• Kategoriler
    • Diziler
    • Gezi Rehberi
    • Kadın
    • Kimdir
    • Kitaplar
    • Listeler
    • Nedir
    • Oyunlar
    • Sağlık
    • Sinema
    • Tarih
    • Teknoloji
    • Yemek
  • Sinema
  • Diziler
  • Türk internet kullanıcısının kaliteli içerik ihtiyacına en iyi şekilde cevap verebilmek için yola çıktık. Özgün, kaliteli, doğru ve daima güncel içerikleri, çok farklı alanlarda sunmayı amaçlıyoruz.

  • Kategoriler
    • Diziler
    • Gezi Rehberi
    • Kadın
    • Kimdir
    • Kitaplar
    • Listeler
    • Nedir
    • Oyunlar
    • Sağlık
    • Sinema
    • Tarih
    • Teknoloji
    • Yemek
  • Sinema
  • Diziler
Ana Sayfa » Sağlık

Saçlarım Neden Dökülüyor? Saç Dökülmesini Yavaşlatmak



Saç dökülmesi, mevsimsel etkilerden tutun hormon bozukluğuna kadar çok sayıda faktör nedeni ile görülebilir. Dönemsel olarak saç dökülmeleri çoğu zaman bir sorun oluşturmaz zira vücut dökülen saçların yerine yenilerini koyar. Uzun süreli ve kalıcı saç dökülmeleri ise ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Bazen de sadece genetik faktörler dolayısı ile kişi belirli bir yaştan sonra saçlarını kalıcı olarak kaybedebilir.

Aşırı stres, demir eksikliği ve hormon bozuklukları da saç dökülmelerinin altında yatan önemli nedenler arasındadır. Bugünkü yazımızda saç dökülmesine dair her detayı sizler ile paylaşacağız. Konuda sadece erkekleri değil kadınların da saçlarının dökülme nedenlerini ve bunu yavaşlatmak için neler yapabileceklerini konuşuyor olacağız.

Saç Dökülmesi Hakkında Bilgi

Sağlıklı bir insanın kafa derisinde 100 binden fazla farklı saç teli bulunur. Günde 100 civarında saç dökülmesi normal kabul edilir. Bu dökülmeler çoğu zaman tarama, yıkanma veya hava şartlarından dolayı gerçekleşir.

Saç dökülmesinin çok sayıda nedeni olabilir. Yaygın olan nedenler arasında ise kötü hava şartları, kimyasal maddelere maruz kalmak, deri hastalıkları, stres, bir takım ilaçlar, kıl kökü ve telinde görülen gelişim sorunları, metabolik hastalıklar, genetik, hormon bozuklukları ve yanlış beslenme bulunmaktadır.

Her insanda yılın belirli bir döneminde saç dökülmesi görülebilir. Bu çoğu zaman kalıcı olmaz ve en fazla 60 gün sürer. Bu süreyi geçmesine rağmen saç dökülmesi devam ediyorsa, bir hekime başvurmak gerekir. Çünkü saç dökülmesi her zaman genetik nedenler ile görülmez, ciddi bir hastalığın belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.

Bu durumu tetikleyen faktörler, anında saç dökülmesine neden olmaz. Genelde birkaç ay sonra, vücut sonuç olarak saç dökülmesini gerçekleştirir. Tedavi gerçekleşir ise saçların eski kalitesine ve sıklığına dönmesi beklenir. Genetik faktörler ile dökülüyorsa, tedavi söz konusu olmaz ancak saç dökülmesi yavaşlatılarak, kellik durumu önlenmeye çalışır.

Her saç telinin bir ömrü bulunur. Hiçbir saç teli ömür boyu insanın kafasında kalmaz. Büyüme evresinde saç uzar. Bu evre sonrasında birkaç hafta boyunca saç teli dinlenir. Son evrede ise artık kökü ile olan bağlantısını kaybederek dökülür. Kök hala orada olduğu için yeni saç çıkacaktır. Bu evrelerin süresi, kişinin saçına nasıl davrandığına veya nasıl beslendiğine bağlı olarak birçok değişkenden de etkilenmektedir.

Saçın bu şekilde uzayıp, dinlenip, döküldüğü evre bir ömür boyu devam etmektedir. O yüzden günde belirli bir miktar saç dökülmesi, vücudun doğal sürecidir. Dökülme beklenmedik bir hıza ulaşmış ise elbette belirttiğimiz gibi doktora başvurulması şarttır.

Saç Neden Dökülür?

Her saç telinin bir yaşam döngüsü bulunur. Kökünden çıkan saç tellerinin toplam ömrü, ortalama olarak 5 yıldır. Bu ömür tamamlandıktan sonra saç teli, yerini daha genç bir saç teline bırakmak amacı ile ölür yani dökülür. Bu vücudun kendi tasarladığı ve canlı saçlar için olması gereken bir süreçtir. Bu şekilde her gün 100 civarında saç telinin dökülmesi beklenir.

Saç dökülmesi, bu seviyeden belirgin bir şekilde fazla ise ortada ciddi bir sorun var demektir. Saç dökülmesinin çok çeşitli nedenleri olduğu için bunları maddeler halinde incelemekte fayda var.

Genetik Sebepli Saç Dökülmesi

Genetik faktörler nedeni ile saç dökülmesi, genelde erkeklerde görülmektedir. Hatta bu yüzden erkek tipi saç dökülmesi diye bir kavram ortaya atılmıştır. Günümüzde saçları dökülmüş her 2 erkekten 1 tanesinin saç dökülme nedeni genetiktir. Kronik bir durumdur ve yaş ilerledikçe dökülme hızı artar. Nihayetinde kişi artık kel olmuştur. Bunun geri dönüşü yoktur, kişinin kelliğe karşı yapabileceği tek şey saç ektirmek olacaktır.

Genetik kaynaklı saç dökülmesini fark eden erkek, erken davranırsa saç dökülmesini yavaşlatabilir. Bunun için düzenli egzersizler, kaliteli beslenme ve PRP tedavileri önerilmektedir. Kelliğe giden süreyi uzatmak adına iyi bir beslenme programı hazırlamak şarttır. Bunun için uzman bir diyetisyenden destek almakta fayda görüyorum. Örneğin bu süreçte çinko gibi bazı mineralleri bol tüketmek, güçsüz saçları birkaç sene daha ayakta tutabilmektedir.

Genetik faktörler sadece erkeklerde değil, kadınlarda da görülmektedir. Ailesinde kellik problemi olan kadınlar, diğerlerine göre daha büyük bir risk içerisindedir. Son yıllarda erkeklere ek olarak kadınlarda da saç dökülme hızının artmasında genetik faktörlere ek olarak aşırı stres, yoksulluk ve dengesiz beslenme yer almaktadır.

Kadınlarda saç dökülmesini yavaşlatmak için erkeklerde olduğu gibi hormon tedavileri denenmektedir.

İyi Besleniyor Musunuz?

Çok dikkat edilmese de, saç dökülmelerinde beslenme alışkanlıklarının da önemi çok büyüktür. Şunu unutmamak gerekir, saç yaşayan bir organizmadır ve beslenmek zorundadır. ”Kıl” genelde insanlar tarafından cansız bir nesne gibi düşünülür fakat oldukça kompleks bir canlıdır. Kan ile beslenir ve onu besleyen kanın da her yönden zengin olması gerekir.

Dengeli beslenen kişilerin, saçları da iyi beslenecektir. Uzun süre aç kalan, tek yönlü beslenen veya vitaminleri eksik olan kişilerin saçlarında dökülmeler daha çok görülür. Beslenmenizin eksik olduğu düşünüyorsanız, en kısa zamanda bir diyetisyen ile görüşünüz. Beslenme bozuklukları, sadece saç dökülmelerine değil bağışıklık sistemini de zayıflatacağı için onlarca farklı hastalığa kapı aralayabilir.

Deri Hastalıkları

Saç, deriyi zemin alarak hayatını sürdüren bir organdır. Deride veya onun altında görülecek iç hastalıklar, saçın da orada tutunmasını engeller. Saç dökülmesine neden olabilecek deri hastalıkları arasında akne, egzamalar, yağlı deri sorunu, mantarlar ve liken hastalığı bulunmaktadır.

Bu hastalıklar tedavi edilmezse, saç dökülmesini de beraberinde getirir. Mutlaka en kısa zamanda bir dermatolog ile görüşmenizi öneriyoruz.

Vitamin ve Mineral Eksikliği Saç Döküyor

Yukarıda beslenmeyen saç tellerinin dökülmeye mahkum olduğunu anlatmıştık. Her saç telinin ihtiyaç duyduğu günlük vitamin ve mineral miktarı bulunmaktadır. Kanda eksik ise saç dökülmesi de şaşırtıcı bir sonuç olmayacaktır.

Özellikle çinko, demir, folik asit, biotin, D vitamini ve B12 gibi mineral ve vitaminlerin mutlaka kanda yeterli miktarda olması gerekmektedir. Saç dökülmeniz başlamış ise bu vitamin ve mineralleri içeren besinlere yönelmenizi öneriyoruz. Örneğin kabak çekirdeği, çok iyi bir çinko kaynağıdır.

Çinko ve demir, saç telleri için hayati öneme sahiptir. Öyle ki demir eksikliğiniz olmasa bile demir takviyesi almak, saç dökülmesinin önüne geçebilir. Elbette hiçbir takviye, uzman önerisi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır. Takviyeye ihtiyacınız olup olmadığını hekiminize sorunuz.

Hormon Bozuklukları

Kişide hormon sorunları mevcut ise saç dökülmesi de görülebilir. Hormonlar, vücudumuzdaki tüm değerlerin rakamsal değerlerine karşılık gelen değişkenler gibidir. Bazı hormonların çokluğu tüylenme yapabileceği gibi bazıları da saç dökülmesine neden olabilir.

Hatta bazı kişilerin saçları dökülmesine rağmen, vücutlarındaki diğer tüylerde çoğalma görülebilir. Bu sorunların tespiti için birkaç kan testi yapılması gerekecektir. Bunun için kişinin bir dermatoloji uzmanına görünmesi gerekir. Hormon tedavisi sonrasında, saçlarda gözle görülür canlılık beklenir. Elbette genetik etkinin de var olması nedeni ile saç dökülmesi devam edebilir fakat en azından bu süre gecikecektir.

İlaç Kullanımları

Kişi sahip olduğu kronik hastalıklar nedeni ile düzenli ilaçlar kullanıyor olabilir. Genelde tiroit hastalıkları ve romatizmal hastalıklar için kullanılan ilaçların yan etkileri arasında saç dökülmesi görülür.

Doğum kontrol hapları, şeker hastalığı, böbrek üstü bezi hastalığı gibi durumlar ve ilaçlar da saç dökülmesine neden olur. Saçların dökülmesine nelerin neden olduğu, uzman hekimler tarafından yapılacak tetkikler soruncunda anlaşılacaktır. Bu işlemler bazen çok kapsamlı olabilmektedir, bu nedenle ilgili ve tecrübeli bir hekim ile görüşmekte fayda vardır. Bazı hekimler, çok uğraşmamak için genetik deyip kestirip atabilmektedir.

Özellikle ani bir saç kaybı başlamış ise altında çok ciddi bir sorun yatabilir. Geçirilen cerrahi operasyonlar veya ani travmalar da, saç kaybına neden olan faktörler arasında bulunmaktadır.

Kemoterapi Saç Döker Mi?

Kemoterapi alan hastalarda saç dökülmesi görülür. Bu tedavi süreci, aslında vücudu zehirlemekten ibarettir. Ancak bu sayede kanser hücrelerinden kurtulmak mümkün olabilmektedir.

Günümüzde gelişen ilaç sanayisi sayesinde, kemoterapi sürecindeki saç dökülmeleri eskiye nazaran daha az görülmektedir fakat henüz tamamen ortadan kalkmış değildir. Güzel yanı ise çoğu zaman tedavi sonrasında saçlar kendini toparlamaya eğimlidir.

Doğumdan Sonra Neden Saç Dökülür?

Doğumdan yaklaşık olarak 60 gün sonra başlayan dökülmeler görülür. Bunun nedeni ise gebelik döneminde oluşan ciddi hormon değişiklikleridir. O saçların aslında dökülmesi vücut tarafından önceden planlanmıştır fakat gebelik nedeni ile dökülmemişlerdir.

Gebelik son bulunca, ömrü bitmiş bütün saç tellerini vücut bırakır. Uzman hekim tarafından önerilen takviyeler  ve dengeli beslenme ile saçlar çok kısa zamanda canlanır ve tekrar eski halini alır. Bu dönemde annenin stres yapmaması ve rahat olması, toparlanma sürecini hızlandıracak ve saç kalitesini artıracaktır.

Kozmetik Kullanımı Saç Döker Mi?

Kimyasal olan her madde, bir şekilde vücuda zarar verir. Dünyanın en iyi kozmetik markasını tercih ediyor olsanız da, içerisinde mutlaka kimyasal ve katkı maddeleri bulunacaktır. Bunların sürekli kullanımı, bir süre sonra saçı yorar ve dökülmesine neden olabilir. Herkeste aynı sonuç görülmez zira bazı insanlar genetik olarak çok güçlü saçlara sahip olabilirler.

Sadece kullanılan kozmetik ürünler değil, tekstil ürünleri de saçlara zarar verebilir. Çok sıkı bone kullanmak, saçları çok sıkı bağlamak, aşırı ısıya maruz bırakmak da saçların kalitesini düşürür.

Özellikle kalitesiz boyalar kullanmak veya saçın rengini çok sık değiştirmek de saç dökülmesine neden olan faktörler arasındadır. Yapmanız gereken şey ise saçlarınıza doğal bakım yapmak, mümkün olduğunca az kozmetik ürünü kullanmak ve saçınızı doğal rengi ile bırakmak olacaktır.

Örneğin saçlarınız siyah veya kumral ise sarıya boyatarak daha güzel olacağınız iddiası, toplumun bir yanılgısıdır. Size en çok, kendi doğal saç renginiz yakışacaktır. Gülümseme ve doğal yağlar ile tüm kozmetik ürünlerini kullanmanız durumundaki halinizden de daha güzel olacağınızı unutmayınız. Saçlarınızın bakımını hakiki sızma zeytinyağı ile yapabilirsiniz.

Stres Saç Döker Mi?

Aşırı stres, birçok hastalığın oluşmasına neden olmaktadır. Özellikle depresyon ve anksiyete gibi ileri derece psikolojik rahatsızlıklar, kendi etkileri bir yana hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar nedeni ile de saç dökümüne neden olabilmektedir.

Saçlarımız, günlük yaşamdan oldukça etkilenen organlardır. Hayatımızda, işimizde veya eğitim aldığımız kurumda yaşadığımız can sıkıcı olaylar, saçlarımızın dökülmesine neden olabilir. Savaşlar, depremler gibi ağır travmalar da ani saç dökülmelerine neden olabilen olaylar arasındadır.

Stresli bir hayat sürüyorsanız ve bu durumdan saçlarınızın da etkilendiğini düşünüyorsanız, en kısa zamanda bir dermatolog ile iletişime geçmeniz gerekir. Elbette bu stresli hayattan da kendinizi soyutlamanın yollarına bakmanız lazım. Hiçbir şey sizin hayatınızdan daha değerli değildir.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nedir?

Genetik olarak dökülür ve genelde erkeklerin yarısında görülür. Bazı erkeklerde 20’li yaşlarda başlar fakat çoğunda 30 ve sonrasında görülmektedir.

Sinsi bir saç dökülmesidir ve çok yavaş ilerleyerek yıllar içinde kişinin kel olmasına neden olur. Dökülme öncesindeki evrede ise saçlar incelir ve kalitesi belirgin bir şekilde düşer. İlk önce tepe yani saçın arka kısmında dökülmeler başlar. Daha sonra da tepe bölümü gider. Ense üstü ve yan bölgelerde genelde dökülme görülmez.

Tedaviler ile dökülme yavaşlatılır. Bu tip dökülme, kadınların da 5’de 1’inde görülmektedir. Kadınlarda saçlar uzun olduğu için daha geç fark edilir.

Saç Kıran Nedir?

Halk arasında saç kıran olarak bilinen saç dökülmesi, aniden ortaya çıkar ve tıp dünyasında alopesi areata olarak bilinir. Saçın alakasız yerlerinde bir anda tamamen saçsız bölümün oluşmasında neden olur.

Saç kıran tipi dökülme, sadece saçlarda değil sakallarda da görülebilir. Tedavi süreci genelde birkaç ay veya 1 yıl sürebilmektedir. Saç dökülmesi devam ediyorsa, altında farklı nedenler yatıyor olabilir. Saç kıran olan kişinin mutlaka en kısa zamanda bir dermatolog ile görüşmesi önerilir.

Tiroit Eksikliği Saç Döker Mi?

Bazı kişilerde tiroit bezi az çalışır ve bu da saç dökülmesine neden olur. Tiroit eksikliği sadece saç dökülmesine değil aynı zamanda vücut kıllarında da azalmaya neden olabilir. Tiroit hormonu tedavisi ile saçlar kısa sürede eski haline döner.

Tiroit bezinin çok çalışması da kalıcı kök kaybına neden olabilmektedir. Bu durumda da kişiye özel tedavi uygulanması gerekecektir.

Vitamin Eksikliği Saç Döker Mi?

Kadınlardaki saç kayıplarının çok büyük bölümü demir eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Sürekli adet görmeleri ve doğum yapmaları, bu yönden onları erkeklere nazaran daha dezavantajlı kılmaktadır.

Çinko, B12 vitamini, biotin, folik asit ve D vitamini de saçları besleyen önemli vitamin ve mineraller arsaında bulunmaktadır. Kansızlık harici demir eksikliği de saçların dökülmesine neden olan en önemli faktörler arasında bulunmaktadır.

Vücutta herhangi bir neden dolayı protein azalmış ise kıl hücreleri güçsüzleşir ve düşer. Bu nedenle vegan olan bireylerin, beslenmelerine çok daha fazla dikkat etmesi şarttır.

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Saç dökülmesi için uygulanacak tedavi öncesinde doğru tanı konulmasının önemi çok büyüktür. Hekim fiziki muayene sırasında hastanın saç dökülme tipini görmüş olacak ve sonrasında da dökülmeye neden olan faktörü tespit ederek tedavi sürecini başlatacaktır.

Tedavi sürecinde hasta da bilinçli olmalı ve saçlarına zarar verebilecek her türlü uygulamadan kaçınmalıdır. Özellikle uzman bir diyetisyenden yardım alarak protein yönünden zengin bir beslenme programına geçmelidir.

Saç dökülmesinin tedavisinde ilaçlar, PRP yöntemi, mezoterapi yöntemleri kullanılmaktadır. Kalıcı olarak saç kaybına uğrayan bireyler için ise artık tek yöntem saç ektirmek olacaktır.

Saç Dökülmesini Azaltmak İçin Öneriler

  • Uyku saatlerinize dikkat ediniz.
  • Uzman önerisi olmadan yapılan bilinçsiz diyetlerden uzak durunuz.
  • Hayatınızdan stresi çıkarınız.
  • Vitamin ve mineral yönünden zengin besleniniz.
  • Sebze ve meyve ile et dengesini kurarak besleniniz.
  • Dışarıda çok fazla yemek tüketmeyiniz. Fast food tarzı tüketim, bağışıklık sistemini bozmaktadır.

Sizde ne tür bir saç dökülmesi ve ne süredir saç kaybı yaşıyorsunuz?

Başlıklar

  • 1 Saç Dökülmesi Hakkında Bilgi
  • 2 Saç Neden Dökülür?
  • 3 Genetik Sebepli Saç Dökülmesi
  • 4 İyi Besleniyor Musunuz?
  • 5 Deri Hastalıkları
  • 6 Vitamin ve Mineral Eksikliği Saç Döküyor
  • 7 Hormon Bozuklukları
  • 8 İlaç Kullanımları
  • 9 Kemoterapi Saç Döker Mi?
  • 10 Doğumdan Sonra Neden Saç Dökülür?
  • 11 Kozmetik Kullanımı Saç Döker Mi?
  • 12 Stres Saç Döker Mi?
  • 13 Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nedir?
  • 14 Saç Kıran Nedir?
  • 15 Tiroit Eksikliği Saç Döker Mi?
  • 16 Vitamin Eksikliği Saç Döker Mi?
  • 17 Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?
  • 18 Saç Dökülmesini Azaltmak İçin Öneriler



Cevap Bırak

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



Jenna Boyd Kimdir?
Sonrakini Oku

Jenna Boyd Kimdir?

  • Nedir

    • Biyomolekül Nedir?
    • Mavi Mısır Nedir? Faydaları Nelerdir?
    • Seylan Tarçını Nedir? Faydaları Nelerdir?
    • Kutup Ayısı Hakkında Bilgi; Kutup Ayısı Nedir?...
    • Koala Hakkında Bilgi; Koala Nedir? Özellikleri Nelerdir?
    • Mango Nerede Yetişir? Evde Nasıl Yetiştirilir?
    • Lüfer Nedir?
    • Snowboard Nasıl Öğrenilir?
    • Dry Aged (Kuru Dinlendirme) Nedir?
    • Şatobiryan Nedir?



  • Gezi Rehberi

    • Arnavutköy Balaban Kamp Alanı Avantajları ve Olumsuz...
    • Türkiye'nin Gümrük ve Sınır Kapıları Nerededir?
    • Spor Aktiviteleri İçin Sırt Çantası Nasıl Seçilir?

  • Sağlık

    • Bebeklerde Tuz Tüketimi
    • Lohusa Döneminde Yapılması Gerekenler
    • Çocuklar ve Bebekler için Çizgi Filmler Zararlı...

  • Türk internet kullanıcısının kaliteli içerik ihtiyacına en iyi şekilde cevap verebilmek için yola çıktık. Özgün, kaliteli, doğru ve daima güncel içerikleri, çok farklı alanlarda sunmayı amaçlıyoruz.


©Bilgilerinize - Kapsamlı ve Doğru Bilgi Sitesi - bilgi@bilgilerinize.com - Gizlilik Politikasi
Aramanıza devam etmek için enter'a basın