Rezene Nerede Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?
Uzmanlar rezeneyi doğal ilaçlarda kullanırlar. Rezene, tüm dünyada popüler olan bir Akdeniz bitkisidir. Rezene neredeyse her yerde büyüyebilir. Ampul, sap, yapraklar ve tohumlar dahil olmak üzere rezene bitkisinin tüm parçaları yenilebilir. Diğer yiyeceklere lezzet katarlar.
Beslenme
234 gram (g) ağırlığındaki bir ham rezene değerleri şunlardır:
- 73 kalori
- 0.47 g yağ
- 2.9 g protein
- 17 g karbonhidrat
- 7.3 g diyet lifi
- kolesterolü yok
Bir fincan rezenede vitamin ve mineraller şunlardır:
- 360 miligram (mg) potasyum
- 45 mg sodyum
- 838 uluslararası birim (IU) A vitamini
- 43 mg kalsiyum
- 10.4 mg C vitamini
- 0.64 mg demir
- 0.041 mg B-6 vitamini
- 15 mg magnezyum
Rezene ayrıca şunları içerir:
- Fosforlu
- Çinko
- Bakır
- Manganez
- Selenyum
- Niasin
- Pantotenik asit
- Folat
- Kolin
- Beta karoten
- Lutein
- Zeaksantin
- E vitamini
- K vitamini
Bunların yanı sıra, rezene yüksek düzeyde diyet nitrat sağlar ve doğal bir östrojen kaynağıdır.
Kemik Sağlığı
Rezene içindeki vitamin ve mineral içeriği, kemik yapısının ve mukavemetinin aşağıdaki şekillerde oluşturulmasına ve korunmasına katkıda bulunur:
- Fosfat ve kalsiyumun her ikisi de kemik yapısında önemlidir.
- Demir ve çinko, kolajenin üretimi ve olgunlaşması için çok önemlidir.
- Kemik matriks oluşumu mineral manganez gerektirir.
- Düşük K vitamini alımı, kemik kırığı için daha yüksek bir risk ile ilişkilendirilmiştir.
K vitamini sağlık için önemlidir, çünkü kemik matris proteinlerini modifiye eder, kalsiyum emilimini arttırır ve idrarda kalsiyum atılımını azaltabilir.
Kan Basıncı
Düşük bir sodyum alımını sürdürmek kan basıncını düşürmek için gereklidir. Ancak vazodilatasyondaki rolü, kan damarlarının genişlemesi ve kasılması nedeniyle potasyum alımını arttırmak da aynı derecede önemli olabilir.
Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi’ne (NHANES) göre, yetişkinlerin yüzde 2’sinden azı günlük 4.700 mg potasyum önerisini karşılamaktadır.
Ek olarak, potasyum, kalsiyum ve magnezyumun kan basıncını doğal olarak düşürdüğüne dair kanıtlar vardır. Bunların hepsi rezene içinde bulunur.
Rezene ve diğer gıdalarda bulunan diyet nitratları vazodilatör ve vazoprotektif özelliklere sahiptir. Bu nedenle, kan basıncını düşürmeye ve kalbi korumaya yardımcı olurlar.
2014 yılında yapılan bir çalışmada, nitrat takviyeleri aldıktan sonra kan basıncı seviyelerinin daha düşük olduğunu bulmuştur.
Kalp Sağlığı
Rezene lif, potasyum, folat, C vitamini, B-6 vitamini ve phytonutrient içeriği, kolesterol eksikliği ile birleştiğinde, hepsi kalp sağlığını destekler.
Rezene önemli miktarda lif içerir. Lif , kandaki toplam kolesterol miktarını azaltmaya yardımcı olduğu için kalp hastalığı riskini azaltır.
Potasyum kalp sağlığını geliştiriyor. Bir çalışmada, günde 4.069 mg potasyum tüketen kişilerin, günde yaklaşık 1.793 mg tüketenlere kıyasla iskemik kalp hastalığından yüzde 49 daha düşük ölüm riski vardı.
B-6 vitamini ve folat, homosistein adı verilen bir bileşiğin metiyonin gibi farklı bir bileşiğe dönüştürülmesini önler. Aşırı miktarda homosistein biriktiğinde, kan damarlarına zarar verebilir ve kalp sorunlarına yol açabilir.
Kanser
Selenyum, rezene içinde bir mineraldir. Ancak diğer meyve ve sebzelerin çoğunda değildir (esas olarak Brezilya fıstığı ve hayvan proteinlerinde bulunur). Karaciğer enzim fonksiyonuna katkıda bulunur ve vücutta kansere neden olan bazı bileşiklerin detoksifikasyonuna yardımcı olur. Selenyum ayrıca iltihabı önleyebilir ve tümör büyüme oranlarını azaltabilir.
Meyve ve rezene gibi sebzelerden Lif alımı ile ilişkili olan alt risk ait kolorektal kanser.
C vitamini, A vitamini ve beta-karoten, hücrelerin serbest radikallerin zarar görmesine karşı korunmasına yardımcı olabilecek güçlü antioksidanlardır.
Rezene, DNA sentezinde ve onarımında rol oynayan folat içerir. Bu , DNA’daki mutasyonlar nedeniyle kanser hücrelerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir.
Dokunulmazlık
Rezene içinde bulunan selenyum, katil T hücrelerinin üretimini uyardığı görülmektedir. Bu, enfeksiyona karşı bağışıklık yanıtını iyileştirebileceğini düşündürmektedir.
İltihap
Kolin, rezene’de uyku, kas hareketi, öğrenme ve hafızaya yardımcı olan çok önemli ve çok yönlü bir besindir.
Ayrıca hücresel zarların yapısını korumaya yardımcı olur, sinir uyarılarının iletimine yardımcı olur, yağ emilimine yardımcı olur ve kronik iltihabı azaltır.
Metabolizma
Rezene, karbonhidratları ve proteinleri glikoz ve amino asitlere ayırarak enerji metabolizmasında hayati bir rol oynayan B-6 vitamini kaynağıdır. Bu daha küçük bileşikler vücuttaki enerji için daha kolay kullanılır.
Sindirim ve Düzenlilik
Rezene içindeki lif içeriği kabızlığı önlemeye yardımcı olur ve sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliği artırır.
Kilo Yönetimi ve Tokluk
Diyet lifi kilo yönetiminde önemli bir faktördür ve sindirim sisteminde bir “hacim arttırıcı madde” olarak çalışır.
Bu bileşikler tokluğu arttırır ve iştahı azaltır, bireyin daha uzun süre daha dolgun hissetmesini sağlar ve böylece genel kalori alımını azaltır.
Demir Emiliminin Arttırılması
Demir eksikliği, dünya çapında yaklaşık 2 milyar insanı etkileyen, dünyadaki en yaygın besin eksikliklerinden biridir. Ayrıca aneminin önde gelen nedenidir.
Rezene gibi yüksek C vitamini içeren gıdaları demir açısından zengin gıdalarla eşleştirmek, vücudun demiri emme yeteneğini artırabilir.
Estrojen
Östrojen rezene içinde doğal olarak oluşur. Kadın üreme döngüsünün düzenlenmesinde merkezi bir rol oynar ve doğurganlığı da belirleyebilir.
Fareler üzerinde yapılan bir araştırma, östrojenin iştah, vücut yağ dağılımı ve enerji harcamaları gibi vücut ağırlığına katkıda bulunan faktörleri kontrol etmede önemli bir rol oynadığını buldu.
Menopozdaki kadınların östrojen seviyeleri daha düşüktür ve bu da daha fazla karın kilo alımı ile ilişkilidir.
Adet Öncesi Sendromu
Bazı araştırmalar, rezene ekstraktının adet öncesi sendromun (PMS) etkilerini azaltabileceğini öne sürmüştür.
Cilt
Ham rezene mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini, cildin destek sistemi olan kolajen için gereklidir ve ayrıca güneş, kirlilik ve dumanın neden olduğu hasarı önlemek için bir antioksidan olarak çalışır.
C vitamini ayrıca kollajenin kırışıklıkları yumuşatma ve cildin genel dokusunu iyileştirme yeteneğini de artırır.
Diyet
Rezene, gevrek bir dokuya ve hafif tatlı bir tada sahiptir, bu da çiğ veya pişmiş olsun, herhangi bir yemeğe hoş bir katkı sağlar. Kişi rezene bitkisinin tüm parçalarını yiyebilir veya tohumları bir çeşni olarak kullanabilir.
Rezene alırken, benekli veya çürük ampullerden kaçının ve sıkılık ve beyaz veya soluk yeşil bir renk arayın. Saplar yeşil olmalı ve yapraklar düz ve birlikte bir araya getirilmelidir. Çiçekli tomurcukları olan bir rezene bitkisi olgunlaşır.
Rezene yaklaşık 4 gün buzdolabında taze kalacaktır. Bununla birlikte, satın aldıktan hemen sonra rezene yiyin, çünkü zamanla lezzetini kaybeder.
Kurutulmuş rezene tohumları hava geçirmez bir kapta veya baharat dolabı gibi serin ve kuru bir alanda yaklaşık 6 ay sürebilir.
Cevap Bırak