Saçkıran ve Sakal Kıran Evde Nasıl Tedavi Edilir?
Saçkıran çok yaygın bir mantar enfeksiyonudur. Bulaşıcılığı yüksek olan Tinea mantarından kaynaklanır. Saçkıran belirtileri cilt veya tırnaklarda kırmızı, pullu, dairesel bir döküntüdür. Genellikle kafa derisini ve kolları etkiler, ancak vücudun herhangi bir yerinde de ortaya çıkabilir.
Bu mantar enfeksiyonunu tedavi etmek için birçok ilaç olsa da, evde hazırlanabilecek doğal tedaviler de mevcuttur.
Saçkıran ve Sakal Kıran İçin Evde Bulunabilecek Doğal İlaçlar
Sarımsak
Sarımsak genellikle enfeksiyonu tedavi etmek için kullanılır. Sarımsakların saçkıran üzerindeki etkilerini inceleyen hiçbir çalışma olmamasına rağmen , Candida , Torulopsis , Trichophyton ve Cryptococcus dahil olmak üzere diğer mantar türleri için etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Sarımsağı tedavi olarak kullanmak için, sarımsakları zeytin veya hindistancevizi yağı ile karıştırarak ezilmiş sarımsak-karanfil macunu yapın. Etkilenen cilde ince bir tabaka uygulayın ve üzerini gazlı bezle örtün. Durulamadan 2 saate kadar o şekilde bırakın. Belirtiler düzelene kadar bu macunu günde iki kez tekrarlayın.
Sarımsak macunu batma, şişme veya kızarıklığa neden olursa, bölgeyi hemen durulayın ve tekrar uygulamayın.
Sabunlu Su
Saçkıranın vücudun diğer bölgelerine yayılmasını önlemek için bölgeyi mümkün olduğunca temiz tutun. Bunu yapmak için, enfeksiyonlu bölgeyi günde bir veya iki kez sabun ve ılık su ile dezenfekte edin. Mantar nemli bölgelerde geliştiği için cildi tamamen kuruttuğunuzdan emin olun.
Aşağıda yer alan diğer ev ilaçlarından herhangi birini kullanmadan önce cildi her zaman bu şekilde temizleyin. Saçkıran döküntüleri üzerinde aşağıdaki maddelerden herhangi birini kullanmadan önce, kişi bu ürünlere karşı alerjisi olup olmadığını öğrenmek için cildin sağlıklı bir bölgesine az miktarda uygulama yapmalıdır.
Elma sirkesi
Elma sirkesi , başka bir mantar enfeksiyonu olan Candida’ya karşı antifungal özelliklere sahiptir.
Saçkıranları elma sirkesi ile tedavi etmek için, seyreltilmemiş sirke içine pamuklu bir yün bez batırın ve etkilenen bölgeyi silin. Günde 3 defaya kadar tekrarlayabilirsiniz.
Aloe vera
Aloe vera, araştırmaya göre antifungal, antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahip altı antiseptik içerir .
Aloe vera bitkisinden jeli saçkıran döküntüsü üzerine günde üç veya dört kez uygulayın. Jel ayrıca soğutma özelliklerine sahiptir, bu nedenle kaşıntılı ve şişmiş cildi rahatlatabilir.
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağında bulunan bazı yağ asitleri, hücre zarlarına zarar vererek mantar hücrelerini öldürebilir.
Araştırmalar hindistan cevizi yağının hafif ila orta dereceli cilt enfeksiyonları olan kişiler için etkili bir ilaç olabileceğini kanıtlamıştır. Cilde günde üç kez sıvı hindistan cevizi yağı uygulayarak saçkıranı tedavi etmek için kullanabilirsiniz.
Ayrıca insanlar hindistan cevizi yağını nemlendirici bir losyon olarak da kullanabilir. Bu da gelecekte karşılaşabileceğiniz saçkıran enfeksiyonlarını önlemenin etkili bir yoldur.
Greyfurt çekirdeği ekstresi
Greyfurt çekirdeği ekstresinin mantar enfeksiyonlarını tedavi edebileceği araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır. Saçkıranı tedavi etmek için, 1 damla greyfurt çekirdeği ekstraktının bir çorba kaşığı su ile karıştırılmasını ve cilde günde iki kez uygulanması tavsiye edilir.
Zerdeçal
Zerdeçal, anti-enflamatuar özelliklere sahip popüler bir baharattır. Kurkumin olarak bilinen zerdeçalın bir bölümünün, baharatın sağlıksal yararlarında direkt etkili olduğu düşünülemektedir. Çok sayıda çalışma zerdeçalın antimikrobiyal özelliklerini ortaya koymaktadır.
Zerdeçalını çay olarak tüketin veya faydalarını istifade etmek için yemeklere de ekleyin. Cilde uygulamak için, bir macun oluşturana kadar az miktarda su ve hindistan cevizi yağı ile karıştırın ve bölgeye uygulayın. Silmeden bölgenin kurumasına izin verin.
Zerdeçalın daha açık cilt renklerine sarı bir renk verebileceğini aklınızda bulundurun, ancak bu renk birkaç gün içinde kaybolur.
Meyan Kökü Tozu
Geleneksel Çin tıbbında bir sık kullanılan bir ot olan meyankökü antiviral, antimikrobiyal ve anti-inflamatuar özelliklere sahip.
Saçkıran ve diğer mantar enfeksiyonları için evde ilaç olarak da kullanılabilir. En iyi sonucu elde etmek için bir bardak suya 3 yemek kaşığı meyan kökü tozu karıştırın. Bu karışımı kaynatın. Daha sonra ısıyı düşürüp ve 10 dakika daha pişirin. Sıvı soğuduktan sonra bir macun kıvamına gelmiş olmalıdır.
Saçkıran döküntülerine günde iki kez uygulayın, silmeden yada durulamadan önce her seferinde en az 10 dakika bekletin.
Çay ağacı yağı
Avustralya yerlileri çay ağacı yağını neredeyse yüzyıl boyunca birçok bakteriyel ve fungal cilt durumuna çare olarak kullanmıştır. Günümüzde çay ağacı yağı saçkıran tedavisinde hem popüler hem de çok etkilidir.
Hindistan cevizi yağı gibi çay ağacı yağını da yüzde 2 oranında seyreltin. Ve bunu cilde günde üç kez uygulayın.
Cilde hassas olmayanlar, çay ağacı yağını etkilenen bölgeye seyreltmeden uygulayabilirler.
Kekik yağı
Yabani kekik ( Origanum vulgare )’ den yapılan kekik yağı, timol ve karvakrol adı verilen iki güçlü antifungal içerir.
Bazı araştırmalar, kekik yağının Candida albicans mantarının büyümesini durdurabildiğini göstermiştir. Kullanımdan önce kekik yağını daima bir yağ ile seyreltin. Yağı etkilenen bölgeye günde üç kez uygulayın.
Piyasadaki kekik yağının çoğunun yabani kekik yerine normal kekik içermektedir. Bu sebepten güvenilir tedarikçilerden dikkat ederek alın.
Limon yağı
Limon otu esansiyel yağının çeşitli mantar türlerinin belirtilerini azalttığı gözlemlenmiştir. Saçkıran için limon otu yağı kullanacaksanız, bir yağ ile karıştırın ve pamuk yardımıyla günde iki kez cilde uygulayın.
Ne Zaman Doktora Gidilmeli?
Belirtiler evde hazırlanan ilaçlarını kullandıktan sonra 2 hafta içinde düzelmezse, bir doktora görünmek gerekebilir.
Doktor, klotrimazol veya terbinafin içeren reçetesiz alınabilenbir topikal losyon kullanmanızı önerebilir. Bu ürünler günde iki kez uygulanmalıdır. Bazı durumlarda, doktor daha güçlü antifungal ilaçları reçete ile verebilir.
Saçkıranları iş veya sosyal hayatınız sebebi ile başkalarına yayılma ihtimali varsa belirtileri görür görmez doktora gidilmelidir.
Saç ve Sakal Kıran İçin Alınabilecek Önlemler
Saçkıranı önlemek, yerleşmiş bir enfeksiyonu tedavi etmekten daha kolaydır. Bununla yanında saçkıran oldukça bulaşıcıdır. Diğer insanlardan veya enfekte olmuş nesnelerden yakalanılabilir. Bu nedenle önleyici teknikler konusunda dikkatli olmak gerekir.
- Cildi temiz ve kuru tutmak
- Ortak duşlarda veya ortak alanlarda çıplak ayakla asla yürümeyin
- Havanın ayakların etrafında dolaşımını sağlamak için mümkün olduğunca açık parmaklı veya gevşek ayakkabılar giymek
- Günlük çorap ve iç çamaşırı değiştirme
- Tırnakları ve ayak tırnaklarını kesip temiz tutmak
- Saçkıran enfeksiyonu olan bir kişiyle kıyafet, havlu veya nevresim paylaşmamak
- Elleri düzenli olarak sabun ve suyla yıkamak – özellikle hayvanlarla temas ettikten sonra, saçkıran bakterileri olabilir.
- Enfekte olmuş evcil hayvanlarınızı tedavi için bir veterinere götürülmesi
- Oyun veya antrenmanlardan hemen sonra duş almak
- Spor malzemelerini düzenli olarak dezenfekte etmek
Aklınızda Bulunsun
Saçkıran yada sakal kıran geçiren insanların görünümü tedavi ile 2 hafta içinde temizlenebiliyor. Evde saçkıran için hazırlanan ilaçlar, belirtilerin başlangıcında uygulandığında çok etkili olabilir.
Bununla birlikte, tüm ilaçlar tüm saçkıran vakalarında işe yaramayabilir. Bu ilalar arasında hangisinin daha en etkili olduğunu söylemek zordur. Çocuklar ve hassas cilde sahip olanlar, ciltlerini tahriş edebilecek uçucu yağları kullanmadan önce farklı bir bölgede test etmelidirler.
Belirtiler 2 hafta içinde geçmezse, doktor enfeksiyonu hızlı bir şekilde tedavi edecek daha güçlü ilaçlar önerecektir.
Başlıklar
Cevap Bırak