Renk Körlüğü Nedir? Nasıl Anlaşılır ve Tedavi Edilir Mi?
Renk körlüğü, renkleri ve gölgeleri algılamaktaki sorunu ifade etmektedir. Kadınlarda, erkeklere göre daha az görülür ve zannedilenin aksine oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. Her 200 kadında 1 tane renk körü görülürken, erkeklerde bu oran tam 20 katıdır. Hastalığın nedeni ise gözün retina tabakasındaki bazı pigmentlerin olmaması veya az olmasıdır.
Renk körlüğü bazı kişilerde aynı rengin tonlarını ayırmakta zorlanmak olarak ortaya çıkarken, bazı kişilerde ise hiçbir rengi ayırmayacak kadar ileri seviyede olabilir. Toplumda en çok görülen tipi ise kırmızı ile yeşilin ayırt edilemiyor olmasıdır.
Çok nadiren beyaz ile siyahın dahi ayırt edilememesi mümkündür. Birçok kişi renk körü olduğunu bilmeden ölebilir veya çok geç fark edebilir.
Renk Körlüğü Belirtileri Nelerdir?
Erkeklerde yaygın olarak görülen renk körü, genellikle doğum ile beraber kazanılır. Renk körlüğü genetik faktörler ile etkilenir fakat her renk körü, genetik olarak bu hastalığı edinmiş sayılmaz.
Doğum esnasında lens saydam iken doğum sonrasında daha koyu hale gelir. Göz sinir hastalıkları ve kullanılan bir takım ilaçlar da kişiyi renk körü yapabilir.
Renk körlüğünün en yaygın belirtisi yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı renklerini ayıramıyor olmaktır. Çok ender görülen türünde ise kişi sadece siyah ve beyaz renklerini görebilir. Yani hayat adeta siyah beyaz bir filmi izler gibidir.
Renk körlüğü kişinin hayatında fiziksel bir sorun oluşturmaz fakat sosyal açıdan büyük bir sorundur. Hasta birçok işte çalışamaz ve araç sürme gibi eylemlerde sorun yaşayabilir. Renk körü olan kişilerin araç sürücülüğü veya denizcilik gibi işleri yapması mümkün değildir. Zira trafikteki uyarıları anlaması çok güç olacaktır.
Renk Körlüğü Tedavisi Var Mı?
Genetik olarak kazanılmış olan renk körlüğünün tedavisi bulunmamaktadır. Görme sinirinin zayıflamasına bağlı olarak çıkmış renk körlüğünde ise tedavi şansı bulunmaktadır. Burada tamamen iyileşme şansı bazen olmaz fakat en azından durumun daha da kötüye gitmesi engellenebilir.
Renk körlüğü doğuştan olduğu zaman tamamen zararsızdır ve birçok kişi bunun farkında dahi varmaz. Ancak bir göz muayenesi anında ortaya çıkabilir.
Renkleri ayırma becerisindeki değişiklik, göz bozukluğundan da ileri gelebilir. En doğru tedavi yöntemi, ancak renk körlüğünün altında yatan sebep bulunduktan sonra belirlenecektir. Bunun için en kısa zaman bir göz doktoruna gidilerek, tanı ve tedavi sürecinin başlatılması gerekmektedir.
Cevap Bırak