Meme Kanseri Ne Kadar Hızlı Yayılır?
Meme kanseri, memede bir yumru hissetmekle başlar. Hemen ilk akla gelen kanserin yayılma sürecinin nasıl olacağıdır. Bir kişinin meme kanserinin bir yıl içinde nasıl yayılacağını tahmin etmesi zordur. Farklı meme kanseri tipleri farklı oranlarda büyür ve yayılır. Yayılmasını hızlandıran ya da yavaşlatan birden çok sebep vardır. Yazımızda meme kanserine yakalanan birinin kanserin yayılma süreci ve yayılmayı etkileyen faktörler hakkında bilgi alabileceği konulara değineceğiz.
Meme Kanseri Yayılma Hızı Nedir?
Meme kanseri her insanı farklı şekilde etkilediğiden kesin olarak bir zaman aralığı belirtmek yanıltıcı olabilir. Bu bölümde semptomları takip edip karşılığında verilen tepkilere göre bi rota çizilmelidir. Kanser hücreleri mutasyonlar sonucu oluştuğundan bölünme zamanlamaları tam bir program dahilinde takip edilemez.
Mutasyona uğrayan hücreler hızla çoğaldığında, çoğaldığı bu bölümde tümör oluşur. Oluşan bu tümörlerden kanser hcreleri lenfler yada kan damarları ile vücudun farklı bölümlerine taşınır. Bu taşınma sonucu vücudun farklı bir kısmında büyümeye başlarsa buna metastaz denir.
Meme kanserinin lenf bezlerine, akciğere ve kemiklere metastaz yapma olasılığı yüksektir. Yeni tümörün yeri neresi olursa olsun doktorlar meme kanseri olarak inceler. Meme kanserinin büyümesi ve yayıması aşağıdaki durumlara bağlıdır:
Meme Kanseri Tipi: Meme kanseri yayılan ya da yayılmayan olmak üzere iki temel tipe ayrılır. Yayılmayan meme kanseri kanalların ve lobüllerin dışına çıkamaz. Yayılan meme kanseri tipi ise lenf bezlerine, çevre dokulara ve vücudun her yerine yayılabilir. Doktor kanser hücresini incelediğinde hücreyi 1 ya da 3 olarak sınıflandıracaktır. 1. sınıf kanser hücresi yavaş yayılan, 3. sınıf kanser hücresi ise hızlı yayılan olarak kabul edilir.
Meme Kanseri Evreleri Nelerdir?
Doktorlar meme kanseri hücrelerini 0 ile 4 arasında aşamalandırır. Tedavi için bu aşamalandırma önem arz eder. Çünkü kişinin kanser hücreleri hangi aşamada ise ona yönelik bir tedavi uygulanır.
Aşama 0: Doktorlar bu aşamadaki kanser hücrelerini yayılmayan hücreler olarak nitelendirir. Kanser hücreleri sadece kanallar ve lobüllere de değerlendirilir.
Aşama 1: Bu aşamada meme kanseri yayılan olarak kabul edilir. Bu aşamada 1A denen kanser tipi 2 santimetre ve daha küçük olan kanser tümörleri içerir. Bu tip tümörler lenf benzlerine ulaşmamış olarak kabul edilir. 1B tümörler ise lenf benzlerine ulaşan tümör tipine denir.
Aşama 2: 2. aşamadaki kanser tipi yayılan olarak kabul edilir. Bu evrede tümörler 1. aşamadan daha büyük olabilir ve lenf düğümlerine kadar ilerlemiş olabilir.
Aşama 3: Aşama 3’te kanser tipi yayılan olarak kabul edilir ve bu aşamada kanser lenf benzlerine kesin olarak yayılmıştır. Tümörler 2.aşamaya göre daha büyüktür. Hücreler lenf bezlerinin yanında başka organlara da yayılmış olabilir.
Aşama 4: Bu aşamada kanser hücreleri meme ve lenf düğümleri dışında akciğer, kemiklere, beyne ve karaciğere yayılmış olarak kabul edilir. Bu aşamada kanser hücrelerini kontrol altına almaya, uzak noktalara yayılmasını engellemek için tedavi uygulanır.
Meme kanserine yakalanıldığında bu kanserden kurtulup sağ kalma oranları aşağıdaki gibidir:
- Aşama 0 ve aşama 1 için yüzde 100’e yakın
- 2. aşama için yüzde 93
- 3. aşama için yüzde 72
- 4. aşama için yüzde 22
Yukarıdaki rakamlar ortalamalardan sonuca varılan rakamlardır. Bu rakamlar birçok faktöre göre değişkenlik göstermektedir. Mem kanserini 1. aşamada fark etmek için yılda birkaç defa meme kanseri testi yaptırmak gerekmektedir.
Bunun dışında bu yüzdelik dilimleri ektileyen birkaç faktörde aşağıdaki gibidir:
- Hastanın yaşı
- Kişinin menopoz öncesi veya sonrası hormon durumu
- Kişinin ailesinde geçmişte meme kanserine yakalanan varsa yakınlık dereceleri
- Kişinin alkol, sigara veya benzeri zararlı madde kullanımı
- Kişi daha önce eğer geçirdi ise kanser tipi ve o tedavi sürecinde yaşananlar
Meme Kanserinin Büyümesi Hakkında Bilinmesi Gerekeler
Meme kanseri denilen olgu, hücrelerin mutasyona uğraması sonucu hücrelerin önce ikiye bölünerek çoğalması ardından bu hücrelerin dörde bölünerek tümörlere oluşur.
Kanserin ilerleme hızı, kanser hücrelerinin büyüme hızı ile doğru orantılıdır. Fakat her kanser hücresi aynı hızda büyümediği gibi yine her kanser hücresi bölünmez. Bu durumda ilerlemeye tam bir süre verilememesine neden olur.
Çoğu durumda meme kanseri meme dokusunda yayılmadan önce süt kanallarında ve süt üreten bezler olan loblar da gelişir. Kanallarda ve lobüller de gelişen meme kanseri sonrasında lenf düğümlerine uzanır.Lenf nodlarına giren kanser hücreleri buradan kan dolaşımına girerek vücudun heryerine ulaşabilir.
Meme Kanseri Belirtileri
Meme kanseri yaşayan hastalarda çeşitli semptomlar görülebilir. Fakat her kanser hastası aynı semptomları yaşamaz. Ayrıca bazı durumlarda hastada hiçbir belirti görülmediği de olmuştur.
Meme kanseri belirtilerinden birkaç aşağıdaki gibidir:
- Meme dokusunda hissedilen bir topak veya kitle
- Memenin herhangi bir yerinde ağrı, şişlik veya kızarıklık
- Meme ve çevresinde uyuşma ve batma hissi
- Memeden beklenmedik bir şekilde boşalma
- Memenin üzerinde veya yakınında ciltte döküntü olması
- Memenin şekli veya boyutunda şişkinlikten kaynaklı değişiklik
Meme Kanseri Teşhisi
Meme kanseri teşhisi belirtileri takip etmek ile başlar. Prosedürde ise muayene ve film çekilmesi ile devam eder.
Muayene: Doktor memedeki topaklanma ya da memedeki olağandışı yapıları hissetmek için el ile muayene eder. Bu muayeneyi kişi kendiside yapabilir.
Mamografi: Bir mamogram ile göğüsün bir X ışını görüntüsü çekilerek, meme kanserine dair bir kitle yada semptom olup olmadığı uzman doktor tarafından kontrol edilir.
Ultrason: Bu işlem için doktor sonogram adı verilen memenin iç görüntüsünü gösteren bir el aleti kullanır. Bu alet ile memenin içinde bir kitle var ise gölge şeklinde bir görüntü verir.
MR: Memenin tüm bölgeyi kapsayacak iç görüntüsünü görmek için radyo dalgaları ile MR’ı çekilir.
Biyopsi: Tüm teşhislerden temiz çıkmasına rağmen hastadan belirtileri gösteren şikayetler alınıyor ise ve doktorun meme kanserine yönelik şüpheleri devam ediyorsa memeden bir parça numune alınarak biyopsisi yapılır.
Başlıklar
Cevap Bırak