Sarımsak Nedir? Sarımsağın Faydaları Nelerdir?
Sarımsak Nedir?
Otsu bir bitki olan sarımsak, çok keskin olan kokusu ve tadı ile her derde deva bir yiyecektir. Yabani ortamlarda bulunmayan sarımsak, ancak insan eli ile ekilerek üretilebilmektedir. Türkiye’nin en kaliteli sarımsakları, Kastamonu ilimizin Taşköprü ilçesinden çıkmaktadır. Bu sarımsağın özelliği ise uzun ömürlü olmasıdır. Hiçbir soğutma işlemine ihtiyaç duymayan bu sarımsakları, evinizin herhangi kuru bir yerinde 1 seneye kadar muhafaza edebilirsiniz.
Sarımsağın onlarca farklı hastalık üzerinde etkili olmasının sebebi, içerisinde antibiyotik maddeler bulunmasıdır. Öyle ki, sarımsak çok kere ilaç olan antibiyotik tabletler kadar etkili bir tedavi yöntemi olabilmektedir.
Antibiyotik özelliği sayesinde vücudu enfeksiyonlara karşı koruma özelliği bulunan sarımsak, güçlü bir yiyecek olduğu için hassas midesi olanlara zarar verebilir. Özellikle reflü rahatsızlığı bulunan kimselerin, sarımsak tüketirken miktarına dikkat etmeleri gerekmektedir.
Sarımsağın en iyisi Taşköprü‘den çıkıyor olsa da, bu mucizevi sebzenin ana vatanı Orta Asya olarak bilinmektedir. Orta Asya’dan tüm dünyaya yayılan sarımsak, savaşlarda da çok önemli görevler almıştır. Örneğin 1. dünya savaşının en çetin zamanlarında, askerler donmamak için sarımsak tüketmişlerdir.
Sarımsağın Faydaları Nelerdir?
Geçmiş yıllardaki doktorların, ilaç olarak daima yanlarında taşıdıkları sarımsaklar, kış aylarında yayılan enfeksiyon riskine karşı önemli bir savunma sağlamaktadır.
Sarımsağın en çok bilinen faydaları;
- Kemik gelişimini desteklemektedir. Çocuklara aşırıya kaçmamak şartı ile sarımsak yedirilebilir.
- Özellikle erkeklerde cinsel güce pozitif etki yapmaktadır.
- Güçlü antibiyotik maddeleri taşıması sayesinde, bağırsaklarda bulunan zararlı bakteri ve parazitleri öldürür.
- Beyin üzerinde olumlu etkileri gözlemlenmiştir, Alzheimer gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
- Şeker hastalığına iyi gelir, kandaki şeker seviyesini dengeler.
- Saçların dökülmesine sebep olan parazitleri öldürdüğü için saç köklerini güçlendirir. Saç çıkardığını gösteren araştırmalar da mevcuttur.
- Yeme sorunu olan kişilere tavsiye edilir zira iştah açar.
- Düzenli tüketen kişilerin uzun ömürlü olması muhtemeldir zira hücre onarım özelliği bulunmaktadır.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği için onlarca farklı hastalığın ortaya çıkmasını engeller.
- Grip ve nezle gibi kış hastalıklarının iyileşme süreçlerinde tüketilmelidir.
- Kalp hastalıkları üzerinde de olumlu etkisi vardır zira sarımsak tüketimi damar sertliğini azaltmaktadır.
Sarımsağın Zararları Nelerdir?
Sarımsak çok yoğun ve güçlü bir bitkidir. Midedeki hidroklorik asit ile birleştiği anda tepkimeye girer. Özellikle aç yani boş mideye düşmesi, mide rahatsızlıklarını tetikleyebilir. Sarımsağı tokken tüketmek ve 2 dişten fazla tüketmemek gerekir.
Sarımsak çok keskin bir kokuya sahiptir ve tüketimi sonrasında ağız kokusuna neden olur. Bu koku tek bir diş fırçalama ile geçmeyebilir. Ameliyat öncesinde sarımsak tüketilmemelidir, aksi takdirde kanamaların durması daha zor olacaktır. Tüketilmiş ise doktorlar, mutlaka bu konuda bilgilendirilmelidir.
Siz sarımsak hakkında ne düşünüyorsunuz? Sarımsağı ne şekilde ve ne kadar tüketiyorsunuz? Sarımsak hakkında sormak istediğiniz soruları, hemen aşağıda bulunan yorum kutucuğundan bizlere iletebilirsiniz.
Cevap Bırak