Seboreik Dermatit İçin Evde Hazırlanabilecek Doğal İlaçlar
Seboreik dermatit, enflamatuar bir cilt durumudur. Genellikle kafa derisini etkiler ve pullu, kırmızı lekelere neden olur. Döküntüler ayrıca vücutta ve kafa kısmında görülebilir. Etkilenen bölgeler saç köklerine yağlı bir madde salgılanabilir.
Seboreik dermatit (SD), otoimmün bir yanıt veya alerjiden kaynaklanır ve bulaşıcı değildir. Ayrıca iyileştirilemez, ancak tedavi ile yönetilebilir.
Semptomlar doğal olarak giderilebildiğinden SD tedavisi her zaman gerekli değildir. Ancak çoğu insan için SD, temizlenmeye ihtiyaç duyulacak yaşam boyu bir rahatsızlıktır. Doğru cilt bakımı, belirtileri uzak tutmaya yardımcı olabilir.
Beşik Kapağı
Beşik kapağı bebeklerde yaygındır. Bebeğin kafa derisinde yağlı veya kabuklu olabilen pullu lekelere neden olur.
Beşik kapağı genellikle zararlı değildir ve birkaç ay içinde tedavi edilmeden gidebilir. Bazı bebekler genellikle çocuk bezi döküntüsü ile karıştırılan çocuk bezi bölgesinde Seboreik dermatit olabilir.
Nadir durumlarda, Seboreik dermatit bebeğin tüm vücudunu kaplayarak kırmızı, pullu lekelere ve iltihaplı cilde neden olabilir.
Seboreik dermatit’in bebeklerde aldığı form ne olursa olsun, bir yaşından önce kalıcı olarak kaybolur. Bir yaşın altındaki çocuklar için topikal tedavilerin seçimi bir doktora danışarak yapılmalıdır.
Yetişkin Seboreik Dermatit
Yetişkin Seboreik dermatit, kişinin hayatı boyunca gelen ve giden bir durumdur. Hava ve stres bu rahatsızlığı tetikler. Tedavi artmasını engelleyebilir ve belirtilerin hafifletilmesini sağlayabilir.
Nedenleri
Seboreik dermatitin nedenleri tam olarak bilinmemektedir, ancak Seboreik dermatit olan birçok insan etkilenen bölgelerde derilerinde aşırı döküntüye sahip olma durumu vardır.
Bazı tıbbi durumlara sahip olmak Seboreik dermatit riskini artırabilir. Birini Seboreik dermatit riski altına sokabilecek diğer durumlar şunlardır:
- Kronik akne
- Alkolizm veya aşırı alkol kullanımı
- Depresyon
- Yeme bozuklukları
- Sedef hastalığı
- Rosacea
Araştırmacılar, genetik ve hormonların Seboreik dermatit gelişiminde rol oynayabileceğini düşünüyorlar, ancak durumla ilgili herhangi bir spesifik gen mutasyonunu henüz tanımlamamışlar.
Stres, çok fazla normal cilt hasarına yol açıyor. Bunun yanında soğuk, kuru hava Seboreik dermatitin artması için potansiyel tetikleyicilerdir.
Belirtiler
Seboreik dermatit belirtileri soğuk, kuru hava olan mevsimlerinde veya kişi stresli olduğunda daha hızla artma eğilimindedir.
Seboreik dermatit belirtileri şunlardır:
- Kafa derisi, saç, sakal, bıyık veya kaşlarda kepek veya pullanan cilt
- Kafa derisi, yüz, burun, göz kapakları, kulaklar, göğüs, koltuk altı, kasık ve göğüslerin altındaki yağlı cilt lekeleri
- Kırmızı, iltihaplı cilt
- Kaşınan cilt
Seboreik Dermatit İçin Doğal Tedaviler
Seboreik dermatit rahatsızlığını tetikleyen durumlar cilt tipine ve hassasiyetine bağlıdır. Doğal çözümler söz konusu olduğunda, herkese uyan tek bir seçenek yoktur. Seboreik dermatit belirtilerini uzak tutmaya veya hızla yayılmasını tedavi etmeye yardımcı olabilecek bazı doğal ilaçlar:
İyi Cilt Bakımı
Vücuttaki, özellikle de yüzdeki Seboreik dermatit için, etkilenen alanları her gün sabun ve su ile yıkayarak temiz tutmak.
Bol miktarda güneş ışığı almak, bir Seboreik dermatit bakterisinin cildi enfekte eden mayasının büyümesini durdurabilir.
Kafa derisi belirtileri için, yetişkinler kömür katranı, salisilik asit, selenyum sülfür veya çinko pirition içeren kepek şampuanları kullanılabilir.
Balık Yağı
Omega-3 yağ asitleri bakımından yüksek olan balık yağı, anti-enflamatuar özellikleri ile bilinir. Çalışmalar, balık yağı takviyelerinin alınmasının, çeşitli enflamatuar cilt durumlarının cilt belirtilerinde bir azalmaya neden olduğunu göstermiştir.
Balık yağı, belirtildiği şekilde alındığı sürece güvenlidir. Emziren anneler, balık yağı almanın anne sütündeki omega-3 yağ asitlerinin seviyesini artırdığını bilmeliler. Kişi 1 yaşın altındaki bebeğe omega-3 yağ asitleri vermeden önce bir doktorla konuşmalıdır.
Aloe Vera
Aloe vera anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve araştırmalar Seboreik dermatitin tedavisinde etkili olduğunu göstermiştir. Aloe vera ilaçları, yayılmayı bastırmaya ve şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir.
Aloe vera ilaçlarını 10 yaşın altındaki çocuklara doktorla görüşmeden vermeyin.
Aloe vera ayrıca kabızlığı tedavi etmek için kullanılır, bu nedenle takviyelerin aşağıdakiler dahil yan etkileri olabilir:
- Karın krampları
- İshal
- Kabızlık
- İdrar renk değişikliği
Aloe veranın merhem olarak kullanımı, Seboreik dermatit yayılması sırasında kızarıklık ve kaşıntıyı sakinleştirmeye yardımcı olabilir. Krem formundaki loe vera’yı kullanmadan önce, nohut büyüklüğünde sağlıklı bir cilt bölümüne uygulayarak alerjilerini kontrol edin. 12-24 saat içinde reaksiyon olmazsa, topikal kullanım güvenli olacaktır.
Alerjik reaksiyonların zamanla gelişebileceğini unutmayın. Alerji belirtileri ortaya çıkarsa kream formunda aloe vera kullanmayı bırakın.
Krem formlu aloe veranın yan etkileri şunlardır:
- Kızarıklık
- Yanan cilt
- Sızlayan cilt
- Cilt hassasiyeti olan kişilerde alerjik reaksiyon
Probiyotikler
Probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve vücuttaki inflamatuar yanıtları azaltabilir. Probiyotiklerin SD alevlenmelerinin sayısı üzerindeki etkileri üzerine araştırmalar sınırlı olmakla birlikte, probiyotikler hala daha sağlıklı bağışıklık tepkilerini desteklemektedir, bu yüzden denemeye değer olabilir.
Çok küçük çocukların etkileri araştırılmadığından, 1 yaşın altındaki çocuklara yoğurt veya oral takviye gibi probiyotikli ürünler vermeyin.
Çay ağacı yağı
Çay ağacı yağı uzun süredir birçok cilt rahatsızlığı için bir tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Antibakteriyel, antifungal ve antienflamatuar özelliklere sahiptir.
Çay ağacı yağını cilde sürerek kullanmak güvenlidir. Fakat hindistan cevizi veya zeytinyağı gibi bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir. Uygulamadan önce 1 damla taşıyıcı yağda 3-5 damla çay ağacı yağını karıştırın. Bu kaşıntıyı azaltmaya ve pullu cilt lekelerinin iyileşmesini sağlamaya yardımcı olabilir.
Çuha çiçeği yağı, hodan yağı ve siyah frenk üzümü tohumu yağı, seboreik dermatit belirtilerinin tedavisinde yardımcı olabilecek özellikler içerir. Kaşıntı ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olabilirler. Bu yağlar uygulamadan önce bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir.
Küçük çocuklarda, bebeklerde, hamile kadınlarda ve emziren annelerde uçucu yağların kullanımı incelenmemiştir. Kişi uçucu yağları sadece doktora danıştıktan sonra bebeklerde kullanmalıdır.
Tedavi
Topikal ilaçlar seboreik dermatit iyileştirmede en yaygın tedavidir.
- Kremler
- Köpükler
- Jeller
- Losyonlar
- Kortikosteroid veya hidrokortizon içeren merhemler
Bu ilaçlar aşırı kullanımla cilt incelmesine neden olabilir, bu nedenle doktorlar bunları sadece kısa süreli kullanım için önerir. Bu topikal ilaçları doğal tedavilerle birlikte kullanmak yan etkileri azaltabilir ve bu uzun vadede daha iyi olabilir.
Bakteriler tarafından tetiklenen kafa derisindeki seboreik dermatit için antibakteriyel jeller kullanılabilir. Antifungal şampuanlar ve kremler de bu seboreik dermatit belirtisi için kullanılabilecek seçeneklerdir.
Seboreik dermatit, hayat boyu süren bir durumdur. Tıbbi tedavilere katkıda bulunabilecek birçok doğal tedavi vardır. Küçük çocuklar için, birisi bu ürünlerden herhangi birini kullanmadan önce mutlaka bir doktorla konuşmalıdır. Çünkü çocuklarda etkileri ve güvenlikleri hakkında çok az araştırma vardır.
Cevap Bırak