Mide Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır? Sonrasında Yaşam
Diyet veya egzersiz yöntemleri ile kilo veremeyen bireyler, mide küçültme ameliyatına yönelmektedir. Hormonal sorunu olmayan kişilere yapılan bu cerrahi operasyon, mideyi küçülterek kişinin gıda alım kapasitesini sınırlamayı amaçlamaktadır.
Günümüzde mide küçültme ameliyatları, açık veya kapalı cerrahi yöntemler ile uygulanabilmektedir. En çok gastrik bant ve mide tüpü kullanılmaktadır. Küçülen mide, hastada tokluk hissi uyandırır ve daha az yemesini sağlar. Bu sayede hasta, daha az kalori alır ve zamanla kilo vermeye başlar.
Bu sayede hasta sadece kilo vermekle kalmaz, kilolarına bağlı olarak gelişen şeker ve tansiyon gibi rahatsızlıklarından da kurtulabilir. Mide küçültme ameliyatı, çok ciddi bir operasyondur ve mutlaka uzman bir cerrah tarafından yapılmalıdır.
Mide Küçültme Ameliyatı Nedir?
Sindirim sisteminde değişiklik yapılarak, gıda alımını azaltmayı amaçlayan bir cerrahi operasyondur. Burada sadece mide değil, bağırsaklara da müdahale edilebilir. Tıp dilinde bariatrik cerrahi olarak bilinmektedir.
Ameliyat sırasında mide delinebilir, yaralanabilir veya mideden karın boşluğuna sızıntılar görülebilir. Zor bir ameliyattır ve risklidir. Bu nedenle mutlaka uzman bir cerrah tarafından yapılmalı ve operasyon sonrasında hasta, sıkı bir şekilde takip edilmelidir.
Obez ve obezite nedeni ile başka hastalıklara da sahip olan kişilere yapılmaktadır. Bu hastalıklar arasında en yaygın olanlar yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, uyku apnesi, tip 2 diyabet ve felç bulunmaktadır.
Mide Küçültme Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Zayıflama operasyonu, kilo alımı hormonal bir nedene dayanmayan kişilere yapılabilir. Vücut kitle endeksi 40’tan yüksek olan kişilere, başka bir sebep aramaksızın yapılabilir.
Vücut kitle endeksi 35 ile 40 arasında olan fakat yüksek tansiyon, şeker, kalp veya kiloya bağlı ciddi sağlık sorunları yaşayan kişilere de yapılabilir.
Nadir de olsa bazı durumlarda, eğer kiloya bağlı bir hastalık söz konusu ise 30-34 arası kişilere de yapılabilmektedir.
Mide küçültme ameliyatı, 18 yaş altına çok mecbur kalınmadıkça uygulanmamaktadır. Aynı şekilde 65 yaş üstüne de, hayati bir risk söz konusu değilse yapılmamaktadır.
Mide küçültme ameliyatına karar vermek, çok ciddi bir süreçtir. Ameliyat sonrasında, kişi sorumluluk sahibi olmalı ve kilo vermeyi destekleyecek aktiviteleri disiplinli bir şekilde yapmalıdır.
Her aşırı kilolu insana, mide küçültme ameliyatı uygulanamaz. Hastanın ameliyata ve ameliyat sonrasına hazır olması çok önemlidir. Ameliyat sonrasında iradesiz olup yine büyük bir iştahla yemeklere saldıracağı çok belli olan kişilere, ameliyat yapılmaz. Ameliyata girecek hastanın, öncesinde birçok alandaki uzmandan onay ve görüş alması gerekecektir.
Mide Tüpü Ameliyatı
Günümüzde en çok tercih edilen mide küçültme ameliyatıdır. Midenin 5’de 4’ü alınır ve kalan mide şekillendirilir. Kalan mide, küçük bir tüpü andırmaktadır.
Mide tüpü tekniği sayesinde kişi artık istese de çok yemek yiyemez ve iştahı azalır. Uzun vadede en etkili zayıflama yöntemi olduğu kanıtlanmıştır. Operasyon sonrasında sadece 2 gün hastanede yatılması yeterlidir.
Mide tüpü ameliyatının geri dönüşü yoktur. Midenin geri kalanını getirmek imkansızdır. Kişide mineral ve vitamin eksikliği görülmesi olasıdır. Komplikasyon riskleri bulunmaktadır.
Gastrik Bypass
Burada amaç, yenilen besinlerin ince bağırsağın üst kısmını atlaması ve bu sayede kişinin daha az kalori almasıdır. Bunun için midenin üst kısmı geri kalanından ayrılır ve yeni küçük bir mide kesesi oluşturulur. Bağırsağın ilk kısmı kesilir ve bu mide keseciğinden bağırsağın alt ucuna yeni bir yol yapılır.
Uzun vadede ciddi kilo kaybı sağlar ve kişiyi daha az yemek yemeye mecbur eder. Buna nazaran çok karmaşık bir cerrahi operasyondur ve komplikasyon olma riski diğer mide küçültme ameliyatlarına göre daha yüksektir.
Kişide birçok vitamin ve mineral eksikliğine yol açabilir. Operasyon sonrasında 1 hafta kadar kişinin hastanede kalması gerekebilir. Bazı kişilerin, ömür boyu mineral ve vitamin takviyesi alması gerekebilir.
Gastrik Bant
Bu yöntem, günümüzde çok uygulanmaya başlanmıştır.
Midenin üst kısmının etrafına bir bant yerleştirilerek, küçük bir mide kesesi oluşturulur. Geri kalan mide ile arasında çok dar bir geçir kalır. Dışarıdan verilen bir solüsyon ile bu bant şişirilir ve midenin hacmi belirlenir.
Uzun vadede kilo kaybına neden olur ve kesik içermediği için geri dönüşü vardır. Hasta aynı gün bile taburcu olabilir. Bant, gerekli görülürse çıkarılabilir. Komplikasyon oranı en düşük mide küçültme ameliyatı olarak kabul edilmektedir. Vitamin ve mineral eksiklikleri görülmemektedir.
Olumsuz yanları ise diğer seçeneklere göre daha yavaş kilo verdirmesidir. Ayrıca bu yöntemde, vücuduna dışarıdan bir cihaz eklenmiş olacaktır ve bu cihazın mideye zarar verme riski bulunmaktadır.
Mide Balonu
Tıp dünyasında intra gastrik balon olarak bilinen yöntemde, endoskopik yöntem kullanılmaktadır. Cerrahi değildir ve vücut kitle endeksi 60’tan büyük kişilere uygulanır. Bu kişilere ameliyat dahi yapılamayacağı için ameliyata uygun hale gelmeleri amacı ile mide balonu yöntemi uygulanır. Mideye bir balon sokulur ve şişirilir. 6 ay sonra ise çıkarılması gerekir.
Mide Küçültme Ameliyatları Öncesinde Neler Yapılmalıdır?
- Kişi sigara kullanıyorsa, en az 2 ay önce kullanmayı tamamen bırakmalıdır.
- Doktorun verdiği ilaç ve yeme içme şartlarına uymalıdır.
- Fiziksel aktivite yoğunluğunu artırmalıdır.
- Ameliyattan önce kişi ne kadar hareketli ve kilo vermiş olursa, ameliyat ile sorun yaşama ihtimali de o kadar düşmektedir.
Mide Küçültme Ameliyatının Riskleri
Mide küçültme operasyonları, ciddi ve büyük cerrahi işlemler arasında yer almaktadır. Bu nedenle kısa ve uzun vadeli riskleri mevcuttur.
En yaygın olan riskleri aşağıda listeliyoruz.
- Aşırı kanama.
- Kan pıhtılaşması.
- Akciğer sorunları.
- Mide sızıntısı.
- İshal.
- Anestezi sorunları.
- Enfeksiyon.
- Nadir de olsa ölüm.
- Uzun vadede ise aşağıdaki riskleri ortaya çıkarabilir.
- Bağırsak tıkanması.
- Safra kesesinin taş üretmesi.
- Karın fıtığı.
- İshal ve kusma hali.
- Mide delinmesi.
- Ülser.
- Yutma sorunları.
- Kan şekerinin düşmesi.
Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası
Mide ameliyatı ciddi bir süreçtir ve sonrasında da kişinin kendini dinlenmeye alması gerekecektir. Doktorunuz, mideniz yeterli besini alamayacağı için size vitamin ve mineral takviyeleri verecektir. Bu takviyeleri, mutlaka doktorunuzun belirttiği dozlarda ve aksatmadan almayı unutmayınız.
Sürekli yatmak yerine, ev içinde ufak ufak yürüyerek kaslarınızı çalıştırmaya başlayabilirsiniz. Kendinizi asla zorlamayın, acık çekme pahasına hareket etmeyin.
Ameliyat sonrasında, doktorun da söylediği sıvı gıdalara yönelin. Çoğunlukla mide küçültme ameliyatından birkaç hafta sonra katı gıdalara da geçilebilir. Uzman bir diyetisyen ile bu süreci daha konforlu atlatabilirsiniz. Öğünleriniz azar azar olmalı ve besinleri ağzınızda çok iyi çiğnemelisiniz.
Mide Küçültme Ameliyatı Olacaklara Öneriler
- Öncelikle bu operasyon, oldukça büyük bir cerrahi işlemdir ve ölümle sonuçlanma riski de vardır. Ancak artık hiçbir çareniz kalmadığı zaman başvurmalısınız.
- Bu ameliyat, ancak sonrasında yapılacak diyetler ve egzersizler ile başarıya ulaşabilir.
- Psikolojik olarak kendinizi bu ameliyata ve sürece hazırlamalısınız. Yapamıyorsanız, bir profesyonelden destek alınız.
- Ameliyata karar verdiğiniz zaman, operasyonu yapacak olan cerrah hakkında detaylı araştırma yapmalı ve hatta birden fazla kişi ile görüşmelisiniz.
- Doktorunuzdan, operasyon riskleri hakkında bilgilendirme alabilirsiniz.
- Mide küçültme ameliyatı hastaları ile görüşerek, onlardan da öneri ve görüş alabilirsiniz.
Kaç kilosunuz? Neden mide küçültme ameliyatı olmayı düşünüyorsunuz?
Başlıklar
- 1 Mide Küçültme Ameliyatı Nedir?
- 2 Mide Küçültme Ameliyatı Kimlere Yapılır?
- 3 Mide Tüpü Ameliyatı
- 4 Gastrik Bypass
- 5 Gastrik Bant
- 6 Mide Balonu
- 7 Mide Küçültme Ameliyatları Öncesinde Neler Yapılmalıdır?
- 8 Mide Küçültme Ameliyatının Riskleri
- 9 Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası
- 10 Mide Küçültme Ameliyatı Olacaklara Öneriler
Cevap Bırak