• Kategoriler
    • Diziler
    • Gezi Rehberi
    • Kadın
    • Kimdir
    • Kitaplar
    • Listeler
    • Nedir
    • Oyunlar
    • Sağlık
    • Sinema
    • Tarih
    • Teknoloji
    • Yemek
  • Sinema
  • Diziler
  • Türk internet kullanıcısının kaliteli içerik ihtiyacına en iyi şekilde cevap verebilmek için yola çıktık. Özgün, kaliteli, doğru ve daima güncel içerikleri, çok farklı alanlarda sunmayı amaçlıyoruz.

  • Kategoriler
    • Diziler
    • Gezi Rehberi
    • Kadın
    • Kimdir
    • Kitaplar
    • Listeler
    • Nedir
    • Oyunlar
    • Sağlık
    • Sinema
    • Tarih
    • Teknoloji
    • Yemek
  • Sinema
  • Diziler
Ana Sayfa » Gezi Rehberi

Osmaniye Gezilecek Yerler



Çukurova bölgesinin en şirin kenti olan Osmaniye, gezilip görülmeye değer çok fazla sayıda yapısı, bölgesi ve güzellikleri olan bir şehrimiz. Bu değerli şehrimizin sadece merkezi değil ilçeleri de oldukça güzel ve mutlaka görülmesi gereken turizm değerlerine sahip.

Önceki günlerde Osmaniye ilçeleri ve onların gezilecek yerlerine dair birçok yazı hazırladık. Onlara hemen buradan geçiş yapabilir veya yazının devamına giderek Osmaniye’deki gezilecek yerler hakkında bilgi alabilirsiniz.

Toprakkale Gezilecek Yerler, Sumbas Gezilecek Yerler, Kadirli Gezilecek Yerler, Hasanbeyli Gezilecek Yerler, Düziçi Gezilecek Yerler, Bahçe Gezilecek Yerler.

Osmaniye Hakkında Bilgi

Osmaniye, Anadolu’daki birçok küçük kentin tam aksine nüfusu artan bir şehirdir. Buna hem ilin göç vermiyor olması hem de az da olsa göç alıyor olması neden olmaktadır. 2000’li yılların başında 200.000’lik bir nüfusa sahip olan Osmaniye, günümüzde 275.000 vatandaşın yaşadığı bir kent haline gelmektedir.

Şehrin bulunduğu Çukurova bölgesi, Anadolu’nun en verimli topraklarından birisine sahiptir. Bu nedenle geçmişte Anadolu’da hüküm sürmüş olan büyük devletlerin daima ilgi odağında yer almıştır. Bu büyük devletler arasında Roma, Pers ve Hititler de bulunmaktadır.

Stratejik konumu ve verimli toprakları ile muhteşem bir potansiyele sahip olan Osmaniye, aynı zamanda Doğu Anadolu bölgesinin ilk giriş noktası konumundadır. Öyle ki bu nokta, aynı zamanda Orta Doğu’ya açılan yolun da kapısı olarak kabul edilmektedir.

Geçmişte büyük öneme sahip olan ve günümüzde de önemli bir yol olan İpek Ticaret Yolu’nun Osmaniye’den geçiyor olması, şehirdeki ticaret hayatının daima canlı olmasını sağlamıştır.

Devletlerin dahi var olmadığı ilk çağlarda bile bölgenin oldukça hareketli olduğu bilinmektedir. Özellikle korsanların denizlerde cirit attığı dönemlerde, Osmaniye sınırları içerisinde bulunan Nur Dağları, onlar için harika bir sığınak olmuştur. Akdeniz’deki gemileri soyan korsanlar, buralarda uzun süre saklanmış ve güçlenmişlerdir.

Osmaniye’deki Türk varlığı ise Anadolu’ya gelen Türk akınları ile gerçekleşmiştir. İlk akın Abbasi Halifesi olan Harun Reşit komutasındaki İslam ordusu tarafından yapılmıştır. İslam Ordusu komutanı olan Harun Reşit, ordusunun bir kısmını Türklerden oluşturmuştur. Anadolu seferi görevini de ordusunun bu kısmına vermiştir.

Osmaniye’de bu nedenle Harun Reşit’in adının verildiği birkaç tarihi yapı bulunmaktadır. 1071 zaferi sonrasında onlarca Türk aşireti, Anadolu topraklarının çeşitli bölgelerini kendilerine yurt edinmeye başlamıştır. Türkmen aşiretlerinden olan Ulaşlı aşireti ise Çukurova bölgesine gelmiş ve Nur Dağları’nın eteklerini kendilerine vatan bilmiştir.

Burada hayvancılık ile uğraşan aşiret, yayla hayatı yaşamaya başlamıştır. Osmanlı’nın duraklama döneminde bölgede büyük bir isyan çıktı ve zorunlu iskan politikası uygulandı.

Osmaniye Kültürüne Dair

Şehir mutfağının en önemli malzemesi bulgurdur. Bu nedenle en popüler yemekler de mercimek köftesi, çiğ köfte, içli köfte, bulgur pilavı ve etli kömbedir.

İlde kilim ve seramik işçiliği çok gelişmiştir. Sevdiklerinize kök boya ile yapılan Karatepe kilimleri alabilirsiniz. Fiyatları ise cep yakan cinsten zira üretilen malların çok büyük bölümü yurt dışına satılmaktadır.

El işçiliği oldukça gelişmiş olan Osmaniye’de el yapımı birçok ev ve süs eşyası bulmak mümkündür.

Osmaniye Gezilecek Yerler

Şehirdeki gezilecek yerler tek bir kategoride toplanmıyor. Antik kentler, şelaleler, yaylalar, kaleler ve muhteşem manzaraya sahip ormanlar. Kısacası Osmaniye gezisinde hiç sıkılmayacağınızın garantisini ben veriyorum.

Kırmıtlı Kuş Cenneti

Kırmıtlı Kuş Cenneti

Osmaniye’nin en güzel doğal güzelliklerinden birisi olan Kuş Cenneti, şehrin Kırmını Beldesi’nde bulunmaktadır. Çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yaptığı için adına kuş cenneti denmiştir. Bölge aynı zamanda Kastabala Vadisi olarak da bilinmektedir. Kırmıtlı belde merkezinde 15 dakikalık bir yürüyüş ile bölgeye ulaşmak mümkündür.

Osmaniye sınırları içerisinde yer alan Amanos Dağları, Anadolu üzerinden geçen kuşlar için önemli bir dinlenme ve barınma noktasıdır. Dağın birçok noktasında konuşlanan kuş türleri bulunmaktadır. Göçmen kuşlar, Kırmıtlı bölgesine gelerek burada dinlenmekte ve türüne göre belirli bir süre geçirmektedir.

Kırmıtlı Kuş Cenneti’ndeki başlıca kuş türleri arasında kara çaylak, şahin, orman kartalı, leylek ve arı şahini bulunmaktadır. Bunlara ek olarak bölgede 200’den fazla kuş türünün yaşam sürdüğü bilinmektedir. Bölgenin çok sayıda sazlık ve ağaç içeriyor olması da kuşların barınmasını teşvik etmektedir. Buraya yuva yapan kuşlar, nesillerinin devam etmesini sağlamaktadır.

Bu doğal zenginlik, Osmaniye içinde harika bir turizm değeri oluşmasını sağlamıştır. Bölgedeki biyolojik çeşitlilik korunursa, kuş cennetinin önümüzdeki yıllarda tüm dünyaca tanınan bir turizm değeri olması da işten bile değildir. Şimdiden bile bu turizm değeri sayesinde bölge halkına ciddi bir gelir kapısı açılmış durumdadır. Bölgeye kuş gözlem noktalarının kurulması planlanmaktadır.

Karaçay Şelalesi

Karaçay Şelalesi

Osmaniye il merkezine 4 kilometre mesafede bulunan Karaçay Şelalesi, çevresindeki mesire alanları ile de beraber harika bir yaşam alanına dönüşmüştür. Dağların zirvesinden gelen sular ile Karaçay Deresi’ndeki su karışmakta ve 30 metreden aşağıya düşmektedir.

Şelale sularının düştüğü bölgede, ufak ve kesinlikle görülmeye değer bir göl oluşmuştur. Gölde yüzmek mümkündür, suyu doğal olarak oldukça soğuktur. Bu muhteşem güzelliğe ulaşmak ise pek kolay değil. Şelaleye kadar araç ile gelmek söz konusu değil, baya tehlikeli patikalardan geçerek gelmeniz gerekiyor.

Mesire alanlarına ulaşım rahat fakat şelale alanına aile ile beraber gelmek tehlikeli olabilir. Mutlaka spor ayakkabısı giymenizi öneriyorum. Trekking sevenler için şelale çevresinde birkaç saatlik yürüyüş parkurları da bulunuyor. Bölgeye giriş için herhangi bir ücret ödenmesi gerekmiyor. Aracınız yok ise Karacalar mahallesine dolmuşlar ile geldikten sonra yürümeye başlamanız gerekecektir. Bölge halkı, en uygun rotayı size tarif edecektir.

Kastabala Antik Kenti

Kastabala Antik Kenti

Osmaniye kent merkezine 13 kilometre mesafede yer almaktadır. Ceylan Nehri’ne yakın konumda olan Antik Kent, yaklaşık olarak 3 bin yıllık bir tarihe sahiptir. Kentin ne zaman kurulduğu henüz tam olarak bilinmese de Roma İmparatorluğu döneminde aktif olarak kullanıldığına dair izler mevcuttur.

Toprakkale Kalesi

Toprakkale ilçesinin sınırları içerisinde yer almaktadır. Osmaniye-Adana-İskenderun yollarının kesişiminde bulunan kale ile Osmaniye il merkezi arasında 20 dakikalık bir sürüş mesafesi bulunmaktadır.

Kalenin yapım amacı Suriye’ye giden yolun güvenliğini sağlamaktır. Kayalıklar üzerine inşa edilen kalenin, çevreden yüksekliği yaklaşık olarak 100 metredir. Bu da kaleye stratejik bir güç sağlamıştır.

Kalenin ilk yapım tarihi, günümüzden tam 4 bin yıl önceye dayanmaktadır. Harun Reşit tarafından onarılmıştır ve onarımında siyah taşlar kullanıldığı için kaleye halk arasında kara kale de denmektedir. Kalede 12 adet burç bulunmaktadır.

Savranda Kalesi

Kentin doğusunda yer alan kale, Osmaniye il merkezine 30 kilometre mesafede bulunmaktadır. Bir dağ üzerinde konuşlanan kalenin 7 adet burcu bulunmaktadır.

Dikdörtgen biçimde tasarlanan kale, ulaşılması çok zor bir yerdedir ve gücünü de buradan almaktadır. Kale içerisinde günümüze kadar ulaşmayı başarmış bina kalıntıları ve su yolları bulunmaktadır. Savranda Kalesi, günümüze kadar onlarca kez yenilenmiştir. Roma İmparatorluğu döneminde yapıldığı bilinmektedir.

Mitisin Kalesi

Nur Dağları’nın yamacında kurulmuş olan kale, ulaşılması çok zor bir noktadır. Oldukça zorlu bir yoldan ulaşılmaktadır. Zorkun beldesinin merkezine 3 kilometre mesafede bulunan Mitisin Yaylası’nda konuşlanmıştır.

Kendi adı tespit edilemediği için içerisinde yer aldığı yayla Mitisin’in adını almıştır. Tepe noktada olduğu için aynı zamanda gözetleme kulesi görevi de görmüştür. Grekler tarafından inşa edilmiş, sonraki medeniyetler tarafından da onarılarak çeşitli eklemeler yapıldığı tespit edilmiştir.

Kürek Kalesi

Lale Gölü köyü içerisinde yer alan Kürek Kalesi, Gök Osman mevkiinde konuşlanmıştır. Kale özellikle su kaynağının yakınına yapılmıştır. Kesme taş kullanılarak inşa edilmiştir.

Hangi devlet tarafından yaptırılmış olduğu kanıtlanamıyor olsa da kalenin mimari çizgileri, Bizans İmparatorluğu’nu işaret etmektedir. Kale çevresinde kilise, su kaynakları ve bina kalıntılar mevcuttur. Henüz detaylı bir arkeolojik çalışma yapılmamış olsa da, bölgede bir kent hayatının yaşadığı tahmin edilmektedir.

Özellikle otoban kenarına kadarki düzlük alanda çok sayıda mimari kalıntıların bulunmuş olması, bölgenin büyük bir antik kent olduğuna da işaret etmektedir.

Kurt Kalesi

Sadece temelleri kalmış olan bir kaledir. Gözetleme kulesi mevcuttur. Harun Reşit Kalesi’ne çok yakındır ve bu kale ile Bahçe Kalesi arasında yer alan yolun güvenliğini sağladığı düşünmektedir.

Kalenin yapımında taş temeller kullanılmış ve kale yüzeyine ise seramik ile süsleme yapılmıştır. Ancak kale temelleri hariç ortada yoktur, yıllar içerisinde korunmamış ve tahribata uğramıştır.

Kastabala Kalesi

Aynı zamanda Bodrum Kalesi olarak da bilinen tarihi yapı, Osmaniye’nin 12 kilometre kuzeyinde bulunmaktadır. Ceyhan Nehri’ne çok yakındır. Tepe üzerinde bulunur ve stratejik bir konuma sahiptir. Çevresinde bir antik kent olduğu bilinmektedir.

Karatepe Kalesi

Osmaniye il merkezine 33 kilometre mesafede yer almaktadır. Kadirli ilçesinde bulunan tarihi yapının Hititler döneminde yapıldığı düşünülmektedir. Roma ve Bizans döneminde de aktif olarak kullanıldığına dair buluntular mevcuttur.

Kültürel bir peyzaj örneği olan Karatepe Kalesi, bahar aylarında oldukça yoğun ziyaretçi almaktadır. Geniş bir alana yayıldığı için bir açık hava müzesi konumundadır.

Osmaniye Yaylaları

Yaylaların büyük bölümü Nur Dağı’nın eteklerinde yer almaktadır. Zorkun, Olukbaşı, Ürün, Sumbas, Bağdaş, Hasanbeyli, Almanpınarı, Kadirli, Maksutoğlu, Beyoğlu, Dokurcun, Savrungözü, Almacık ve Çığşar yaylaları, kesinlikle gezilip görülmesi gereken yaylalardır.

Anadolu’daki yayla alanlarının aksine birçoğu yeşilliktir ve muhteşem dağ manzaralarına sahiptir. Özellikle bahar aylarında kuş cıvıltıları ve tüm renklerin her tonlarının bulunduğu kır çiçeklerinin güzelliği, bölgeyi çok cazip bir turizm merkezi kılmaktadır.

Osmaniye’de Ne Yenir?

  • Pekmezli kömbe.
  • Bayram kömbesi.
  • Dövme pilavı.
  • Sarmiçi.
  • Gavurdağı salatası.
  • El turşusu.
  • Osmaniye simidi.
  • Zorkun tava.
  • Köy tavuğu dolması.
  • Etli saç kömbesi.
  • Kadirli sucuğu.
  • Tırşık çorbası.
  • Çakıldaklı çorba.

Osmaniye’de gezilecek yerlere siz de kendi önerilerinizi hemen aşağıdan gönderebilirsiniz.

Başlıklar

  • 1 Osmaniye Hakkında Bilgi
  • 2 Osmaniye Kültürüne Dair
  • 3 Osmaniye Gezilecek Yerler
  • 4 Kırmıtlı Kuş Cenneti
  • 5 Karaçay Şelalesi
  • 6 Kastabala Antik Kenti
  • 7 Toprakkale Kalesi
  • 8 Savranda Kalesi
  • 9 Mitisin Kalesi
  • 10 Kürek Kalesi
  • 11 Kurt Kalesi
  • 12 Kastabala Kalesi
  • 13 Karatepe Kalesi
  • 14 Osmaniye Yaylaları
  • 15 Osmaniye’de Ne Yenir?



Cevap Bırak

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



Ruth Wilson Kimdir? 4 Tane Ninesi Olan Yıldız
Sonrakini Oku

Ruth Wilson Kimdir? 4 Tane Ninesi Olan Yıldız

  • Nedir

    • Biyomolekül Nedir?
    • Mavi Mısır Nedir? Faydaları Nelerdir?
    • Seylan Tarçını Nedir? Faydaları Nelerdir?
    • Kutup Ayısı Hakkında Bilgi; Kutup Ayısı Nedir?...
    • Koala Hakkında Bilgi; Koala Nedir? Özellikleri Nelerdir?
    • Mango Nerede Yetişir? Evde Nasıl Yetiştirilir?
    • Lüfer Nedir?
    • Snowboard Nasıl Öğrenilir?
    • Dry Aged (Kuru Dinlendirme) Nedir?
    • Şatobiryan Nedir?



  • Gezi Rehberi

    • Arnavutköy Balaban Kamp Alanı Avantajları ve Olumsuz...
    • Türkiye'nin Gümrük ve Sınır Kapıları Nerededir?
    • Spor Aktiviteleri İçin Sırt Çantası Nasıl Seçilir?

  • Sağlık

    • Bebeklerde Tuz Tüketimi
    • Lohusa Döneminde Yapılması Gerekenler
    • Çocuklar ve Bebekler için Çizgi Filmler Zararlı...

  • Türk internet kullanıcısının kaliteli içerik ihtiyacına en iyi şekilde cevap verebilmek için yola çıktık. Özgün, kaliteli, doğru ve daima güncel içerikleri, çok farklı alanlarda sunmayı amaçlıyoruz.


©Bilgilerinize - Kapsamlı ve Doğru Bilgi Sitesi - bilgi@bilgilerinize.com - Gizlilik Politikasi
Aramanıza devam etmek için enter'a basın