Matbaa Ne Zaman İcat Edildi?
Yazmak dünyanın en güzel şeylerinden birisi olsa da, bilgileri yazarak paylaştırmak oldukça vakit almakta ve gelişimi yavaş seviyede tutmaktaydı. Yazılanların daha büyük kitlelere ulaşması adına farklı bir şey gerekiyordu ve bu da matbaanın ortaya çıkmasını sağladı. Yazılan her şeyin dakikalar içerisinde yüzlerce hatta binlerce kopyaya basılabilmesi, dünya için bir devrimdi.
Matbaa icat edildiğinde, muhtemelen icat eden insanlar dahi neye sebep olduklarının farkında değillerdi. Bilginin bu denli hızla yayılması, tüm eğitim alanlarını derinden etkileyecek ve dünyayı hızla gelişeceği bir serüvenin içine sokacaktır.
Matbaa Nedir?
Bugün masamızın üzerindeki kitapta binlerce kelime var fakat o kelimeler oraya sadece saniyeler içerisinde geldi. Tam da bu sayede siz o kitabı 10-20 lira gibi uygun bir ücrete satın aldınız ve bilgiye çok rahat bir şekilde ulaşabildiniz. Dünya tarihi için en önemli 10 icat içerisinde bulunan matbaa, ilk bulunduğunda oldukça hantal olarak tasarlanmış olsa da günümüzde dijital dünyaya kendini kaptırmış ve inanılmaz hızlara ulaşmıştır.
Matbaa’nın merkezi Uzak Doğu ülkeleridir ve ilk matbaa aslında ağaçların oyularak, mürekkebe batırılması ile başlamıştır. Bu teknikten 2 asır sonra, ancak ilk gazete basılabilecektir.
Matbaa kelimesini tanımlamak gerekirse; Yazı veya herhangi bir şekli, kağıt veya herhangi bir yüzey üzerine basabilen sistemlere denir. Bu sistemler otomatik veya insan eli ile çalıştırılıyor olabilir. Matbaa’nın temel görevi ‘basım‘ işlemidir. Bir yüzeye herhangi bir görseli, şekli veya yazıyı basması yeterlidir.
Matbaa Kim Tarafından İcat Edildi?
Bu muhteşem buluşun arkasında Johannes Gutenborg bulunmaktadır. Gutenborg her ne kadar modern matbaanın mucidi olarak gösterilse de, modern olmayan matbaa ondan çok daha önce zaten bulunmuştur. Gelin bu teknolojinin ilk olarak nasıl başladığını ve günümüze kadar hangi yollardan geçerek geldiğini inceleyelim.
Matbaa Ne Zaman İcat Edildi?
- 593: Bu yılda ilk olarak ağaç oyma tekniği ile matbaa sistemi Çin’de kullanıldı.
- 700: Ağaç oyma tekniğini geliştiren Çinliler, bu yılda ilk basılı gazetelerini çıkarmayı başarmışlardır.
- 868: Tianemmen olarak bilinen ilk basma kitap, yine Çin’de bu senede basılmıştır.
Bu yıllardan sonra matbaa teknolojisi veya mantığı, dünya çapında da ilgi görmeye başlamıştır. İlk olarak İslam dünyasına yayılan matbaa tekniği, daha sonra İslam Orduları’nın seferleri sebebiyle Avrupa’ya kadar yayılmıştır.
15. yüzyıla gelindiğinde ise Avrupa’da ve özellikle Hollanda’da bu teknoloji ciddi manada geliştirilmiştir. Matbaa üzerine yoğunlaşmalar ise ilk meyvesini 1450 yılında Johannes Gutenberg ile vermiştir. Metal harfler ile basım tekniğin bulan Johannes, devrim niteliğinde bir buluşu ortaya koymuş olsa da kendisi bu buluşun nimetlerinden hiç faydalanamamıştır.
İlk olarak İncil basmış ve ciddi beğeni görmüştür.
Sanayi devrimi ile matbaacılık artık tam otomatik sistemlere dönüştürülmüş ve binlerce kat hızlı matbaa makineleri ortaya çıkarılmıştır.
Cevap Bırak