Orucun Kansere Faydası Var Mıdır?
Kanser, beslenme alışkanlıklarından çok fazla etkilenen ve çoğu zaman da yanlış beslenme alışkanlıkları nedeni ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Kanserden korunmak için hekimler, dengeli beslenmeyi önermektedir. Son yıllarda aralıklı beslenmenin de kanser üzerinde olumlu etkileri tespit edilmiştir. Müslüman aleminin her sene 1 ay boyunca uyguladığı oruç da, aralıklı beslenmeye iyi bir örnektir.
Oruç ve Kanser İlişkisi
Uzun aralıklı beslenme şekli olarak da tanımlayabileceğimiz oruç, aslında Müslüman olmayanlar tarafından da uygulanabilecek bir sağlıklı yaşam formudur. Bu sayede hem vücut daha sağlıklı hale gelmekte hem de kilo verme sağlanmaktadır. Oruç tutarak, yeme içme düzenindeki birçok gereksiz besinlerden uzak durarak, hayatımızı daha basit bir hale getirebilmekteyiz.
Yapılan araştırmalara göre orucun, vücudu kuvvetlendirdiği ve kanser gibi kronik hastalıklara karşı koruyarak, kişinin yaşam süresini uzattığı görülmüştür. Burada aslında ne yediğinizden ziyade ne kadar süre yemediğiniz önemlidir.
Aralıklı beslenme, tıp bilimine bir diyet olarak değil yaşam biçimi olarak girmiştir. Aralıklı beslenmede su serbesttir fakat oruç tutan kişiler sudan da mahrum kalacaktır.
Aralıklı Beslenmenin Faydaları Nelerdir?
Uzun süre beslenmeye ara verip, aralıklı öğünler yapmanın kalp hastalıkları ve diyabet üzerinde olumlu etkileri vardır. Ayrıca kansere yol açan serbest radikaller de bu yaşam biçiminden olumsuz etkilenirler. Kişi aralıklı beslenerek daha güçlü bir zihin kontrolüne sahip olacağı gibi bir süre sonra ideal kilosuna da ulaşmış olacaktır.
Özellikle yaşam süresi üzerinde olumsuz etkisi olduğunu bilinen göbek yağları da aralıklı beslenmeler ile ortadan kalkacaktır. Düzenli oruç tutan kişilerin, iftar saatlerinde çok yüksek kalori tüketmemeleri durumunda göbeklerinde küçülme olması kesindir. Aralıklı beslenmenin en güzel yanlarından birisi de kas kaybının olmamasıdır, kişi bu şekilde sadece yağ kaybedecektir.
Oruç tutmak, insülin direncini azaltır ve kan şekerini düşürür. Düzenli oruç tutan kimselerde tip 2 diyabet riskinin azaldığı da bilinmektedir.
Orucun Faydaları Nelerdir?
Oruç tutan kişilerde büyüme hormonları daha çok salgılanır ve yağ yakıcı hormonlar olan noradrenalin seviyesinde artış görülür. Yaşlılar da ellerinden geliyorsa oruç tutmalıdırlar zira oruç tutan kimselerin romatizmal ağrılarında da düşüş görülür.
Oruç kalp sağlığına da çok faydalıdır. Aralıklı beslenen kimseler de kötü kolesterol seviyesi de düşecektir.
Oruç Tutmak Kansere Faydalı Mıdır?
Kanser ve beslenme arasındaki ilişkiler, bilim dünyasının çok uzun zamandır ilgilendiği bir konudur. Yapılan araştırmalara göre uzun aralıklı beslenmelerin, kanseri daha oluşum aşamasında durdurduğu da görülmüştür. Ayrıca kanser tedavi sürecinde de bu şekilde beslenmelerin, kanser ilaçlarının daha etkili olmasını sağladığı da bilinmektir.
Aralıklı açlık uygulamasının, kanser hücrelerini kemoterapi sürecine karşı daha hassas kıldığı görülmüştür. Aynı şekilde normal yani kanserin henüz bulaşmadığı hücrelerimiz de kemoterapi sürecinden daha az etkilenmektedir.
Hayvanlarda yapılan deneyler, aralıklı beslenmenin obeziteyi de yok ettiğini göstermiştir. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, oruç tutan farelerin kanseri çok daha hızlı ve başarı oranı yüksek bir şekilde atlattığı da görülmüştür.
Peki bu nasıl oluyor?
Açlık sırasında vücuttaki hücreler ve moleküller de değişiklikler görülmektedir. Büyüme hormonu seviyesi bir anda yükselerek, 5 katına çıkmaktadır. Bu da fazladan enerji yakımı demektir. Bu süreçte vücut yağ yakımını gerçekleştirir ve yakılan yağlar, kas oluşumuna da destek olur.
Bu durum, kişideki fazla yağların yakılmasına neden olacağı için obeziteyi azaltır ve kandaki insülin hassasiyetini geliştirerek direnci düşürür. Bu da yağ yakılmasını kolaylaştıran bir etkendir.
Açlık durumunda vücuttaki hücrelerimiz kendilerini onarmakta ve yenilemektedir. Bu süreçte etkisini kaybetmiş hücreler de ortadan kaldırılır. Açlık sırasında oluşan bu değişikliklerin, kanser hücrelerini de yok ettiği hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar da belirlenmiştir. İnsanlar üzerinde yapılan deneylerde de, uzun aralıklı beslenme uygulamasını alan hastaların, kemoterapi sürecinden çok daha az etkilendiği görülmüştür.
Oruç Kimler İçin Tehlikeli Olabilir?
- Çok zayıf insanlar.
- Kan basıncı çok düşük kişiler.
- Diyabet ve kan şekeri dengesizliği olan kişiler.
- Beslenme düzeni çok bozuk ve beslenme bozukluğu olan kişiler.
- Kronik hastalıklar nedeni ile kullanılması mecburi ilaçlara sahip olanlar.
- Gebeler.
- Emzirenler.
- Menstruasyon düzensizliği olan kadınlar.
Orucun, kadınlarda daha az faydalı olduğu görülmüştür. İslamda da kadınların ramazan ayı boyunca 1 hafta oruç tutmaları zaten yasaktır. Çok uzun süreli açlıklar ise kesinlikle önerilmez. Bu durum, kadınlarda erken menopoza ve kısırlığa dahi sebep olabilir.
Başlıklar
Cevap Bırak