Meyveleri ve Sebzeleri Yıkamadan Yersek Ne Olur?
Meyve ve sebzeleri, yıkamadan yiyen insan çok fazla yoktur. Önceleri insanlar ağaçtan meyve koparıp, yıkamaya ihtiyaç duymadan yiyebiliyordu. Belki en fazla üzerindeki tozu almak için üzerindeki giysilere basitçe siliyorlardı.
Günümüzde ise bu ürünlerin tam olarak nereden ve hangi şartlar ile geldiği bilinmediği için yıkamaya çoğu insan önem veriyor. Ancak önem vermeyenler veya yıkama işlemini fazlası ile basite alanlar var. Bu da özensiz bir yıkamayı, meyve veya sebzenin tamamen temiz olmamasına neden oluyor.
Yıkamadan Yemenin Zararları
Yıkamadan yemenin iki ana zararı bulunmaktadır. Bunlar ise bakteri bulaşması veya tarım ilacı kalıntısının bulaşmasıdır.
Yapılan araştırmalara göre yıkanmamış sebzeler arasında en çok ıspanak, domates ve lahana insanların hasta olmasına neden oluyor. Her yıl binlerce insan bu nedenle hastaneye kaldırılıyor ve aralarında maalesef ölüme kadar gidenleri de oluyor.
Bunlar elbette hastalığının neden olduğunun farkında olan kişiler. Birçok kişi bakteriyel enfeksiyonlara bu nedenle yakalanıyor fakat bunun yıkamadığı meyve ya da sebzeden geldiğini bilmiyor.
Türkiye’de yapılan araştırmalara göre insanların %30 kadar meyveleri, %10 kadarı da sebzeleri yıkamadan direkt yiyor.
Meyve ve Sebze Hijyeni Önemi
Üretim esnasında bu ürünler düşük hijyene sahip depolarda kalabilir, pis su ile buluşabilir ve daha da kötüsü hayvanlar ile temas halinde olabilir.
Bugün pazardan veya marketten aldığınız bir meyvenin ya da sebzenin üzerinde farenin dolaşmadığını veya ürün üzerine dışkısını bırakmadığını kimse garanti edemez. Bunlar doğal şeylerdir, topraktan çıkan her şeyin üzerinden hayvan geçebilir.
Uygun şartlarda temizlendiği zaman tüm meyveler ve sebzeler güvenlidir, üzerine 10 tane fare dışkısını dahi bırakmış olsa, temizlenen meyve güvenli bir şekilde yenebilir.
Pis Meyve ve Sebze Riskleri Nelerdir?
Taze meyveler, bazen çok tehlikeli bakterileri taşıyor olabilir. E. coli isimli bakteri, bunlar arasında en yaygın olanıdır. Bu bakteri, insanları çok ciddi manada hasta yapabilir. Öyle ki tedavi edilmez ise bağışıklığı düşük insanları ölüme bile götürebilir.
Özellikle gebeler, 5 yaşından küçük çocuklar, 65 yaşından daha yaşlı olan yaşlılar ve bağışıklık sistemi güçsüz olan kişiler tehlike altındadır. Kanser hastaları da mutlaka meyve ve sebze hijyenine 2 kat daha önem vermelidir.
Temizlenmemiş meyve veya sebze tüketimi sonrasında eğer karnınız ağrıyorsa, ishal olmuş iseniz, kusuyorsanız veya başınız ağrıyorsa, hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Nadir de olsa boyun tutulması, denge kayıpları ve kas krampları da pis ürünleri tüketmenin belirtileri olarak ortaya çıkmaktadır.
Meyve ve Sebzeler Nasıl Yıkanmalıdır?
Meyveler ve sebzeler, her insanın beslenme düzeninin ana aktörleridir ve mutlaka bol miktarda tüketilmeleri gerekir. Kalori olarak az olmalarına rağmen çok zengin lif, mineral ve vitamin kaynaklarıdır.
- Meyve yıkamadan önce kendi ellerinizi güzelce yıkayın. Meyvelerde çürük kısım varsa, yıkama öncesi oraları kesin.
- Örneğin muzun kabuğunu soymadan önce meyveyi yıkayın, soyduktan sonra yıkamanıza gerek yoktur. Ürünleri yıkamadan önce su dolu geniş bir küvetin içinde tutun.
- Yıkama esnasında kesinlikle sirke gibi ürünleri kullanmayın, bu ürünlerin hijyeni artırdığına dair bilgiler tamamen kulaktan dolmadır. Meyveleri yıkadıktan sonra kurulayın, o şekilde dolaba koymayın.
- Su dolu küvetten çıkardıktan sonra her meyveyi elinizle ovuşturarak tamamen yıkayın. Elinizle yıkamanız, meyve veya sebzeyi sadece suyun altına tutmaktan çok daha etkilidir.
- Buzdolabınızın meyve ve sebze bölümünde tutun. En ideal derece ise 4-5 derece aralığıdır. Meyve ve sebze yıkarken kesinlikle su haricinde hiçbir maddeyi kullanmayın.
Siz evinize getirdiğiniz meyve veya sebzeleri nasıl yıkıyorsunuz?
Başlıklar
Cevap Bırak