Nükleer Santrallerin Çevreye Verdiği Zararlar
Radyoaktif maddeleri kullanarak, geleneksel yöntemlerden çok daha yüksek enerji üreten sistemlere Nükleer Santraller denmektedir. Radyoaktif madde kullanımı ise doğal bir süreç değildir ve yapılacak küçücük bir hata bile, çevre halkların ve doğanın yok oluşuna neden olabilmektedir. Geçmişte yaşanan talihsiz facialar ve nükleer santral arızaları da günümüzde nükleer santrallerin çevreye verdiği zarar konusunda, tüm insanları endişelendirmektedir.
Nükleer Santral Nedir?
İnsan nüfusunun artması ve teknolojik aygıtların artık her yere ulaşması gibi sebeplerden dolayı, insanoğlu artık giderek daha çok elektriğe ihtiyaç duyuyor. Öyle ki, insanların büyük bölümü elektrik olmadan en temel ihtiyaçlarını dahi gideremiyorlar. Hal böyle olunca, enerji piyasasına hakim güçler de elektrik üretmek için yeni yollara başvurmuşlardır.
Günümüzde kömür, gaz, petrol, su ve hava gibi maddelerden elektrik üretilmektedir. Ancak hiçbir santral, nükleer santraller kadar yüksek verim vermemektedir. Günümüzde dünya enerji ihtiyacının %20’sine yakını nükleer santraller tarafından karşılanmaktadır. Bu santrallerin çeyreğinden fazlası Amerika’da bulunurken, birçoğu da Japonya ve Fransa gibi gelişmiş ülkelerde yer almaktadır.
Yakıt olarak radyoaktif maddelerin kullanıldığı santrallerde, uranyum ham maddesi kullanılmaktadır. Yüksek teknoloji kullanılması zorunlu olan bu santrallerde, her türlü güvenlik önlemi titizlikle alınmaktadır. Burada çalışacak personellerin ise uzun ve hassas bir eğitim sisteminden geçirilmesi şarttır.
Nükleer Santraller Nasıl Elektrik Üretir?
Ana ham maddesi uranyumdur. Uranyum, doğada bulunabilen bir radyoaktif maddedir. Uranyumun, yüksek teknolojili cihazlar ile parçalanması durumunda ortaya çok yüksek miktarlarda enerji çıkmaktadır. Bir kalem pil boyutunda olan uranyum parçasından, vagonlar dolusu kömürden alınabilecek enerji elde edilebilmektedir.
Hemen aşağıya, uranyum nedir ve nasıl kullanılır ile alakalı bir video ekliyoruz.
Uranyum parçalandığı zaman ortaya çıkan ısı, suyu çok kısa sürede kaynama noktasına kadar ısıtır. Ortaya çıkan buhar, türbinlere iletilir ve klasik yöntemler ile elektrik üretimi sağlanmış olur.
Nükleer Santrallerin Faydaları Nelerdir?
Kömür veya doğal gaz ile elektrik üretimleri düşünüldüğü zaman, nükleer santraller atmosfere CO2 salmaz, bu da global ısınmaya katkıda bulunmamalarına sebep olur. Bu, sistemin geleneksel elektrik üretimlerine karşı en büyük avantajlarından birisidir.
Santrallerin çoğunda kullanılan uranyumlar, defalarca kez tekrar kullanılabilir. Bu da, santrallerin ekonomik olmasını sağlar. Kömür bulmak için kilometrelerce kare toprak kazıp, doğaya zarar verilmez. Üzerinde kurulduğu ülkenin elektrik ihtiyacının önemli bir kısmını karşılar ve dışarıya döviz çıkışını azaltır.
Nükleer Santrallerin Zararları Nelerdir?
Uranyum, radyoaktif özellikte bir maddedir. Santrallerin yanlış yönetilmesi, büyük insanlık facialarına neden olabilir. Ülkemizin sınırlarında yaşanan Çernobil Faciası’nın olumsuz etkileri halen hissedilmektedir. Üzerinden onlarca yıl geçse dahi, bu infilakın yaşandığı yerlerde yaşam tekrar kendini yenileyememektedir.
Uranyum atıklarının bir şekilde doğaya karışması, bitkilere ve oradan da insanlara zarar vermektedir. Güvenlik önlemleri kusursuz alındığı müddetçe nükleer santraller zararsızdır fakat maalesef hiçbir insan yapısı şey, kusursuz olamamaktadır.
Siz nükleer santraller hakkında ne düşünüyorsunuz?
Başlıklar
Cevap Bırak