Nikotin Vücutta Ne Kadar Kalır?
Sigara ya da bir tütün mamülü tüketildiğinde içerisindeki nikotin vücutta bir düre kalır. Tıbbi testlerde insanın saç, tükürük, kan ve tırnak örneklerinden nikotin tespit edilebilir. Kişi tütün mamülleri tükettiğinden vücut bu mamüldeki nikotinin %90’ını emer. Ve bir süre bu nikotin vücutta gezindikten sonra vücuttan atılır. Bu yazımızda nikotinin insan vücudunda ne kadar kaldığını ve atılmasını olumlu ya da olumsuz yönde etkileyen durumları inceleyeceğiz.
Nikotin Vücuttan Ne Kadar Sürede Atılır?
Nikotin alımından yaklaşık iki saat sonra vücut nikotinin yarısını atmış olacaktır. Bu süre nikotinin vücuttaki ömrünün bir kısmın temsil eder. Vücuttan nikotinin yarısı çekilince vücut yeniden nikotin ihtiyacı hisseder ve beyni yeniden bir tütün mamülü içmek için uyarır. Ve dikkat edildiğinde sigara kullanan birinin sigara içtikten maksimum 2 saat içinde yeniden sigara içeceğini görebilirsiniz.
Nikotin insan vücuduna girdiğinde, kotinin, anabasin ve nornikotin de dahil olmak üzere 20’den fazla farklı maddeye parçalanır. İnsanlar nikotin ölçümü için idrar verdiklerinde bu maddelerin değerleri ortaya çıkar.
Doktorlar, bir kişinin nikotin ve yan ürünlerinin seviyelerini ölçmek için aşağıdaki nikotin testlerinden birini kullanabilir:
- İdrar
- Kan
- Tükürük
- Saç
- Tırnak
Araştırmalara göre sigara içen biri sigarayı bıraktığında kandaki nikotin seviyesi sigara içmeyen birinin nikotin seviyesine inmesi 2 hafta sürer. Bu değer idrarda birkaç hafta daha sürebilir. Bu değerlerin her ne kadar saç üzerinde daha uzun kaldığı söylensede saç testleri çok nadiren istendiğinden genellikle kan ve idrar dikkate alınır.
Nikotin 65 yaş ve üzeri insanların vücutlarında daha uzun süre kalır.
Eğer nikotin alan kişi doğum kontrol hapı kullanan bir kadın ise nikotin erkeğe nazaran vücudunda daha hızlı yayılır.
Vücuduna daha sık ve uzun süreli nikotin alan insanların vücudundan nikotin, daha yavaş atılır.
Nikotin Vücuttan Ne Kadar Sürede Çıkar?
Vücuttan nikotini atma süresi denilen konu tam olarak doğru bir cevabı yoktur. Sigara içen birinin vücudundan nikotini atmasının birden fazla faktörü vardır. Kişinin yaşı, hastalıkları, günlük nikotin alımı ve cinsiyeti bu değişkenlerden bazılarıdır. Vğcuda giren nikotin birkaç gün ile birkaç hafta aralığında vücuttan atılır. İlk hafta genellikle en zor zamanlardır. Nikotin alımından iki saat sonra nikotin ihtiyacı hisseden vücut 72. saatte zirve yapar. İlk hafta vücudundan nikotin atmak isteyen biri için oldukça zor geçer.
Vücuttan nikotin çekilmeye başladığından aşağıdaki fizyolojik ve psikolojik sorunlar beraberinde gelir:
- Kaygı veya stres
- Sinirli bir ruh hali
- Uyku problemi
- Depresyon
- Huzursuzluk
- Odaklanamama
- İştah artışı
Vücut tüm nikotini attıktan sonra vücudun nikotin isteği sona erer. Artık bu süreçte psikolojik istek başlar. Uzun süre sigara içen biri edindiği alışkanlık dolayısı ile kendini rahat hissetmeyecek ve sürekli bir sigara arama isteği doğacak.
Elektronik Sigara Mı Normal Sigara Mı Daha Zararlı?
Bu sorunun kesi bir cevabı verilmese de sigara kullanımında vücuda daha fazla nikotin ve yan maddeler girdiği testler sonucu kanıtlanmış. Kesin bir cevabının olmamasındaki sebep elektronik sigara likitleri farklı markalarda farklı değerler içerebiliyor. Ve bu durumda binlerce markanın farklı aromalarda ve sertlikteki ürünleri incelenmesi gerekiyor.
Bu durumda ancak likit paketlerinin üzerindeki değerlere bakılarak hareket edilebilir. Aynı zamanda kişinin günlük tüketimi elektronik sigarada daha uzun süre olduğunda nikotin ve zararlı maddelerin vücuda girişi o doğrultuda artacaktır.
Eğer ortalama bir sigaradan alınan nikotin değerinin yarısını içeren değerlerdeki likitler sigara tüketimi ile aynı sürelerde tüketilirse zarar bakımından daha masum görülebilir. Fakat dumanın çok rahatsız etmemesi ve aromalı oluşu bazen elektronik sigara kullanımını sigaradan çok daha uzun süreleri bulabiliyor.
Nikotin Vücuttan Ne Kadar Sürede Nasıl Temizlenir?
Nikotin testinin en iyi yolu, kan testlerinde kotin maddesinin 10 güne kadar tespit edilebildiğinden test öncesi 10 nikotin alımının durdurulması gerekmektedir. Nikotini vücuttan hızlı bir şekilde atmanın bir yolu yoktur. Fakat insanlar sağlıklı beslenip günlük spor aktiviteleri yaparak bu atılımı rahat ve kolay bir hale getirebilir.
Vücuttan nikotini atarken uygulanması gereken işlemlerden birkaçı aşağıdaki gibidir:
- Böbrek ve karaciğerlerden temizlemek için bolca su için
- Kanın hareket etmesi ve toksin ürünlerin ter yolu ile atılması için egzersiz yapın
- Vücudun kendini toksin maddelerden temizlemesi için antioksidan yönünden zengin besinler ile sağlıklı bir diyet yapın.
Kişinin nikotini vücudundan temizlemesi için kişiden kişiye farklılık gösteren değişkenler şunlardır:
- Kişinin sigarayı ne sıklıkla ve günde ne kadar kullandığı
- Kişinin sigarayı ne zamandır kullandığı
- Kişinin genel sağlık durumu ve yaşı
Yukarıdaki ve benzeri birçok değişken kişinin vücudundan toksin ve zehirleri ne kadar sürede ve ne derecede temizleyeceğine dair ip uçları verir.
Sigarayı bırakıp vücudunuzdaki nikotin, kotin ve toksin oranlarını merak ediyorsanız, sigarayı bıraktıktan 10 ün sonra bir kan testi yaptırın. Test sonuçlarını muhafaza edin. Sigarayı bıraktığınız günden itibaren hafif tempo yürüyüşler ile egzersize başlayın. Antioksidan bakımından zengin gıdalar ile sağlıklı bir diyete başlayın. İlk 10 gün değerlerinden sonra 15 gün ya da ayda bir kan testi yaptırarak hem kendini inceleyin hemde doktorunuza değerleri inceletip sizin için yorumlamasını isteyin.
Başlıklar
Cevap Bırak