Magnezyum Değeri Kaç Olmalı?
Magnezyum önemli bir mineraldir. Bununla birlikte, kanda çok fazla magnezyum bulunması tehlikeli olabilir. Vücudun 300’den fazla biyokimyasal süreç için magnezyum ihtiyacı vardır.
Desilitre başına 1.7-2.3 miligram (mg / dl) magnezyum kan seviyeleri normal aralıktadır, 2.6 mg / dl’nin üzerindeki seviyeler hipermagnezemiyi gösterir.
Kanda çok fazla magnezyum bulunması nadirdir. Böbrek yetmezliği gibi mevcut sağlık koşullarına sahip kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir. Aşırı miktarda takviye veya ilaç dozu da hipermagnezemiye neden olabilir.
Bu yazıda, magnezyum aşırı dozunun risk faktörleri ve belirtilerini inceleyeceğiz. Ayrıca diyet ve takviyeden yeterli magnezyum almanın neden önemli olduğunu da açıklıyoruz.
Vücut çok fazla magnezyum emdiyse, kişi hafif ila çok şiddetli arasında değişen aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark edebilir:
- Letarji
- Yüz kızarması
- İshal
- Mide bulantısı
- Karın krampları
- Kusma
- Depresyon
- Kas Güçsüzlüğü
- Düzensiz bir kalp atışı
- Düşük tansiyon
- İdrar tutamama
- Nefes alma zorlukları
- Kalp durması
Aksi halde sağlıklı insanlarda şiddetli dozda magnezyum nadirdir. Diyetten çok fazla magnezyum almak tipik olarak endişe nedeni değildir.
Bazen, takviyelerden veya ilaçlardan yüksek dozda magnezyum, ishal, bulantı ve mide krampları dahil olmak üzere aşırı dozda hafif semptomlara neden olabilir.
Aşağıdaki magnezyum formlarının bu semptomlara neden olması muhtemeldir:
- Magnezyum karbonat
- Magnezyum klorür
- Magnezyum glukonat
- Magnezyum oksit
Nadiren, çok yüksek bir takviye veya ilaç dozu günde 5.000 mg’dan fazla magnezyum sağlar. Bu magnezyum zehirlenmesine neden olabilir. İlgili ilaçlar tipik olarak müshil veya antasitlerdir.
Böbrekler vücuttan fazla magnezyum temizler ve böbrek problemleri veya böbrek yetmezliği olan kişilerin çok fazla magnezyum emmesi daha olasıdır.
Doktorlar genellikle bu riski olan insanlara magnezyum içeren takviyeleri ve ilaçları önlemek için tavsiyelerde bulunurlar.
Vücut sağlıklı kalmak için magnezyuma ihtiyaç. Aşağıdakiler dahil olmak üzere 300’den fazla işlem için gereklidir:
- Kas fonksiyonu
- Sinir fonksiyonu
- Protein sentezi
- Kemik oluşumu
- DNA sentezi
- Enerji üretimi
- Kalp sağlığı
- Kan şekeri seviyelerini korumak
- Kan basıncını korumak
Bazı çalışmalar magnezyumun tedavi etmeye veya önlemeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir:
- Yüksek tansiyon
- Kalp hastalığı
- 2 tip diyabet
- Osteoporoz
- Migren baş ağrıları
Bununla birlikte, magnezyumun bu koşullar üzerindeki etkilerinin doğrulanması daha fazla araştırma gerektirecektir.
Magnezyum eksikliği veya hipomagnezemi, özellikle sağlıklı bireylerde hipermagnezemiden çok daha yaygındır. Bazı araştırmalar, insanların yüzde 10-30’unun düşük magnezyum seviyelerine sahip olduğunu göstermektedir.
- Yetişkin erkekler için 400–420 mg
- Yetişkin kadınlar için 310-320 mg
- Hamilelik sırasında 350-360 mg
Magnezyum eksikliği için risk faktörleri şunlardır :
- Crohn hastalığı, çölyak hastalığı ve diğer gastrointestinal hastalıklar
- 2 tip diyabet
- Alkol kullanım bozukluğu
- ilerlemiş yaş
- Proton pompası inhibitörleri ve diüretikler gibi bazı ilaçlar
- Ergen bir kadın olmak – ortalama olarak, bu grup diyetten daha az magnezyum alabilir
Magnezyum, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok gıdada bulunur:
- Siyah fasulye ve barbunya fasulyesi gibi baklagiller
- Badem, kaju fıstığı, fındık, yer fıstığı ve yer fıstığı ezmesi dahil
- Kahverengi pirinç ve yulaf gibi kepekli tahıllar
- Patates
- Ispanak gibi yapraklı yeşil sebzeler
- Soya sütü ve edamame dahil soya ürünleri
- Süt ve yoğurt gibi süt ürünleri
Vücut böbrekler yoluyla dışarı atarsa, diyetteki magnezyum miktarını sınırlandırmaya gerek yoktur.
Kemik Sağlığı
Çoğu araştırma kalsiyumun kemik sağlığındaki rolüne odaklanırken, magnezyum sağlıklı kemik oluşumu için de gereklidir.
2013’teki araştırmalar, yeterli magnezyum alımını daha yüksek kemik yoğunluğu, gelişmiş kemik kristal oluşumu ve menopozdan sonra kadınlarda daha düşük osteoporoz riski ile ilişkilendirmiştir.
Magnezyum, kemik sağlığı için hayati olan diğer iki besin olan kalsiyum ve D vitamini seviyelerini düzenlemeye yardımcı olduğu için kemik sağlığını hem doğrudan hem de dolaylı olarak iyileştirebilir.
Diyabet
Araştırma, yüksek magnezyum diyetlerini daha düşük tip 2 diyabet riski ile ilişkilendirmiştir. Bunun nedeni, magnezyumun glikoz kontrolü ve insülin metabolizmasında önemli bir rol oynaması olabilir.
Magnezyum eksikliği, tip 2 diyabetten önce sıklıkla gelişen bir durum olan insülin direncini kötüleştirebilir . Öte yandan, insülin direnci düşük magnezyum seviyelerine neden olabilir.
Birçok çalışmada, araştırmacılar yüksek magnezyum diyetlerini diyabetle ilişkilendirmiştir. Ek olarak, 2017’den yapılan sistematik bir inceleme, magnezyum takviyelerinin alınmasının, düşük magnezyum seviyelerine sahip insanlarda insülin duyarlılığını artırabileceğini düşündürmektedir.
Bununla birlikte, doktorların diyabetli kişilerde glisemik kontrol için rutin olarak magnezyum kullanabilmeleri için araştırmacıların daha fazla kanıt toplaması gerekir.
Kardiyovasküler Sağlık
Vücudun kalp dahil kas sağlığını korumak için magnezyum gerekir. Araştırmalar, magnezyumun kalp sağlığında önemli bir rol oynadığını buldu.
2018 yılında yapılan çalışmada magnezyum eksikliği kardiyovasküler problemlerin kişinin riskini artırabilir bildirir. Bu kısmen hücresel düzeydeki rollerinden kaynaklanmaktadır. Yazarlar, magnezyum eksikliğinin konjestif kalp yetmezliği olan kişilerde yaygın olduğunu ve klinik sonuçlarını kötüleştirebileceğini gözlemlemektedir.
Kalp krizinden hemen sonra magnezyum alan kişilerin ölüm riski daha düşüktür. Doktorlar bazen aritmi veya anormal kalp ritmi riskini azaltmak için konjestif kalp yetmezliği (CHF) tedavisi sırasında magnezyum kullanır.
2019 meta-analiz, magnezyum alımının arttırılması için bir kişinin riskini azaltabilir inme. Magnezyumdaki günde her 100 mg artış için inme riskinin% 2 azaldığını bildiriyorlar.
Bazı araştırmalar ayrıca magnezyumun hipertansiyonda rol oynadığını düşündürmektedir. Bununla birlikte, Diyet Takviyeleri Ofisine göre, mevcut araştırmalara dayanarak, magnezyum takviyeleri almak kan basıncını “sadece küçük bir ölçüde” düşürmektedir.
Diyet Takviyeleri Ofisine, magnezyumun kalp sağlığındaki rolünü ve kardiyovasküler hastalığın önlenmesini anlamak için “büyük, iyi tasarlanmış” bir araştırma yapılmasını gerektirir.
Aşağıdaki tablo, Diyet Takviyeleri Ofisine göre, yaş ve cinsiyete göre magnezyum alımı için önerilen günlük ödeneği (RDA) göstermektedir .
Yaş | Erkek | Kadın |
1-3 yıl | 80 mg | 80 mg |
4-8 yaş | 130 mg | 130 mg |
9-13 yaş | 240 mg | 240 mg |
14-18 yaş | 410 mg | 360 mg |
19-30 yıl | 400 mg | 310 mg |
31–50 yıl | 420 mg | 320 mg |
51+ yaş | 420 mg | 320 mg |
Cevap Bırak