Probiyotikler Kediler İçin Faydalı mı?
Probiyotik takviyeleri giderek daha popüler hale geldi ve son zamanlarda yapılan bir araştırma, kedilerin bu takviyelerden faydalanıp faydalanamayacağını araştırılıyor. Sonuçlar belirli faydaları işaret etse de, uzmanlar daha fazla çalışmadan sonra kesin bir karara varılabileceği kanısıda.
İçecekler, kahvaltılık gevrekler ve yoğurtlar da dahil olmak üzere bir dizi üründe bulunan probiyotikler, sindirim ve genel sağlığın iyileştirilmesini vaat ediyor.
Bununla birlikte, bu iddialar için bilimsel destekler yetersiz. Fakat araştırmalar probiyotiklerin antibiyotikle ilişkili ishal gibi bazı spesifik durumların tedavi edilmesine veya önlenmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir .
Bilim adamları, ticari olarak temin edilebilen gıda bazlı probiyotiklerin faydaları konusunda şüpheci olsalar da, memeli bağırsağında bulunan bakterilerin bağırsak sağlığı ve ötesinde sağlık için hayati olduğuna şüphe yoktur .
Yakın tarihli bir çalışmanın uzmanlarıda açıkladığı gibi, bağırsak bakterileri bir hayvanın bağışıklığının savunmasını artırabilir, sindirimi iyileştirebilir ve enerji metabolizmasına yardımcı olabilir.
Aynı zamanda çalışmalar kediler ve köpeklerde, disbiyozun – normal bağırsak florasındaki değişikliklerin – bağırsak iltihabına ve stresle ilişkili hastalıklara neden olabileceğini göstermiştir.
Son zamanlarda, bir grup araştırmacı probiyotiklerin “sağlıklı kedilerde beslenme koşullarını ve dışkı kalitesini” etkileyip etkilemeyeceğini araştırmaya karar verdi.
Bu konuyu araştırmaya karar vermelerinin sebebi “Her ne kadar çeşitli bilimsel çalışmalar probiyotiklerin insanlarda ve [gastrointestinal] bozukluklardan etkilenen köpeklerde bağırsak sağlığı üzerinde yararlı etkileri rapor etseler de, kediler üzerinde çok az çalışma yapılmıştır.”
Araştırmacılar 10 sağlıklı yetişkin Maine Coon kedisi seçtiler. Bilim adamları tüm hayvanları aynı diyetle beslediler ve kedilerin beşine Lactobacillus acidophilus bakterisinin bir suşunu verdiler. Bu tür kediler, köpekler ve insanlarda yaygındır.
5 haftalık deneme boyunca, bilim adamları kedileri tarttılar.Bilim adamları ayrıca fekal sertliği değerlendirdiler ve laboratuvardaki fekal nem seviyelerini ölçtüler. Bu değerlendirmeler, hayvanın bağırsak sağlığının iyi bir ölçüsü olarak kabul edilir.
Tüm kediler, araştırma boyunca, hiçbir yan etkisi olmadan sağlıklı kaldı ve ideal bir vücut kompozisyonu korudu. Benzer şekilde, bilim adamları kontrol ve probiyotik gruplarda kediler arasında ağırlık farkı göremediler.
Beklendiği gibi, probiyotik gruptaki kedilerin dışkısı , takviyenin istenen etkiye sahip olduğunu gösteren daha yüksek seviyelerde L. acidophilus içermiştir .
Probiyotik gruptaki kedigiller tarafından üretilen dışkı da Escherichia coli gibi daha düşük koliform bakteri seviyelerine sahipti. Bu da uzmanların “probiyotiklerin invaziv bakteri türleri üzerinde hafif bir koruyucu etkiye sahip olduklarına” inanmalarına yetti.
Tabii ki, birkaç hafta boyunca sadece 10 kedinin katıldığı bir çalışma, somut sonuçlar için yeterli kanıt sağlamaz. Bilim adamlarının gerçekten faydaları olup olmadığını değerlendirmeden önce çok daha fazla araştırma yapmaları gerekecektir.
Fakat bugüne kadar yapılan testlerde ciddi bir zararına rastlanamamıştır.
Cevap Bırak