Meşe Ağacı Nedir? Meşe Ağacı Ne Zaman Bal Verir?
Dünya üzerinde 400’ün üzerinde çeşidi olan meşe ağacının ülkemizde 20 farklı türü bulunmaktadır. Genellikle sulak alanları tercih eden bu ağaç çeşidi, onlarca farklı sektörde hammadde olarak kullanılmaktadır. Başta mobilya sanayi olmak üzere boya ve gemi sanayinde sıkça kullanılmaktadır. Çok sağlam yapısı nedeni ile uzun ömürlü mobilyalar üretilmesini sağlayan Meşe ağacından elde edilen kömür çok tercih edilen önemli bir odun kömürü çeşididir.
Meşe Ağacın Özellikleri Nedir?
İnsan sağlığı için çok faydalı olan meşe ağacı gerek gövdesi ile gerekse meyvesi ile yaşayan her canlıya faydalı bir yapıya sahiptir. Dünya üzerinde çok farklı çeşitlere sahip olan Meşe ağacının boyu 30-35 metreye kadar çıkabilirken 400-500 yıl kadar da yaşayabilmektedir. Birçok ulusun kültüründe yer olan Meşe ağacı sulak alanlarda daha hızlı büyürken ülkemizde de genelde bu tip alanlarda yetiştirilmektedir. Geniş dal ve yaprakları sebebi ile geniş arazilerde yetişen Meşe ağası eski çağlarda kahve ve ekmek yapımıda kullanılmıştır.
Meşe Palamudu Nedir? Meşe Ağacı Meyvesi Nedir?
Meşe palamudu Meşe ağacının yaprakları arasında yetişen protein bakımından zengin orman hayvanlarının sıkça tükettiği bir ağaç meyvesidir. Özellikle sincap ve köstebekler meşe palamudunun başlıca tüketicilerindendir. Hayvanların yanında insanlar içinde faydalı bir besin olan Meşe palamudu ile yapılan çay kabızlık ve ishalin giderilmesine yardımcı olur. Bağırsaklardaki rahatsızlıkları iyileştirme özelliği olan Meşe palamudu kaynatılarak tüketilir.
Meşe palamudu toz haline getirildiğinde kanayan yere uygulanarak kanamayı durdurduğuda bilinmektedir. Aynı zamanda Meşe palamudunun açık yaraları iyileştirici, mikrop öldürücü ve dezenfekte edici bir etkiye sahiptir. Bunun yanında Meşe palamudunun prostat tedavilerine yardımcı olduğuda kanıtlanmıştır.
Bel soğuklu ve mide kanamalarına iyi gelen Meşe palamudu, damarlar üzerindeki olumlu etkisinden dolayı kalp hastalığı riskini azalttığı yönde çalışmalar mevcuttur.
Meşe Ağacı Yaprağının Faydaları Nelerdir?
Eski Yunanda kutsal sayılan Meşe ağacını palamudu, yaprağı gövdesi olmak üzere her alanında faydalanırdı. Bel soğukluğuna iyi gelen ve iyileştirici özelliği olan yaprakların dizanteri benzeri ishal rahatsızlıklarını iyileştirir. Kan şekerini düzenleme özelliği olan yapraklar, lif bakımından zengin bir bitkidir.
Meşe Ağacı Ne Zaman Bal Verir?
Meşe ağacı normal yollardan ağaçtan bal vermez. Meşe ağacı bahar mevsiminde palamutlarında oluşan tüylerin dibindeki tatlı nektarlar bal arıları tarafından toplanarak balı yapılır. Bu bal sıradan ballar gibi kahvaltıda tüketme yerine şifa amaçlı tüketilir. İçeriğinde magnezyum, potasyum, fosfor, demir ve sodyum gibi insan vücudu için çok yararlı vitamin ve mineralleri bünyesinde toplar.
Başlıklar
Cevap Bırak