.
Cevap Bırak