• Kategoriler
    • Diziler
    • Gezi Rehberi
    • Kadın
    • Kimdir
    • Kitaplar
    • Listeler
    • Nedir
    • Oyunlar
    • Sağlık
    • Sinema
    • Tarih
    • Teknoloji
    • Yemek
  • Sinema
  • Diziler
  • Türk internet kullanıcısının kaliteli içerik ihtiyacına en iyi şekilde cevap verebilmek için yola çıktık. Özgün, kaliteli, doğru ve daima güncel içerikleri, çok farklı alanlarda sunmayı amaçlıyoruz.

  • Kategoriler
    • Diziler
    • Gezi Rehberi
    • Kadın
    • Kimdir
    • Kitaplar
    • Listeler
    • Nedir
    • Oyunlar
    • Sağlık
    • Sinema
    • Tarih
    • Teknoloji
    • Yemek
  • Sinema
  • Diziler
Ana Sayfa » Sağlık

Migren Ağrısı Nasıl Olur? Migrene İyi Gelen Besinler



Migren, yaşamımızı sürdürmemizi engelleyecek kadar şiddetli baş ağrıları yapabilir. Ataklar halinde gelen ve oldukça yaygın olan bir ağrı sorunudur. Halk arasında zonklama olarak tabir edilen bu ağrı, o kadar şiddetlidir ki kişide bir süre sonra mide bulantısı, ışığa hassasiyet, sese hassasiyet ve kusma gibi belirtiler gösterebilir.

Migren ağrılarını engellemek veya hafifletmek için çok çeşitli tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Önemli olan hastanın yaşına ve hastalığın şiddetine göre uygun tedavi seçeneklerini bulmaktır. Sadece ilaçlar ile değil, yaşam şartlarının değiştirilmesi ile de tedavi süreci işletilebilir. Yardımcı tedavi yöntemleri arasında ise botoks ve akupuntur bulunmaktadır.

En doğru tedavi seçeneği, elbette alanında uzman doktorlar tarafından belirlenecektir. Deneme yanılma yöntemi ile migren tedavilerini denemek veya reçetesiz ilaç kullamak, migren hastaları için tehlikeli olabilir.

Şimdi bu inatçı hastalığın neden ortaya çıktığını, ağrılarının nasıl olduğunu ve migrene iyi gelen tedavi seçeneklerini ve besinleri inceleyelim.

Migren Neden Olur?

Migren, antik çağlardan bu yana var olan bir hastalıktır. Binlerce yıllık geçmişe sahip olmasına rağmen, sebebi net olarak bilinmemektedir. Genetik ve çevresel faktörlerin, migren ağrılarına sebep olduğu bilinmektedir.

Ağrının ortaya çıkmasının nedeni ise omurilik soğanı ve baş bölgesindeki sinirlerin aşırı şekilde uyarılmasıdır. Burada bulunan damarlar genişlemekte, bazı kimyasal maddelerde değişiklikler görülmekte ve bu da kişide şiddetli baş ağrılarına neden olmaktadır.

Migren Ağrısı

Migren ağrısı, birçok şeyden tetiklenerek ortaya çıkabilir. Özellikle çok tatlı, çok ekşi veya işlenmiş gıdalar, bayat süt ürünleri ağrıyı tetikleyebilir. Bira, şarap ve yüksek kafein içeren kahvelerin de migren ağrısını tetiklediği bilinmektedir.

Uzun süre aç kalmak, aşırı ışıklı veya gürültülü ortamlarda bulunmak, düzensiz uyku programları, çok fazla bilgisayar kullanmak veya televizyon izlemek, susuz kalmak, hava durumundaki ani değişiklikler, mevsim geçişleri ve yoğun parfüm kokuları da migreni tetiklemektedir.

Bunlara ek olarak damar genişletici ve doğum kontrol hapları da migreni tetikler. Bilinenin aksine çok fazla ağrı kesici içmek migren ağrısını yatıştırmaz, daha da artırır.

Migren Ağrısı Nasıl Geçer?

Migren ağrısı, haberci bir ağrıdır yani gelmeden saatler önce kendini hissettirir. Hatta bazı hastalarda bu süre günleri dahi bulabilir. Halsizlik ve yorgunluk, önemli belirtiler arasındadır. Ağrı öncesinde görme bulanıklıkları, ellerde uyuşma ve hatta baş dönmesi görülebilir. Bunlar önemli belirtilerdir ve bunları hissettiğiniz zaman hemen önlem alarak, migren ağrısından kurtulabilirsiniz.

Peki ne yapmak gerekir? İşte migren ağrısını azaltan yöntemler listesi.

  • Karanlık ve mutlaka sessiz bir ortama uzanın. Uyuyabilirseniz, uyumaya çalışın.
  • Ağrı eğer şiddetli hale gelmiş ise ilaç alabilirsiniz. 1 günde 2’den fazla ağrı kesici almayın.
  • Ağrı gelmeden önce belirtileri görmüş iseniz hemen karnınızı doyurun.
  • Gevşeme egzersizleri yapın. Evde birisi varsa baş ve boyun bölgesine masaj yapmasını rica edin. İmkanınız varsa, profesyonel bir masaj salonuna gidin.
  • Ağrı gelmeden önce 1 adet ilaç için.
  • Ağrı henüz yeni başlamış ise soğuk kompres veya başı bir tülbent yardımı ile sıkmak da ağrıyı hafifletmektedir.
  • Ağrılar eğer 24 saatten uzun sürüyorsa, hiç vakit kaybetmeden doktor kontrolüne girmeniz gerektiğini unutmayın. Ağrı geçsin diye sürekli ağrı kesici içmeniz hiçbir işe yaramayacak ve farklı sorunların da ortaya çıkmasına neden olacaktır.

Migren Hastalığında İlaç Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ağrı artık şiddetlenmiş ise veya yeni başlıyorsa, ilaç almak önemlidir. Migren ağrısı şiddetlendikten sonra masaj ile veya uyuyarak geçmeyebilir. Çok inatçı olmayan ağrılar için hafif ağrı kesiciler de tercih edilebilir.

Triptanlar: Migren hastalığı için en çok kullanılan ilaç grubudur. Ağızdan alınabildiği gibi enjeksiyon ve burun spreyi formları da bulunmaktadır.

Ergotaminler: Tıpkı triptanlar gibi migren ağrılarına özgü olarak üretilmektedir. Bu ilaçları ağrı iyice şiddetlendiğinde değil aura döneminde tüketmek, daha faydalı olacaktır. Ergotaminler grubu ilaçların da tablet veya diğer formları bulunmaktadır.

Lidokain: Atak dönemlerinde burundan sprey olarak kullanılmaktadır.

Nöroleptikler: Sadece ağrı değil, migrenin bir belirtisi olan mide bulantıları üzerinde de etkilidir.

Migren ilaçlarının uzun süre kullanımı çeşitli mide hastalıklarına yol açabilir. Özellikle triptan grubu ilaçların yan etkileri arasında baş dönmesi, uyuşma, ateş ve halsizlik görülmektedir. Bu yan etkileri hissettiğiniz anda doktorunuz ile iletişime geçiniz.

Ergot grubu ise yan etkileri daha güçlü bir ilaç grubudur. Bu yan etkiler arasında beyin damar hastalıkları ve yüksek tansiyon görülmekte, kalp ritminin bozulma riski bulunmaktadır.

Elbette bu yan etkiler, uzun süren kullanımlar sonucunda gerçekleşmektedir.

Son yıllarda, hastalık için aşı üretilmektedir. Henüz Türkiye’de çok yaygın olmayan bu aşı türü, aynı zamanda çok pahalıdır ve henüz hastalığı tamamen ortadan kaldırabilmiş değildir.

Migren ve Botoks

Kronik migren ağrısı olan kişiler tarafından başvurulan bir yöntemdir. Çalışmalara göre başın 30’dan fazla noktasına uygulanan enjeksiyon, migren ağrılarına fayda göstermiştir. Bu elbette kalıcı bir rahatlama değildir fakat 1 sene sürmektedir. Hasta gerek görürse, tedavi tekrarlanabilir. Günümüze kadar bir yan etkisi görülmeyen botoks tedavisi, mutlaka uzman bir hekim eşliğinde yapılmalıdır.

Migren Tedavi Yöntemleri

Migren hastalığında cerrahi yöntemler, 2000’li yıllardan sonra ortaya çıkmıştır. Tamamen tesadüf eseri bulunan bu yöntem, plastik bir cerrahın yüz germe ameliyatı ile birlikte gündeme gelmiştir. Bu ameliyat sonrasında, hastanın migren ağrıları azaldığı için geliştirilmiştir.

Alın, ense ve burun bölümlerine uygulanan cerrahi yöntemler ile migren ağrıları azalmaktadır. Cerrahi operasyon, migren ağrılarını tamamen ortadan kaldırmayabilir.

Migren Tedavisi

Uzman kişiler tarafından yapılan ve steril ortamlarda uygulanan hacamat, akupuntur ve nöral terapi yöntemleri, migren ağrısı üzerinde etkisi kanıtlanan diğer yardımcı tedavi seçenekleridir.

Çocuklarda Migren Olur Mu?

Migren ağrıları, çocuklarda çok nadir görülür. Kız çocuklarında neredeyse hiç görülmeyen migren ağrıları, erkek çocuklarda daha sık görülmektedir. Çocuklar bu ağrılar konusunda bilgilendirilmeli ve hastalıklarının farkında olmaları sağlanmalıdır.

Hekimler, çocuklar için uygun ağrı kesici ilaçları reçete edeceklerdir. Aile, her zaman çocuğuna ağrılar konusunda destek olmalı, bu ağrıların onun gelişim ve eğitim dönemini olumsuz etkilemesinin önüne geçmelidir.

Kadınlarda ve Hamilelerde Migren Ağrısı

Kadınlarda migren atakları, genelde östrojen miktarında artış görülen adet dönemlerinde gerçekleşmektedir. Hormon değişiklikleri nedeni ile ortaya çıkan ağrılar, adet dönemi öncesinde ilaç kullanılarak azaltılabilir.

Gebeliğin ilk 3 ayında, migren ağrıları azalır. Öncesinde koruyucu migren tedavileri alan anne adayları, gebe olma kararı aldıkları anda doktoru ile görüşmelidir. Bu tedaviler, bebeğe zarar verebileceği için tehlikelidir.

Atakların azalması için anne adayının uyku düzenine dikkat etmesi, sağlıklı beslenmesi ve en önemlisi stresten uzak yaşaması gerekmektedir. Her insanda ağrıyı tetikleyen şeyler farklı olabilir. Anne adayı ağrıyı tetikleyecek tüm faktörlerden uzak durmak zorundadır.

İlaç kullanımı tehlikelidir fakat anne adayı, magnezyum takviyesini yine doktorunun da önerisi ile kullanarak, ağrıları azaltabilir. Nörol terapi yöntemlerinin de bebek üzerinde zararı bulunmadığı için tercih edilebilir.

Annede ortaya çıkan migren atakları ve ağrıları, bebekte baş ağrısı gibi olumsuz bir etki yapmaz. Tüm belirtiler sadece anne adayı üzerinde görülür.

Doğum gerçekleştikten sonra da tüm süreçler geçerlidir. Emzirme döneminde de ilaç kullanımı tehlikelidir. Gebelik ve emzirme döneminde sadece Parasetamol ilacı güvenlidir. Ağrıların şiddeti artmış ise doktorun da önerisi ile triptan grubu ilaçlardan birisi kullanılabilir.

İlaç kullanımından sonra 24 saat kadar bebek emzirilmemelidir. Bu süreçte, bebeğin ayına uygun bir mama tercih edilebilir. Bundan daha iyisi ise böyle dönemler için annenin kendisinden fazla süt sağıp, buzlukta bekletmesidir.

Migren Ağrısı İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Migren ağrısı için en çok fayda gösteren mineral kesinlikle magnezyumdur. Özellikle atak dönemlerinde, beyinde magnezyum miktarının çok azaldığı fark edilmiştir. Bu mineralin eksikliğinin, migren ağrısına yol açtığına dair çalışmalar da bulunmaktadır. Magnezyum en çok tahıllar, sebzeler, etler ve kuru yemişler içinde bulunur. Baharatlar da önemli birer magnezyum kaynaklarıdır.

Beslenme yolu ile almanın yanında günde 300 mg civarında magnezyum takviyesi almak, birkaç ay içerisinde migren ağrılarını azaltmaktadır. Yan etkisi yoktur fakat yüksek dozda kullanan kişilerde ishale yol açabilmektedir. Tansiyon düşüklüğü ve ishal gibi durumlarda hemen kullanımı kesilmelidir.

Veba otunun, migren ağrısının sıklığını ve şiddetini azalttığı görülmüştür. İçeriğinde alkaloidlerin bulunmadığı formları tercih edilmelidir. Veba otu, gebelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

B2 vitamini de migren ağrıları üzerinde etkilidir. En çok yağsız et, kuru yemişler, yeşil sebzeler ve yumurtada bulunmaktadır. Yeterince beslenemeyen kişiler, tablet formundaki takviyelerini de kullanabilirler.

Et ve balıklarda bulunan Koenzim Q10’da migren ağrılarını yatıştırmaktadır. Takviye olarak alınması önerilmektedir.

Migren Hastalarına Öneriler

  • Düzenli ve sağlıklı beslenin. Bu kesin bir tedavi yöntemi olmasa da ağrı kontrolü adına çok önemlidir. 10 maddede dengeli beslenmek konulu içeriğimize bir göz atın.
  • Kesinlikle öğün atlamayın. Günlük beslenme düzenine uyun ve radikal değişiklikler yapmayın. Uzun süre aç kalmak, ağrıyı tetikleyen en önemli faktörlerden bir tanesidir.
  • Öğünleriniz az ve sık olsun. Bir anda çok fazla yemek ve uzun süre hiçbir şey yememek, migren hastaları için uygun bir düzen değildir.
  • Kendinizi tanıyın. Bazı gıdalar mutlaka migren ağrılarını tetikler. Bu gıdalar herkeste farklılık gösterebilir, kendi besinlerinizi not alın ve bunlardan uzak durun.
  • Kafein tüketiminde dikkatli olmaya çalışın. Özellikle sık kahve içmek, migren hastaları için doğru değildir. Migren hastaları, günde aralarında en az 5 saat olma koşulu ile en fazla 2 kupa kahve içmelidir.
  • Düzenli egzersiz yapmaya çalışın.
  • Bol su için.
  • Sigaradan ve alkolden uzak durun. Sigara çok önemli bir migren tetikleyicisidir. Başı ağrıyınca sigara içerek geçeceğini düşünenler, aslında migren ağrılarına destek vermektedir.
  • Aşırı gürültülü ortamlarda veya çok yoğun ışığın olduğu mekanlarda vakit geçirmeyin.
  • Uzun süreli bilgisayar, telefon, tablet veya televizyon kullanımı yapmayın. Mecbursanız, aralarda molalar vermeye çalışın.
  • Yanınızda her daim ilaç taşımanız gerektiğini unutmayın. Migren atakları çok ani de gelebilir. İlaçları atağın geleceğini anladığınız anda kullanın. Ne kadar erken kullanırsanız, ataklar o kadar az şiddetli geçecektir.
  • Ağrı şiddetlenince hemen sessiz ve karanlık bir ortama geçin, mümkünse bir yere uzanın.
  • Ağrılarınız artık sizin kontrol edebileceğinizin çok ötesine geçmiş ise doktorunuza tekrar başvurun ve koruyucu tedaviler hakkında bilgi alın.
  • Stres, migren ağrılarını tetikleyen önemli faktörler arasındadır. Stresli bir işte çalışıyorsanız, mutlaka kendinize daha az stresli bir iş bulun. Sürekli baş ağrıları ile yaşamaktansa, gerekirse biraz daha az para alarak çalışın ve sağlığınızdan olmayın.

Birçok insanın adeta çilesi haline gelmiş olan migren ağrılarından bahsettik. Kendi ağrılarınızı ve migren ile olan kısa hikayenizi aşağıdaki yorum kutucuklarından bizlere iletebilirsiniz. Migren hakkındaki sorularınızı, en geç 1 gün içerisinde cevaplayacağım.

Başlıklar

  • 1 Migren Neden Olur?
  • 2 Migren Ağrısı Nasıl Geçer?
  • 3 Migren Hastalığında İlaç Tedavisi Nasıl Yapılır?
  • 4 Migren ve Botoks
  • 5 Migren Tedavi Yöntemleri
  • 6 Çocuklarda Migren Olur Mu?
  • 7 Kadınlarda ve Hamilelerde Migren Ağrısı
  • 8 Migren Ağrısı İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
  • 9 Migren Hastalarına Öneriler



Cevap Bırak

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



Horlama Neden Olur? Horlamadan Nasıl Kurtuluruz?
Sonrakini Oku

Horlama Neden Olur? Horlamadan Nasıl Kurtuluruz?

  • Nedir

    • Biyomolekül Nedir?
    • Mavi Mısır Nedir? Faydaları Nelerdir?
    • Seylan Tarçını Nedir? Faydaları Nelerdir?
    • Kutup Ayısı Hakkında Bilgi; Kutup Ayısı Nedir?...
    • Koala Hakkında Bilgi; Koala Nedir? Özellikleri Nelerdir?
    • Mango Nerede Yetişir? Evde Nasıl Yetiştirilir?
    • Lüfer Nedir?
    • Snowboard Nasıl Öğrenilir?
    • Dry Aged (Kuru Dinlendirme) Nedir?
    • Şatobiryan Nedir?



  • Gezi Rehberi

    • Arnavutköy Balaban Kamp Alanı Avantajları ve Olumsuz...
    • Türkiye'nin Gümrük ve Sınır Kapıları Nerededir?
    • Spor Aktiviteleri İçin Sırt Çantası Nasıl Seçilir?

  • Sağlık

    • Bebeklerde Tuz Tüketimi
    • Lohusa Döneminde Yapılması Gerekenler
    • Çocuklar ve Bebekler için Çizgi Filmler Zararlı...

  • Türk internet kullanıcısının kaliteli içerik ihtiyacına en iyi şekilde cevap verebilmek için yola çıktık. Özgün, kaliteli, doğru ve daima güncel içerikleri, çok farklı alanlarda sunmayı amaçlıyoruz.


©Bilgilerinize - Kapsamlı ve Doğru Bilgi Sitesi - bilgi@bilgilerinize.com - Gizlilik Politikasi
Aramanıza devam etmek için enter'a basın