Retina Yırtılması Nasıl Olur? Retina Dekolmanı Ameliyatı Sonrası
Retina, göz küresinin içerisindeki bir doku tabakasıdır. Işığa çok duyarlı olan bu tabaka sayesinde, görme işlemini gerçekleştiririz. Retina, alınan görüntülerin beyne gönderildiği sinir hücrelerinden oluşmaktadır.
Retina yırtılması, önlenebilecek bir şey değildir. Önemli olan erken fark edilmesi ve onarılarak, olumsuz sonuçlardan kurtulunmasıdır. Özellikle uçuşan karanlık noktalar veya şimşek çakması gibi belirtileri yaşıyorsanız, retina yırtılmasının erken evresinde olmanız muhtemel. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden, doktora başvurarak tedavi yöntemlerini denemenizde fayda olacaktır.
Retina yırtılması veya bir diğer adı ile retina dekolmanı rahatsızlığının başlıca tedavi yöntemleri arsaında lazer ve donma tedavisi bulunmaktadır. Vitrektomi gibi cerrahi operasyonlar da retina yırtılmasının tedavi yöntemleri arasında bulunmaktadır.
Erken teşhis ile tedavi edilebilen retina yırtılması, eğer tedavide geç kalınırsa kişide körlüğe neden olabilir. Yazımızın devamında retinanın kendisi ve retina yırtılmasının tedavisi ile alakalı daha detaylı bilgiler bulacaksınız.
Retina Nedir?
Göz küresinin içini kaplayan, saydam ve ince sinir dokusuna verilen isimdir. Renklere ve ışığa duyarlı olan retina dokusu, algıladığı ışığı sinir yolu ile beyne gönderen milyonlarca hücreden oluşmaktadır.
Retina içerisinde bulunan fotoreseptör hücreler, toplanan tüm bilgileri işledikten sonra beyne göndermektedir. Bu kısa tanımdan da anlayabileceğiniz gibi, görme işlevinin temelinde ve tamamında retina bulunmaktadır. Bu dokuda oluşabilecek bir yırtık, kişinin görme yetisini de tamamen kaybetmesine neden olabilecektir.
Retina Ne İşe Yarar?
Retina dokusunun veya sinir yumağının asli görevi, renkleri ve ışığı algıladıktan sonra bu bilgiyi sinir hücreleri ile beyne göndermektir. Göz merceğinin odaklandığı ışıktan bir resim oluşturur ve bunu beyne gönderir. Elbette algılama aşaması tamamen beyne kalmıştır, retina sadece fotoğraf çeken bir makine gibidir. Bu resmin ne olduğuna fotoğraf makinesi değil, doğal olarak o makineyi kullanan insan verecektir.
Retinanın işlevini kaybetmesi, görüntülerin net olmasını engelleyecektir. Tedavi yapılmaz ise retina yırtığı ilerler ve kalıcı körlüğe yol açabilir.
Retina Yırtılması Neden Olur? Retina Neden Yırtılır?
Tıp dünyasında retina dekolmanı olarak da bilinen retina yırtılması, genellikle göz küresinin içini dolduran sıvı veya saydam doku ile ilişkilidir. Bu doku, retinaya bağlıdır ve herhangi bir sebepten dolayı büzüşmesi, retinayı da kendine doğru çekecek ve retina dokusunun yırtılmasına neden olacaktır.
Göz küresinin içerisindeki sıvı, retina yırtığından sızmaya başlar ve bu da yırtığın daha da artmasını ve retinanın konumunun değişmesini sağlar. Doğal olarak bu sürecin sonuna doğru kişi görme kaybı yaşayacaktır.
Peki sadece bu neden ile mi retina yırtığı olur? Hayır, bazı iç ve dış etkenler de retina yırtılmasına neden olabilir.
Bunlar arasında en yaygın olanları ise genetik kodlar, diğer gözde retina yırtılması, başka göz bozukluklarının varlığı, miyop, katarakt ameliyatı geçirmiş olmak, glokom ameliyatı geçirmiş olmak, yaşlılık ve herhangi bir şekilde gözün yaralanması.
Retina yırtılması herkeste görülebilir fakat yaygın olarak 40 yaş ve üzerindeki insanlarda görülmektedir.
Retina Yırtılmasının Belirtileri Nelerdir?
Retina yırtılması, çok acil müdahale gerektiren bir sorundur. Hızlıca tedavi edilmemesi durumunda kişiyi körlüğe götürmesi işten bile değildir. Aşağıda yazdığımız belirtileri mutlaka dikkate alın ve kendi sağlığınızı hiçbir şekilde riske almadan en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
- Uçuşan siyah noktalar.
- Görüş netliğinde azalmalar.
- Görüş alanına gri ve saydam bir perde inmesi.
- Örümcek ağına çok benzeyen görüntüler.
- Flaş patlaması.
- Şimşek çakmasına benzeyen görüntüler.
Göz doktoruna gittiğinizde, doktor göz bebeğinizi genişletecek bir damla kullanacaktır. Direkt muayene sırasında doktor, retina yırtığını fark edecektir. Bu sırada doktorunuz daha detaylı bir görüntü ve sıvı akışı olup olmadığını anlamak için göz ultrasonu da kullanabilir. Yırtığın durumuna göre hekiminiz, en doğru tedavi sürecini belirleyecektir.
Retina Yırtılması Nasıl Tedavi Edilir?
Retina yırtılması eğer ilk aşamalarda ise lazer cerrahisi ve donma tedavisi tercih edilecek tedavi yöntemleridir. Lazer cerrahisinde retina yırtığının çevresinde küçük yanıklar oluşturulur ve retina bu yaralar ile birleştirilir. Kriyopeksi olarak da bilinen donma tedavisinde ise yırtığın etrafına çok soğuk bir işlem ile yara oluşturulur ve bu yara ile yırtık yapıştırılır.
Korkunç tedavi yöntemleri gibi görülse de, lazer cerrahisi de donma tedavisi de acısız yöntemlerdir. Tedavi ayakta yapılır ve hasta hemen hastaneden ayrılabilir. Tedavi sonrasında kontrole gelinmesi önerilir.
Retina yırtılması ilerlemiş ve artık retina ayrılması gerçekleşmiş ise retinanın tekrar aynı konumuna getirilmesi gerekir. Bunun için bir takım cerrahi yöntemleri uygulanmaktadır.
Pnömatik retinopeksi ve skleral çökertme cerrahisi, günümüzde retina ayrılması için uygulanan yaygın ve başarılı operasyonlar arasındadır.
Vitrektomi Nedir?
Retina yırtığının artık son evresinde olması durumunda uygulanan cerrahi yöntemdir. Hastaya genel anestezi yapılması gerekebilir. Bu operasyonda gözün beyaz kısmına küçük bir kesi atılır ve gözün orta kısmını dolduran vitre bölümü çıkarılır. Boşalan bölüm gaz enjekte edilir ve bu gaz, retinayı tekrar göz duvarına doğru iter.
Ameliyat sonrasında göz, gazın yerini alacak sıvıyı kendi kendine üretir. Her hastanın öyküsü farklı olacağı için ameliyat sonrasında doktorun söylediği talimatlara ve uyku pozisyonlarına dikkat edilmesi önemlidir. Vitrektomi ameliyatını geçirdikten sonra uçağa binmek veya yüksek rakımlı bölgelerde bulunmak doğru olmayacaktır. Bu konuda da detaylı bilgiyi yine doktorunuzdan alabilirsiniz.
Tedavilerde başarı oranı çok yüksektir ve çok nadiren ikinci bir operasyona gerek duyulur. Ameliyat sonrasında görme yetisi hemen düzelmez. Gerçek sonuçların anlaşılabileceği süre kişiye göre değişse de, ortalama olarak 2 aydır.
İyileşme uzun sürebilir veya hiç gerçekleşmeyebilir. Retina ayrımı çok derinleşmiş ise tedavisi mümkün dahi olamayabilir.
Retina Yırtılması Nasıl Önlenir?
Retina yırtılması, insanın kontrol edebileceği bir şey değildir. Elbette yaralanmalara karşı kendimizi koruyabiliriz fakat yırtılma doğal sürecinde gerçekleşiyorsa, bunu önlemek mümkün değildir.
Önlemek mümkün olmasa da, rutin göz kontrollerine gelerek en azından doktorların bu yırtığı erkenden fark etmelerini sağlayabiliriz. Bu sayede retina yırtığı için lazer veya donma tedavileri uygulanır, ayrılma gerçekleşmediği için önemli cerrahi operasyonlara gerek kalmadan hastalık tedavi edilmiş olur.
Retina yırtığı belirtileri kısmındaki maddeleri lütfen dikkatli okuyun. Belirtiler sizde sürekli gerçekleşmiyor olsa dahi mutlaka doktora başvurun.
Retina yırtığı belirtilerini yaşayanlara ek olarak bazı hastalıkları ve operasyonları geçiren kişiler de, sık muayene olmalıdır.
Örneğin yüksek miyop hastası olanlar veya önceden katarakt gibi bir göz ameliyatı geçirmiş olan kişiler, en kötü 6 ayda bir retina yırtığı muayenesi olmalıdırlar. Ancak bu sayede yırtık erken teşhis ile fark edilip, körlük durumunun önüne geçilebilir.
Özellikle ailesinde retina yırtığı teşhisi konmuş birileri olan kişiler de, düzenli olarak göz muayenesi yaptırmalıdır. Özellikle şimşek çakması ve siyah nokta belirtileri dikkate alınmalıdır.
Erken teşhis, retina yırtılmasında çok önemlidir. Zamanında yapılmayan tedavi, başarılı olsa dahi görme yetisi geri kazanılamaz. Zira retina, yapışık olduğu tabakadan ayrılırsa beslenmesi bozulmuş ve retina içerisindeki hücreler de ölmüş olacaktır.
Retina yırtılması ile alakalı sormak istediğiniz soruları hiç çekinmeden bize gönderebilirsiniz. Hastalık ile olan hikayenizi de lütfen okurlarımız ile paylaşın, herkese sağlıklı görüşler diliyorum.
Başlıklar
2 Yorum
27.08.2019 tarihinde sag dozumde aniden simsek cakmalari ve soba kurumu gibi siyah noktalarin ucusasi basladi. Bilahare gozumun yarisina perde indi ve artik goruntu sifira dustu. 29 08 2019 tarihinde retina yırtılması nedeniyle izmir batigoz hastanesinde ameliyat oldum. Gözüme yırtığın az olması nedeniyle gaz verdiler. Yaklaşık 4 gün geçti. Ameliyatım lokal anestesi ile yapıldı ve yaklaşık 1 saat sürdü. Ameliyat aşamasında her hangi bir şey hissetmedim. Çok şükür ameliyatın iyi geçti. Doktor ameliyatın çok iyi geçtiğini söyledi. Sü aşamada her hangi bir görüntü yok. Sadece ışık süzmesi var. Zaman içinde düzeleceği söyleniyor. Hayırlısıyla düzelir insallah
Selamlar Erdal,
Ameliyatının başarılı geçmesi çok iyi, geçmiş olsun. Umarım en kısa zamanda sağlığına kavuşursun. Sonuçtan bizi de haberdar edersen sevinirim.