Yazılım Öğrenmek İstiyorum Diyenlere Programlama Öğrenmenin Faydaları
Bu sabah kalktığımda Android işletim sistemine sahip telefonum içerisinde, beni uyandırsın diye kurduğum bir uygulamayı kapattım. Nihayet yataktan kalkabildikten sonra mutfağa gittim ve kahve makinemi çalıştırdım. Daha sonra ekranından 5 dereceye sabitlediğimi bana açıkça gösteren buzdolabını açarak, içerisinde dünden kalmış brovni keki çıkardım. Kahve de nihayet hazır hale gelince, hemen oturma odasına geçtim ve uzak kumanda ile televizyonumu açtım. Son olarak bilgisayar başına geçerek, gelen maillerimi kontrol etmeye başladım.
Siz buraya programlama öğrenmek istiyorum diye geldiniz fakat ilk paragrafta, sizi lüzumsuz hayat bilgilerim ile yordum. Böyle gözükse de aslında size yazılımın, hayatımızın içerisine ne kadar girdiğini basit bir dille anlatmaya çalıştım. Yazılımlar artık kahve makinesinden, buzdolabına, bilgisayardaki milyonlarca programdan, telefonlara ve hatta kıyafetlerimize kadar girmiş durumda. Elbette bilgisayar bu işin top noktası, kahve makinesi ise dip noktası. Kahve makinesinde 3-4 komut varken, bilgisayarınızı kullandığınız her saniye arka planda belki de yüz binlerce satır kod aktif olarak hizmet vermektedir.
Yazılım dünyasında yaşadığımızı anlamak için zaten yukarıda verdiğim örneklerin hiçbirisine ihtiyacını yok. 2019 yılında yaşayan herkes, programlamanın hayatımıza hükmettiğinin farkında olacaktır. Günümüzde dünyanın en büyük 10 şirketinden 5 tanesi yazılım üzerine kurulu markalar. Bu konu hakkında meraklıysanız muhtemelen HTML, CSS, JS, PHP veya Java gibi dillerden bir tanesini duymuşsunuzdur. Bunlardan farklı olarak da onlarca farklı dil bulunuyor, bu dillerden bazıları çok güçlü iken bazıları sadece sınırlı alanlarda kullanıcısına hizmet verebiliyor.
Peki programlamayı nasıl öğreneceğiz?
Programlamayı öğrenmeden önce, neyi hedeflediğinizi ve hangi seviyede olduğunuzu iyi tespit etmeniz gerekiyor. Bir programlama diline başlayıp da, onda uzman olacağım diye asla bunu takıntı haline getirmeyiniz. Herhangi bir programlama dilinde uzman olmak için senelerce çalışmalı ve onlarca referans ortaya koymalısınız. Bir programlama dilindeki, en iyi eğitim sistemini dahi izleseniz veya ülkedeki en iyi üniversitede eğitim alsanız, yine de o programlama dilinde uzman olamazsınız. Uzman olmak için mutlaka bir şeyler ortaya çıkarmanız, çokça sorun çözmeniz ve sürekli araştırmanız gerekir. Nasıl kimse ben dünyadaki en iyi aşçıyım diyemezse, yine hiç kimse ben en iyi yazılımcıyım da diyemez.
Programlama öğrenmek önceleri sadece kurslar, üniversiteler ve kitaplar ile mümkün olabiliyordu. Neyse ki artık internet var ve internet sayesinde her şeye erişim imkanı bulunmaktadır. Udemy gibi platformlardan ücretli dersler alabilir, internetteki freecodecamp gibi sitelerde belli bir seviye gelebilir veya youtube üzerinden ücretsiz dersleri izleyebilirsiniz. Bunların yanında, öğreneceğiniz dil ile alakalı referans bir kitabı da izlediğiniz dersler ile senkronize olarak takip etmenizi öneririm.
Konumuzda bir dili öğrenme aşamalarına çok girmeyeceğim, belki onu farklı bir gün de inceleyebiliriz. Bugünkü konumuz, yazılım öğrenmenin faydaları üzerine olacak. Lafı fazla uzattık, hadi maddelere geçelim.
Teknoloji Artık Her Yerde
Günümüzde teknolojinin artık uğramadığı tek bir alan bile gösteremezsiniz. Bunun iyi bir olup olmadığı tartışılır fakat bilgisayar demek, yazılım demektir. Okullar, hükumet binaları, camiler, hastaneler, otobüs durakları vs. her yerde, bir yazılım tarafından yönetilen bilgisayar görmek mümkündür. Bu kadar çok yazılımın olması, doğal olarak çok sayıda yazılımcıya da ihtiyaç duyulduğunun göstergesidir. İş fırsatlarının çok olması, mezuniyet sonrasında hızlı bir şekilde iş sahibi olma fırsatının bulunması, programlama öğrenmenin faydaları arasındadır.
Burada en çok dikkat çekmek istediğim noktalardan birisi de yazılımcı olmak için üniversite diplomasına ihtiyacınız olmamasıdır. Örneğin üniversite bitirmeden kimse doktorum, eczacıyım, mühendisim, mimarım veya avukatım diyemez fakat yazılımcıyım diyemez. Siz kendinizi bir şekilde yetiştirmişseniz, ortaya güzel işler koymuşsanız, mutlaka sektörde aranan adam olursunuz. Diplomanızın olup olmaması, kimsenin umurunda olmayacaktır.
Programlama Öğrenmek Ek Fırsatlar Doğurabilir
Hali hazırda çalıştığınız iş zaten yazılım üzerine olabilir. Örneğin bir firmada uzman olarak PHP kodluyor olabilirsiniz. Bir yandan CSS öğrenmeniz, sizi firma için daha değerli kılabilir. Bir firmada çalışmamanız durumunda da, Freelance piyasasında daha aranan bir yazılımcı haline gelebilirsiniz. Elbette daha çok yazılım bilmeniz, çalıştığınız kurumda üzerinize daha fazla iş yükü getirmemelidir. Burada önemli olan yazılım hakimiyetidir ve bilinen ek dillerin, yazılımcının işini daha da kolaylaştırması ve ona hız kazandırmasıdır.
Geleceğin Mesleği
Dünya çok hızlı büyüdüğü ve çok hızlı değiştiği için kimse 100 yıl sonrası için ‘bu geleceğin mesleği’ diyemez fakat en azından önümüzdeki 30-40 yıl içerisinde, yazılım sektöründe daralma olmayacağını, yapılan araştırmalar sayesinde görebiliyoruz. Bu da, yazılım bilginiz ile ömür boyu para kazanabileceğiniz manasına geliyor.
Yazılımcılar Çok Para Kazanıyor Mu?
Kazanç miktarı, kişinin hayata bakış açısına göre göreceli bir kavram olsa da, evet yazılımcılar çoğu çalışana göre çok kazanıyorlar. Türkiye’de ortalama bir senior developer maaşı 8 bin lira civarında iken, bu rakam tecrübe ile beraber 50 bin liraya kadar çıkabilmektedir. Yurt dışında ise bu rakamlar, daha da astronomik miktarlara yükselebiliyor. Bugün Apple’a yeni giren bir mühendisin aylık maaşı Türk lirası ile 90 bin lira civarındadır.
Aynı şekilde Freelance olarak çalışan yazılımcıların gelirleri de, birçok serbest çalışılabilen mesleğe göre çok yüksektir. İngilizce bilen programcılar, tüm dünyaya hizmet verebilme ve doğal olarak kazançlarını dolar bazında alma imkanına da sahiptir.
Programlama Öğrenmeye Nasıl Başlamalıyım?
Sıfır seviyesinde iseniz, size çok temel bir yol gösterebilirim. Elbette bu konu hakkındaki çizginizi, hedefleriniz ve bilgi seviyeniz doğrultusunda siz daha net çizebilirsiniz.
Kod namına hiçbir bilginiz yok ise ilk yapmanız gereken şey HTML öğrenmektir. https://www.w3schools.com/html/
Daha sonra, CSS eğitimlerini de bitirerek, en azından ön yüz kısında önemli bir seviyeye gelebilirsiniz. https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Learn/CSS
HTML ve CSS aşamasını geçtikten sonra ise Javascript, Ruby, Python, PHP, Java, C++ gibi dinamik programlama dillerinden bir tanesine başlayabilirsiniz. Hangi programlama dili ile devam edeceğinizi bilemiyorsanız, yorum bölümünden bize yapmak istediğinizi ve hedeflerinizi aktarırsanız, yol göstermek adına yardımcı olabiliriz.
Başlıklar
1 Yorum
Merhaba ben yeniyim bazı python derslerine baktım matematiksel terimler var dikkatimi çeken aklım karıştı. ilerde web sitesi,oyun ya da uygulama geliştirmek istiyorum. Komut sistemini biraz biraz kavradım. Ama. matematiksel terimler ne işe yariyor öğrenmek zorunda mıyız uygulama geliştirmek için ?