Normal Zeytinyağı ile Sızma Zeytinyağının Arasındaki Fark Nedir?
Günümüzde tüketilen bazı yağ çeşitleri şunlardır:
- Mısır
- Kanola
- Zeytin
- Kenevir tohumu
- Ceviz
- Avokado
- Susam
- Hindistan cevizi
- Sızma zeytin
- Fındık
- Otlar veya baharatlar ile elde edilen yağ
Liste uzayıp gidiyor gibi görünüyor. Ama hangisini kullanacağınızı nereden biliyorsunuz? Aslında tadı farklı mı? Biri diğerinden daha mı sağlıklı?
Zeytinyağı Sağlıklı mı?
Farklı yağların farklı kullanımları vardır. Zeytinyağı pişirme için nispeten ısıya dayanıklıdır. Pişirmeden tüketilen yemekler için harika bir tada sahiptir. Ancak zeytinyağı son zamanlarda popülaritesini kaybetmeye başladı. Sağlıklı mı değil mi? Ve hangi tür en iyisidir?
Zeytinyağında bulunan ana yağ türü, zeytinyağında bulunan tekli doymamış yağ asitleridir (MUFA’lar), sağlıklı bir yağ olarak kabul edilen tekli doymamış yağ asitleridir (MUFA’lar).
Beslenmenizdeki diğer yağları (trans yağlar ve doymuş yağlar) MUFA’lar ile değiştirirseniz, kalp hastalığı riskinizi azaltabilirsiniz . HDL’nizi (“iyi” kolesterol ) yükseltir ve kan dolaşımındaki oksitlenmiş LDL’yi (“kötü” kolesterol) düşürürsünüz.
Sızma Zeytinyağı Kullanmanın Artıları:
- Normal zeytinyağından daha az kimyasal madde ve serbest radikal içerir.
- Antioksidanlarda zeytinyağından daha yüksektir .
- İyi yağ asitleri ile dolu.
Normal Zeytinyağı mı Sızma Zeytinyağı mı?
Sızma zeytinyağı üzerinde en az değişiklik yapılan yağ anlamına gelir. Ama bu neden önemli?
Bitkisel yağlar, yiyeceklere buluşunca oldukça farklı reaksiyonlar gösterebilir. Bu yüzden yemeklerde birkaç farklı yağ türü kullamak gerekir. Ne pişireceklerine ve hangi sıcaklıklara bağlı olarak ne tür yağ kullanılacağına ona göre karar verilir.
Bazı yağlar yanlış sıcaklıklarda veya çok uzun süre saklandığında erir ve diğerleri daha yüksek sıcaklıklarda pişirilirken, besinleri ve aromaları kaybederek işlevsiz hale gelir.
Yağlar işlendiğinde kimyasallarla temizlenir ve daha sonra ısıtılır. Bu işlem, gıda endüstrisi için harika, ancak vücudunuz için harika olmayarak raf ömrünü uzatır. Bu işlemler aynı zamanda bir çok yağ aromasını ortadan kaldırır.
İyi, taze, işlenmemiş sızma zeytinyağı:
- Biraz meyveli aromalı olur. (sonuçta zeytin meyvedir)
- Biraz acı olur.
- keskin bir tada sahiptir.
Metalik, tatsız veya küf tadı var ise aşırı işlendiği anlamına gelir.
Zeytin Yağı Nasıl Saklanır?
Zeytinyağınızı serin, kuru ve karanlık bir yerde saklayın. Yemek pişirirken sürekli olarak ocaktan uzağa taşımak konusunda etmenize gerek yok.
Ancak işiniz bittiğinde, mutfakta ısı yayan cihazlardan ve güneşten ısı almayacak bir yere koyun. Bu şekilde daha uzun süre lezzetli ve sağlıklı kalacaktır. Ayrıca yağın hava almamasına gayret gösterin.
Zeytin Yağı Nasıl Pişirilir?
Yemek pişirmek için yağ kullanıyorsanız, ısı seviyesine dikkat edin. Yüksek sıcaklıklarda bir şey pişirmeyi planlıyorsanız, pişirme yüzeyini yağlamak için başka bir yağ seçin.
Yağ dumanı noktası, yağın parçalanmaya başladığı, kanserojen hale geldiği ve havaya duman bıraktığı sıcaklıktır. Başka bir deyişle, yağ yanmaya başladığında. Zeytinyağı için duman noktası değişir, araştırmanız da öyle.
Daha yüksek ısıda pişirme için avokado gibi diğer sağlıklı yağ seçeneklerini kullanın.
Başlıklar
Cevap Bırak