Safranın Faydaları Nelerdir? Kilosu Kaç Lira?
Keskin kokusu ve suya verdiği muhteşem renk ile bilinen safran, kendi ağırlığının on binlerce katı suyun rengini değiştirebilir. Buradan yola çıkarak sadece bir tutam safranın, birkaç ton suyun rengini rahatlıkla değiştirebileceğini söyleyebiliriz. Safran, Arapça’daki sarı kelimesinden dilimize geçmiştir.
Acımsı bir tada sahip olan safran, doğru tüketildiği zaman çok faydalı bir bitki olarak bilinir. Yetiştirilmesi çok zahmetli olduğu için fiyatları da çok pahalı hale gelmiştir. Günümüzde iyi bir safranın 1 kilosu için 25 bin lirayı gözden çıkarmanız gerekecektir. Bu elbette en pahalı safranın fiyatı değildir. Kalite ve geldiği bölge de göz önünde bulundurulursa, fiyatlar 100 bin liraya kadar çıkabilmektedir.
Çok yoğun bir aromaya sahip olan safran, içeriğinde uçucu yağları da barındırmaktadır. Bu özellikleri sayesinde kozmetik sektöründen, gıda sektörüne kadar iş dünyasının birçok alanında istifade edilen bir bitki haline gelmiştir.
Safranın Faydaları Nelerdir?
Endüstriyel birçok alanda kullanılan safran, buna ek olarak şifalı yönleri ile insan sağlığı için de önemlidir. Çok keskin ve acı bir tadı olmasına rağmen, antik çağlardan günümüze kadar şifa için başvurulan bir bitki olmuştur.
Güçlü bir bitki olması sayesinde sinir uçlarını uyarmakta ve konsantrasyon artışı sağlamaktadır. Ayrıca sinirleri de rahatlattığı için özellikle agresif insanların daha sık tüketmesi önerilmektedir. Gerginliği ve stresi azalttığı için kadınların adet döneminde tüketmesi de önerilmektedir. Sinirler üzerinde çok etkili olan safran, cinsel performansı artırmakta ve konsantrasyon isteyen işlerde insanları daha başarılı kılmaktadır.
Safran, gebelik döneminde kullanılmaması gereken bir bitkidir zira zamansız doğuma neden olabilir. Birçok organ sağlığı için faydalı olan bitki, en çok karaciğer üzerinde olumlu etkiler göstermektedir.
Ülkemizde en çok Safranbolu ilçesinde üretilmektedir. İçerdiği yağ asitlerine göre bünyesinde bol miktarda manganez ve C vitamini de bulundurmaktadır.
Safranın faydaları, yukarıda saydıklarımız ile sınırlı değil. Diğer faydalarını aşağıda maddeler halinde listeleyelim.
Saç Dökülmesi: Safran, antioksidan yönünden çok zengindir. Bu sayede saç derisindeki damarları canlandırır ve saç köklerini besler. Bu sayede saçlar canlanır ve yeni saçlar ortaya çıkar. Saça masaj ile uygulamak gerekir. Bunun için birkaç tutam safran ile sütü karıştırın. Macun kıvamını kazanması için az miktarda meyan kökü ekleyin. Macunu saçlarınızda 30 dakika beklettikten sonra, durulayın. Haftada 1 kez uygulamanız yeterli olacaktır.
Yara Onarımı: Çok eski çağlarda, safran savaşlarda yaralanan askerler için kullanılmıştır. Ciltteki yaraları hızlı bir şekilde iyileştirmektedir. Güçlü etkisi sayesinde yara izlerinin de çok az görünmesini sağlamaktadır.
Canlı Ciltler: Kuru cilde sahip kişiler de safran kullanarak ciltlerini besleyebilir ve daha canlı hale getirebilir. 1 çay kaşığı safran ile 1 çay kaşığı limon suyunu karıştırın. Bu karışımı 1 çay kaşığı süt ile karıştırdıktan sonra oluşan macunu yüzünüze veya kuru olan cilt bölgesine sürün. 30 dakika sonra temizleyebilirsiniz.
Genç Ciltler: Cildinizin daha genç görünmesi için de safrandan yardım alabilirsiniz. 1 çay bardağı suyu kaynatın ve kaynadıktan sonra içerisinde 3-4 dal safran atın. Sonrasında 5 yemek kaşığı süt tozu ekleyin. Oluşan karışımı yüzünüze veya canlanmasını istediğiniz cilt bölgesine sürün. 30 dakika sonra durulayın. Ölü derinin gitmesine ve cildinizin olduğundan daha genç görünmesine destek olacaktır.
Soluk Ciltler: Cildiniz solu görünüyorsa, 1 çay kaşığı suya 2-3 dal safran ekleyin ve bu karışımı 12 saat bekletin. Gece uyumadan önce yapabilirsiniz. Sabah suyun rengi sarıya dönmüş olacaktır. Bu suyun içerisine 1 çay kaşığı süt, 1 çay kaşığı zeytin yağı ve çok az şeker ekleyin. Yüzünüze ekmek veya pamuk yardımı ile iyice yedirin. 20 dakika sonra durulayın.
Sivilce: Safranın sivilce ve siyah noktalara iyi geldiği bilinmektedir. Safran ve fesleğen ile bir karışım yaparak sivilce bölgesine sürebilirsiniz.
Cinsel Güç: Safran, doğal bir afrodizyaktır. İktidarsızlık problemi yaşayan bireylere önerilmektedir. Sperm kalitesini artıran safran, aynı zamanda sigara kaynaklı oluşan iktidarsızlığa da iyi gelmektedir.
Karaciğer: Yapılana araştırmalar, olumsuz etkilere karşı safran tüketiminin karaciğeri koruduğunu göstermektedir.
Kalp Sağlığı: Safran, antioksidan özelliğe sahiptir ve bu sayede kan damarlarının sağlıklı kalmasına neden olur. Bu da doğrudan kalp sağlığını olumlu etkilemektedir. İçerdiği bileşikler, kalp dokularını besler ve yenilenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda kötü kolesterolü ve kan basıncını da düşürmektedir.
Adet Dönemi: Safran tüketimi, adet ağrılarına iyi gelmekte ve özellikle o dönemde ortaya çıkan gerginliği azaltmaktadır.
Bağışıklık Sistemi: Safran tüketimi, bağışıklık sistemini güçlendirir ve enerji yükselmesine neden olur.
Beyin Sağlığı: Safran, doğal bir antidepresan özelliği taşır. Buna ek olarak hafızayı güçlendirir ve öğrenme güçlüklerini giderir. Araştırmalara göre beyne giden kan akışını da artırdığı bilinmektedir.
Uyku: Uyuma sorunları yaşayan kişilere önerilmektedir. Özellikle kaygı veya stres nedeni ile uykusuzluk çeken kişilerin tüketmesi tavsiye edilir.
Göz: Safran bileşikleri, görüş kaybına engel olmakta ve gözleri beslemektedir. Göz kaslarının korunmasına ve retina fonksiyonlarının verimli çalışmasına destek olmaktadır.
Kanser: Henüz araştırmalar tamamlanmamış olsa da meme kanseri ve lösemi üzerinde safranın olumlu etki bıraktığı bilinmektedir. Prostat kanseri üzerindeki etkileri ise araştırma aşamasındadır. Cilt kanseri üzerinde de olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir. Kanser hücreleri ile savaşan safran bileşikleri, sağlıklı hücreleri ise güçlendirmektedir.
Safranın Zararları Nelerdir?
Aşırı bir tüketim söz konusu olmadığı sürece safran zararsızdır. Birçok rahatsızlığa faydalı olsa da doktorun önerisi ve miktar tavsiyesi dışında kullanılmamalıdır.
Özellikle gebelik süresince kesinlikle kullanılmamalıdır. Aşırı kullanımı, hayati tehlikeye yol açabilir ve böbreklere zarar verir. Hamilelikte ise zarar vermekten ziyade erken doğumu tetiklemektedir.
Sizin hayatınızda safranın yeri nedir? Hangi yemeklerde veya bu şifalı bitkiyi ne şekillerde kullanıyorsunuz? Ayrıca safranı ne kadara aldığınızı aşağıdan da yazabilirsiniz.
Cevap Bırak