Mezoterapi Nedir? Etkisi Ne Kadar Sürer?
Mezoterapi, iğneli ve cerrahi olmayan bir tedavi tekniği olarak son yıllarda uygulanmaktadır. Sorunlu cilt bölgesinin orta katmanına, ilaçlı bir solüsyon enjekte edilmektedir. Her tedavi yöntemi, kişiye göre farklılık gösterebilir.
Mezoterapi, 18 yaşından küçüklere uygulanamaz. Ayrıca hamile kadınlar, emziren anneler, insüline bağlı diyabet hastaları, kanser gibi rahatsızlıkları bulunan kişiler üzerinde uygulanması yasaktır. Mezoterapi, günümüzde en çok sporcu yaralanmaları, kronik ve aniden gelen ağrılar, cilt ve saç sorunları, damar hastalıkları, romatizma, adet sancıları ve migren üzerinde uygulanmaktadır.
Çok çeşitli mezoterapi türleri bulunmaktadır. Son dönemlerde iğnesiz olan türleri dahi uygulanmaya başlamıştır.
Mezoterapi Nedir?
Cildin orta tabakasına ilaç solüsyonu enjekte edilme tekniğidir. Cerrahi olmaması sebebiyle çok tercih edilmektedir. İlk olarak 50’li yıllarda uygulanmıştır. İlk uygulanma nedeni ise damar ve enfeksiyon hastalıklarını gidermektir.
Mezoterapi kelimesinin mezo kısmı, Latincede orta demektir. Deri tabakasının orta kısmına enjekte edilmesi nedeni ile bu ismi almıştır. Orta deri tedavisi olarak da bilinmektedir.
Mezoterapi Tedavisinin Faydaları Nelerdir?
Orta deriye enjekte edilen solüsyon içerisinde vitaminler, mineraller, amino asitler, enzimler, antioksidanlar ve bir takım asitler bulunmaktadır. Bu maddenin cilde enjekte edilmesi, bölgedeki bir takım yapıları uyarır ve bölgeye daha fazla kan nüfus etmesini sağlar. Bu da cildin yenilenmesine yardımcı olmaktadır.
Mezoterapi tedavisinin fayda göstermesi için doğru dozun verilmesi önemlidir. Faydaları ise en yaygın olarak aşağıdaki gibidir.
- Sporcu yaralanmalarının hızlı ve verimli bir şekilde iyileşmesini sağlar.
- Romatizmal enfeksiyonlar üzerinde etkilidir.
- Damar rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Kelliği önleyebilir ve birçok saç hastalığının da tedavisinde kullanılır.
- Deri üzerindeki kırışıklık, leke ve çatlak gibi sorunları giderir.
- Bölgesel yağların erimesine yardımcı olur.
- Selülit tedavisinde de kullanılır.
Mezoterapi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Basit ve cerrahi bir yöntem olmayan mezoterapi, aşağıdaki hastalıklar ve şikayetler için kullanılmaktadır.
Mezoterapi ve Ağrı Tedavileri
Mezoterapi tedavisi migren, adet sancıları, gut, nevralji ve fibromiyalji gibi birçok kronik ve akut türü ağrıların tedavisinde, ağrı giderici olarak kullanılmaktadır. Miyozit ve bursit gibi kas iltihaplanmalarında da tedavi yöntemi olarak kullanılır.
Sporcuların çok karşılaştığı burkulma, kas ve tendon tahribatlarının da daha hızlı iyileşmesi için mezoterapi yöntemi kullanılmaktadır.
Romatizma
Eklemlerdeki iltihaplı ve ağrılı sıvı birikmesine karşı da mezoterapi yöntemi kullanılmaktadır. Sorunlu bölgeye enjekte edilen karışım, vücudun bölgeyi kendi kendine onarabilmesini desteklemektedir.
Damar Hastalıkları
Bazı hastalıklar, kan dolaşımının yeterli olmaması sebebiyle de ortaya çıkarlar. Varis gibi hastalıkların tedavisinde de mezoterapi tekniği kullanılmaktadır. Bu tedavide, mezoterapi solüsyonu içeriisnde enginar ve eşek yoncası bitkilerinin de özleri eklenebilmektedir.
Yazımızın üst bölümünde de belirttiğimiz gibi, tedavi sürecinde solüsyon ve iğne türleri, hastanın ve hastalığın durumuna göre değişebilmektedir.
Mezoterapi Nasıl Uygulanır?
Cildin orta katmanına, gerekli solüsyonu enjekte edebilmek için çok ince iğneler kullanılmaktadır. Buradaki asıl amaç, bölgeye kan nüfuzu sağlamak ve hastalığa yol açan sorunlu bölgeyi onarmak ve iltihapları yok etmektir.
Standart bir solüsyon formülü yoktur. Her hastalığa ve şikayete göre, hastaya özel solüsyon yapılmalıdır.
Mezoterapi öncesinde hekim, hastanın kesin tanısını koymalıdır. Ardından, sağlık durumu ve tıbbi öyküsü incelenmelidir. Tedavinin yapılması için kan ve idrar tahlilleri de hekim tarafından talep edilebilir.
Mezoterapi, cerrahi bir müdahale olmasa da doktor, bölgeye anestezik bir krem uygulayabilir.
İğneler el yardımı veya özel bir cihaz ile yapılır.
Şikayete göre, iğnelerin gideceği derinlik de belirlenir.
Tek seferde tüm solüsyonu enjekte etmek genelde mümkün olmaz. İğne, 10 veya 15 kez cilde batırılabilir.
Ayakta uygulanan bir tedavidir, tedavi sonrasında hasta normal hayatına geri dönebilir.
Pansuman dahi gerektirmez. İğne yapılan yerde normal olmayan bir durum veya kanama görürseniz, seans zamanını beklemeden bu konu hakkında doktorunuzu bilgilendirmeyi unutmayınız.
Önceki yıllarda felç geçirmiş kimselere veya çoklu ilaç tedavisi gören kişilere, kalp, böbrek, karaciğer hastalarına, diyabet hastalarına, 18 yaşından küçüklere, gebelere ve emziren annelere mezoterapi tedavisi uygulanamaz.
Mezoterapi Türleri Nelerdir?
İğne enjekte tekniğine göre mezoterapi türleri de kendi aralarında 3’e ayrılmaktadır. Nokta nokta, kapsamlı ve üst deri şeklinde enjeksiyon türleri mevcuttur. En çok saç ve yüz mezoterapisi yapılmaktadır. Geri kalanlar ise vücut mezoterapisi olarak bilinir. İğnesiz uygulanan mezoterapi yöntemleri de mevcuttur.
Yazımızın devamında, tüm mezoterapi yöntemlerini inceliyor olacağız.
Vücut ve Yüz Mezoterapi Yöntemi
Genel olarak sivilce ve çıbanlar için uygulanır. Doğumdan kaynaklı veya ileri ki yaşlarda çıkan cilt lekeler, ciltte ortaya çıkan yaralar, doğum çatlakları ve zona gibi cilt hastalıkları üzerinde de mezoterapi yöntemi uygulanabilmektedir.
Kişi, hiçbir rahatsızlığı olmamasına rağmen ten rengini canlandırmak ve daha genç görünmek için de bu tedaviyi alabilir. Elbette doktorun onay vermesi ile beraber.
Cilt ve Yüz Mezoterapisi
Bu türde enjeksiyon, doğrudan cildin ilk ve orta katmanına uygulanır. Bu sayede hücre aktivitesi geliştirilir ve hücrelerin elastin üretmesi sağlanır.
Mikro iğne kullanılır ve iğne, 1’den fazla kez uygulanabilir. Etkili sonuç için 1’er hafta arayla olmak şartı ile 10 seansa kadar yapılması gerekebilir.
Normalde anestezi gerekmez fakat hastanın ağrı eşiği düşük ise topikal anestezi uygulanabilir. Mezoterapi öncesinde cilde anestezik krem uygulanabilir. Mezoterapi işlemi genel olarak 30 dakika civarında sürer.
İyileşme süresi ise tamamen hastaya ve şikayetine bağlıdır. Hastaların büyük bölümü, aynı gün hiçbir ağrı hissetmeden hayatına dönebilir. Bazı hastalarda ise şişlik ve ağrı görülebilir, birkaç gün dinlenme veya ek tedavi gerekebilir. Bu gibi durumlarda doktorunuz ile iletişim halinde olmanız gerektiğini unutmayınız.
Mezoterapi sonrasında yüzde veya uygulanan cilt bölgesinde, küçük iğne izleri görülebilir. Yüzde yapılan işlemin iyileşmesi, diğer bölgelere nazaran daha uzun sürebilmektedir.
Bazı merkezlerde, simülasyon programları kullanılarak hastanın tedavi sonrasında nasıl görüneceği ekrana yansıtılabilir.
Mezoterapi Faydaları Nelerdir?
- Selülit tedavisi.
- Bölgesel yağların erimesi.
- Kırışık gidermek.
- Cansız görünen cilde parlaklık katmak.
- Cilt lekelerinden arınmak.
- Cilt çatlaklarını ve yaralarını gidermek.
- Cilde renk vermek.
- Çil gibi sorunları çözmek.
- Dekolte bölgesindeki cilt sıkılığını artırmak.
- Cildin ne oranını artırmak.
- Cildi genel olarak gençleştirmek.
Mezoterapisi yöntemi ile yağ aldırma, henüz onaylanmış bir yöntem değildir. Bu konuda yeterli araştırma yapılmamıştır.
Saç Mezoterapisi Nedir?
Yine cerrahi olmayan bir saç yenileme işlemidir. Özellikle saç dökülmesi ve saçkıran gibi problemlerin tedavisinde kullanılmaktadır. Günümüzde saç dökülmesi vakıalarının artmış olma nedeni eksik beslenme, kafa derisi altında kan dolaşımının yetersiz olması, hormon dengesizlikleri ve genetik yatkınlıktır. Genetik yatkınlığı bulunan kişilerde mezoterapi tekniği çok etkili olmasa da, diğer faktörlerde etkilidir.
Saç mezoterapisi yönteminde mikro enjeksiyonlar, kılların çoğalma sürecini tetiklemek adına, cildin 1 mm derinliğinde yer alan orta deri tabakasına yerleştirilir. Cilt ve yüz yöntemlerinde olduğu gibi bu tedavide de süreç, hastaya göre belirlenecektir.
Saç dökülen alanın da büyüklüğüne göre tedavi 30 dakikaya kadar sürebilir. Solüsyon içerisinde onaylanmış ilaçların kullanılması önemlidir.
Tedavi süreci 2 haftada bir olmak üzere 10 yoğun seanstan oluşmalıdır. 3. aydan sonra seans araları, hastanın aldığı yol da göz önünde bulundurularak değiştirilebilir.
Saç mezoterapisi yönteminde, bazı kişilerdeki olumlu gelişmeler ilk haftada dahi ortaya çıkabilmektedir. Hastanın tam etkisi ise 6. ayın sonunda görülür. Eğer 6. ayın sonunda hastanın saç dökülmesi hiç durmamış ve yeni saçlar gelmeye başlamamış ise, genetik faktörlerin etkili olduğu sonucu çıkarılabilir. Bu teknik sadece erkeklerde değil, kadınlarda da uygulanabilir.
Tedavi sonrasında saç kırılması, saç dökülmesi ve kepek sorunları ortadan kalkar. Saç derisinde kan dolaşımı artar, hasarlı dokular onarılır ve yeni saç köklerinin oluşumu hızlanır.
İğnesiz Mezoterapi Nedir?
Mezoterapi tekniğini iğnesiz uygulamak için ultrason teknolojisi kullanılmaktadır. Bu yöntem genelde ağrısız olması nedeni ile tercih edilmektedir. İlaç karışımı, iğne olmadan ultrason cihazı ile deri altına iletilir. Ultrason ışınları, hücre zarlarını bir süreliğine geçirgen hale getirir ve çözeltiler hücrelere nüfuz eder.
Tıpkı iğneli olanında olduğu gibi iğnesiz mezoterapi yönteminde de yüz gençleştirme, cilt sıkılaştırma, cilt nem dengesini koruma, saç tedavileri ve kırışıklıkları azaltma gibi amaçlar güdülür. Yan etkisi çok azdır zira iğne kullanımı yoktur.
Genel olarak bakıldığın iğneli mezoterapi kadar başarılı değildir fakat başarısız da denilecek kadar kötü bir seçenek değildir. İğneli yöntemin avantajı, orta deriye tüm sıvıyı hızlı bir şekilde enjetke edebiliyor olmamızdır.
Mezoterapi Yönteminin Zararları Nelerdir?
Teknik aslında oldukça basittir fakat bazı kişilerde yan etkilere yol açabilmektedir. Aşağıda yöntemin neden olduğu en yaygın yan etkileri görüyor olacaksınız.
- Enjeksiyon bölgesinde kanama.
- Enjeksiyon bölgesinde ödem.
- İsilik.
- Cilt dökülmesi.
- Pigmentasyon sorunları.
- Koyu lekeler.
- Morarma.
- Kızarıklık.
- Yanma hissi.
- Kaşıntı.
- Şişlik.
- Cilt hassasiyeti.
- Hafif ağrı.
- İshal
- Mide bulantısı ve kusma.
Mezoterapi yan etkileri genelde uzun sürmez. 24 saatten uzun sürüyorsa, mutlaka doktorunuz ile iletişime geçiniz. Solüsyon içerisindeki bazı ilaçlara alerjiniz olabilir.
Mezoterapi Uygulamasının Ücreti
Mezoterapi tedavileri, şikayetlere ve tedavinin yapıldığı kliniğe göre değişebilir. Gençleşme tedavileri daha ucuzken, saç dökülmesi gibi tedaviler daha pahalıdır.
Mezoterapi tedavileri, SGK tarafından karşılanmamaktadır. Özel sağlık sigortalarında ise durum daha farklı olabilir, sigorta temsilciniz ile iletişime geçiniz.
Tedaviler mutlaka uzman bir dermatolog tarafından yapılmalıdır. Klinik mutlaka saygın bir sağlık kuruluşu olmalıdır. Sadece reklam yapan ve niteliksiz kuruluşlardan mutlaka uzak durunuz.
Mezoterapi Yaptıracak Kişilere Öneriler
- Tedaviden en az 1 hafta önce, aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçları kullanmayı bırakın. Bu konuda doktorunuz ile iletişim kurun ve kullandığınız tüm ilaçları kendisi ile paylaşın.
- Sağlıklı beslenin. Yoğun kırmızı et tüketimi, kafein, alkol ve sigaradan uzak durun.
- Makyaj yapmayın. Tedavi öncesi ve sonrasında makyaj yapmayın, güneşe çıkmayın ve kesinlikle solaryum kullanmayın.
- Seans sonrasında 16 saat boyunca, ilgili bölgeye su değdirmeyin. Banyo yapmayın ve birkaç gün boyunca bölgeyi keselemekten kaçının.
- Enjeksiyon bölgesinde hafif şişlik ve kızarıklık olabilir. Buraya soğuk kompres uygulayabilirsiniz.
- Tedavi edilen bölgeye temas etmeyin, kaşımayın ve orayı sıkacak dar kıyafetler giymeyin.
- Enfeksiyon gelişme ihtimaline karşı, doktorunuzun söylediği hijyen kurallarına harfiyen uyun.
- Seans sonrası, yoğun fiziksel aktivitelerden kaçının.
- Eczanelerden K vitamini alarak, ilgili bölgeye masaj yaparak, şişlik ve ağrıları azaltabilirsiniz.
- Seans’dan 1 gün sonra olmak koşulu ile haftada 3 kez düzenli egzersiz yapmak, tedavinin daha etkili olmasını sağlayacaktır.
Mezoterapi tedavisi hakkındaki tüm sorularınızı şimdi bizlere iletebilirsiniz. Bu tedavi tekniğini ne için düşünüyorsunuz? Veya yaptırmış iseniz nasıl bir fayda gördünüz?
Başlıklar
- 1 Mezoterapi Nedir?
- 2 Mezoterapi Tedavisinin Faydaları Nelerdir?
- 3 Mezoterapi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
- 4 Mezoterapi ve Ağrı Tedavileri
- 5 Romatizma
- 6 Damar Hastalıkları
- 7 Mezoterapi Nasıl Uygulanır?
- 8 Mezoterapi Türleri Nelerdir?
- 9 Vücut ve Yüz Mezoterapi Yöntemi
- 10 Cilt ve Yüz Mezoterapisi
- 11 Mezoterapi Faydaları Nelerdir?
- 12 Saç Mezoterapisi Nedir?
- 13 İğnesiz Mezoterapi Nedir?
- 14 Mezoterapi Yönteminin Zararları Nelerdir?
- 15 Mezoterapi Uygulamasının Ücreti
- 16 Mezoterapi Yaptıracak Kişilere Öneriler
Cevap Bırak