• Kategoriler
    • Diziler
    • Gezi Rehberi
    • Kadın
    • Kimdir
    • Kitaplar
    • Listeler
    • Nedir
    • Oyunlar
    • Sağlık
    • Sinema
    • Tarih
    • Teknoloji
    • Yemek
  • Sinema
  • Diziler
  • Türk internet kullanıcısının kaliteli içerik ihtiyacına en iyi şekilde cevap verebilmek için yola çıktık. Özgün, kaliteli, doğru ve daima güncel içerikleri, çok farklı alanlarda sunmayı amaçlıyoruz.

  • Kategoriler
    • Diziler
    • Gezi Rehberi
    • Kadın
    • Kimdir
    • Kitaplar
    • Listeler
    • Nedir
    • Oyunlar
    • Sağlık
    • Sinema
    • Tarih
    • Teknoloji
    • Yemek
  • Sinema
  • Diziler
Ana Sayfa » Nedir

Sağlığa Zararlı Alışkanlıklar – Sağlığımıza Zarar Veren Maddeler, Yiyecekler



Hayatın akışında sağlımıza zararlı birçok şeyi farkında dahi olmadan yapıyor olabiliriz. Aşağıdaki listede, sağlığa zararlı ve en yaygın olarak yapılan alışkanlıkları göreceksiniz.

Ağızdan nefes almak: Ağızdan nefes almak hem birçok mikrobun direkt olarak vücudumuzda dahil olmasına neden olur hem de oksijenden yeterli verimi almamıza engel olur. Nefesi burnunuz ile alın.

Alkol tüketimi: Her ne kadar keyif verse, muhabbet açsa veya dertleri unuttursa da, içtiğiniz her yudum alkol size zarar verir.

Yanlış güneş gözlüğü kullanımı: Birçok insanın dikkat etmediği bu basit konu, kalıcı göz hasarlarına neden olur. Mutlaka prestijli markalardan gözlük alınız. Gözlük, ucuza kaçılabilecek bir ürün değildir.

Kirli hava: Odanızı ne kadar havalandırıyorsunuz? Temiz havaya ne kadar az ulaşırsanız, sağlığınız da o kadar az iyiye gider.

Yanlış takviyeler: Doktorun önermediği vitamin ve mineral takviyeleri, size fayda yerine zarar verebilir.

Yanlış diyetler: Zayıflamak adına yapılan ve hiçbir tıbbi dayanağı olmayan diyetler, size zarar verir ve ölüme dahi neden olabilir. Devlet hastanelerine giderek kendinize hiçbir ücret ödemeden özel beslenme programı hazırlatabilirsiniz.

Öğün atlamak: Gereksiz yere öğün atlamak, vücudun enerjisiz kalmasına ve yıpranmasına neden olur.

Geç kalkmak: İnsanların biyolojik saati, güneş doğduğunda kalkmaya yönelik tasarlanmıştır. Sürekli geç yatıp, geç kalkan bir insansanız, aslında 2-3 kat daha fazla yaşlanıyorsunuz demektir.

Gereksiz ilaç kullanımı: Her şikayetinizde ilaca başvuruyorsanız, bir süre sonra o ilaçlardan fayda göremeyeceğiniz gibi kalp, böbrek ve karaciğer gibi hayati organlarınıza da zarar verebilirsiniz.

Kahvaltı: Saatler süren uyku ve açlık sonrasında, kahvaltınızı geçiştiriyor veya hiç yapmıyorsanız, kendinize büyük kötülük yapıyorsunuz demektir.

Su: Günde ne kadar su içiyorsunuz? Çocuklarda dahil olmak üzere 1 yaşının üzerindeki her birey, günde 2 litre veya gerekiyorsa daha fazla su tüketmelidir. Çok fazla su içmek de zararlıdır. Bu da vücudumuza gereken mineraller ve vitaminlerin dışarı atılmasına ve böbreklerin gereğinden fazla yorulmasına neden olur.

Esneme hareketleri: Spor yapmadan önce esneme ve ısınma hareketleri yapmazsanız, kaslarınıza ve bağ dokularınıza zarar verir, onları gereğinden fazla yorarsınız.

Diş kontrolleri: Dişlerimiz, en hor kullandığımız parçalarımızdır. Ağız bakımı kötü olan bireyler, çok daha sık enfeksiyon kapmakta ve hasta olmaktadır. Günde en az 1 kere diş ipi kullanmalı ve dişlerinizi günde en az 2 kere fırçalamalısınız. Her birey, 6 ayda bir diş hekimine giderek genel ağız kontrolünü de yaptırmalıdır.

Kolonoskopi: 50 yaşını geçmiş her birey, düzenli olarak kolonoskopi yaptırmalıdır.

Güneş ışınları: Güneş ışınlarında direkt olarak maruz kalmak cildi yaşlandırır ve daha tehlikelisi cilt kanserlerine neden olabilir.

Genetik yatkınlıklar: Her birey, ailesinin hangi hastalıklara yatkınlığı olduğunu bilmeli ve gerekirse bu risklere karşı önceden önlem almalıdır.

Aşırı protein tüketimi: Özellikle vücut geliştirme yapan kişilerde görülen bu durum, böbreklerin yorulmasına ve çeşitli metabolik sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Protein ihtiyacınızı kırmızı et, yumurta, beyaz et ve baklagillerden karşılamaya çalışınız.

D vitamini: Yeterli D vitamini aldığınızdan emin misiniz? D vitamini, bizim için çok değerlidir ve hücre yenilenmesini destekleyerek yaşlanmayı geciktirir. Özellikle gelişim çağındaki çocukların, güneşe bol bol çıkması ve balık yemesi gerekir.

Şeker: Şeker aslında sizi yavaşça ölüme götüren ve onlarca farklı hastalığa kapı aralayan bir zehirdir. Şekerden olabildiğince uzak durmaya çalışın.

İşlenmiş gıdalar: Hazır olan tüm besinler buna dahildir. Dışarıda yediğiniz hamburger veya marketten aldığınız çikolata. İçeriğinde katı maddesi bulunan tüm besinler, sizi olası bir şeker, kanser hastası yapabilir. Bu tip besinlerin içeriğindeki zararlı maddeler, bağışıklık sisteminize de zarar verir.

Diyet yapmak: Kilo vermek için diyet yapmak, aslında zararlı bir hamledir. Siz eğer sağlıklı beslenirseniz, zaten ideal kilonuza bir süre sonra ulaşırsınız. Eğer bunu başaramıyorsanız, spordan yoksun bir hayat yaşıyorsunuz demektir.

Gece sporları: Yatmadan hemen önce spor yapmak zararlıdır ve biyolojik uyku saatine zarar verir.

Yatakta televizyon izlemek: Yatak odanızda televizyon bulunması başlı başına bir hatadır. Günümüzde akıllı telefonlarında yaygınlaşması ile beraber ekranlara bakmak artık klasik bir yatış rutini olmaya başladı. Bu durum, beyin aktivitelerine zarar vermekte ve uyku düzenini bozarak, uykudan alınan verimi azaltmaktadır. Bu da kişinin daha erken yaşlanmasına neden olur. Eğitim ve çalışma verimi de düşer.

Kronik uykusuzluk: Yoğun iş veya eğitim hayatı sizi kahve desteği ile zorla uykusuz tutabilir. Çok nadir yapmanız durumunda bu sorun değildir fakat bunu sürekli hale getirmeniz, sizi bir kafein bağımlısı yapmakla kalmaz, onlarca farklı hastalığa da davetiye çıkarır.

Uyku: Günde en az 7 saat uyku uymanız gerekir. Yatış saatiniz 00.00’ı geçmemelidir.

Sigara: Üzerinde bahsetmeye gerek yok. Sigara, sizi yavaşça öldüren bir uyuşturucu maddedir. Verdiği hasar ise kalıcıdır, her nefes akciğerlerde geri dönüşü mümkün olmayan fiziksel hasara neden olur.

Stres: Stres, çok geniş bir kavram. Arkadaşlarınız, aileniz, kendiniz veya işiniz ya da 50 tane daha farklı faktör, sizi strese sokabilir. Stres dolu bir hayat yaşıyorsanız, vücudunuza fiziksel olarak zarar veriyorsunuz demektir. Günümüzdeki hastalıkların neredeyse tamamının çıkış faktörleri arasında stres de bulunmaktadır.

Şişmanlık: Şişmansınız fakat bunu problem etmiyorsunuz. Aslında dünyadaki milyarlarca insandan farkınız yok. Şişmanlık, normal bir şey değil tam aksine bir rahatsızlıktır. Vücudunuzu fazladan yormanız, erken yaşlanmanız ve hastalıklara daha rahat yakalanmanıza neden olur. Bir an önce ideal kilonuza gelmek adına uygun spor ve beslenme programlarını edinmeniz çok önemlidir.

Ekranlar: Günde kaç saat ekranlara bakıyorsunuz? İş haricinde eğer günde 1 saatten fazla ekranlara maruz kalıyorsanız, kalitesiz bir hayat yaşıyorsunuz demektir. Bu süreyi olabildiğince azaltın ve kendinize daha kaliteli uğraşlar bulun. Bu sayede daha konforlu ve düşük stresli bir hayat yaşar, daha sağlıklı bir beyne ve gözlere sahip olursunuz.

Salata: Yemeklerinizde bol yeşillik tüketmeniz hem hücre yenilenmesini destekler hem de bağırsak hareketlerinin daha güçlü olmasını sağlayarak sindirimi kolaylaştırır. Hem de çok lezzetlidir ve sizi mutlu eder.

İnsanlar: Sizi üzen tüm insanları hayatınızdan çıkarın. Bu insanlar bazen en yakınlarınız da olabilir fakat bu sonucu değiştirmez. Sizi üzüyorlar ise sizin yanınızda yerleri yok. Tanısını konulmasa bile yaşadığımız neredeyse tüm hastalıkların temelinde stres vardır.

Kalsiyum: Özellikle 50 yaşını geçen bireyler, kalsiyum tüketimine önem vermelidir. Güçlü kemik sağlığı için günde 1 kase yoğurt tüketimine önem veriniz.

Müzik: Müzik ruhun gıdasıdır fakat düzgün dinlenirse. Çok yüksek sesle müzik dinlemek, kulak yapımıza ve beynin ses algılayan bölgesine zarar verebilir. Ayrıca yüksek sesle müzik dinlemek, yapılan araştırmalara göre vücudu strese sokmakta ve doğru düşünme yetisini azaltmaktadır.

Düşünceler: Sürekli bir şeyleri düşünüyor ve en ufak şeyleri dahi takıntı haline mi getiriyorsunuz? Bu size hayatı durduk yere zindan edebilir. Zaman her şeyin ilacıdır ve bunu yaşadıkça siz de çok kez fark edersiniz. Bugün kafaya taktığınız en önemli şey, 1 ay sonra komik bir anıya dönüşür. Kendinize değer verin ve beyninizi yormayın.

Diş fırçalamak: Günde en az 2 kere diş fırçalamak faydalıdır fakat yemek yedikten hemen sonra diş fırçalamak zararlıdır. Yeme ve içme faslından en az 1 saat sonra dişlerinizi fırçalayın.

Yıkanmak: 3 günden daha uzun sürelerde yıkanmamak, çeşitli hastalıklara kapı aralar. Günde 2’den fazla yıkanmak da aynı şekilde, cilt hastalıklarına yol açabilir.

Belirtiler: Gözünüz uzun süredir kaşınıyor, karnınız 3 gündür ağrıyor, kulağınız 5 gündür çınlıyor olabilir. Bunların tamamı örnek olsa da sizin de vücudunuzda bir süredir anlam veremediğiniz belirtiler görülüyor olabilir. Belirtiler, herhangi bir hastalığı anlamamız için çok faydalı göstergelerdir. Özellikle uzun süren belirtileri ciddiye almalı ve en kısa zamanda uzman bir doktora giderek tanı koymasını talep etmelisiniz.

Vücudumuza zararlı olan şeylerin listesini yukarıda detaylıca belirttik. Siz de size göre bize zarar veren alışkanlıkları aktararak, içeriğimize katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum bölümünden yukarıdaki hangi zararlı alışkanlıklara sahip olduğunuzu da tüm okurlarımız ile şimdi paylaşabilirsiniz. Tüm yorumlar 24 saat içerisinde onaylanacaktır.



Cevap Bırak

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



Birinci Trimester Nedir? Hamileliğin İlk 3 Ayında Yapılması Gerekenler
Sonrakini Oku

Birinci Trimester Nedir? Hamileliğin İlk 3 Ayında Yapılması Gerekenler

  • Nedir

    • Biyomolekül Nedir?
    • Mavi Mısır Nedir? Faydaları Nelerdir?
    • Seylan Tarçını Nedir? Faydaları Nelerdir?
    • Kutup Ayısı Hakkında Bilgi; Kutup Ayısı Nedir?...
    • Koala Hakkında Bilgi; Koala Nedir? Özellikleri Nelerdir?
    • Mango Nerede Yetişir? Evde Nasıl Yetiştirilir?
    • Lüfer Nedir?
    • Snowboard Nasıl Öğrenilir?
    • Dry Aged (Kuru Dinlendirme) Nedir?
    • Şatobiryan Nedir?



  • Gezi Rehberi

    • Arnavutköy Balaban Kamp Alanı Avantajları ve Olumsuz...
    • Türkiye'nin Gümrük ve Sınır Kapıları Nerededir?
    • Spor Aktiviteleri İçin Sırt Çantası Nasıl Seçilir?

  • Sağlık

    • Bebeklerde Tuz Tüketimi
    • Lohusa Döneminde Yapılması Gerekenler
    • Çocuklar ve Bebekler için Çizgi Filmler Zararlı...

  • Türk internet kullanıcısının kaliteli içerik ihtiyacına en iyi şekilde cevap verebilmek için yola çıktık. Özgün, kaliteli, doğru ve daima güncel içerikleri, çok farklı alanlarda sunmayı amaçlıyoruz.


©Bilgilerinize - Kapsamlı ve Doğru Bilgi Sitesi - bilgi@bilgilerinize.com - Gizlilik Politikasi
Aramanıza devam etmek için enter'a basın