Sedef Hastalığı Ağız ve Dili Nasıl Etkiler?
Sedef rahatsızlığı ağız ve dilin dışında vücudun farklı bölgelerinde gözlemlenebilir. Dilde çatlaklara neden olabildiği gibi dilin belli bölümlerinde pürüzsüz bir alan ile de yayılabilir.
Sedef hastalığı kronik bir rahatsızlık olarak kabul edilir ve vücutta kızarıklı ve pul pul dökülme olarak gözlemlenir. Bu tip yaralanma gibi görülen rahatsızlık genellikle dizlerde, dirseklerde ve kafa derisinde görülmektedir. Nadiren de olsa sedef hastalığı ağzı etkileyebilir. Dilde birtakım beyaz lekeler, çatlaklar yada farklı bir şekilde çıkabilir.
Dilde Oluşan Sedef Hastalığı Belirtileri
Sedef hastalığı ağızda çıktığında dilin renginde, dokusunda ve hissinde belirgin değişikliklere neden olabilir. Dilde oluşan bu döküntü bağışıklık sistemi ile doğrudan ilgilidir. Sedef hastalığı olanların %10-20’sinde dilde beyaz lekelenme, çatlama yada pürüzsüz bir bölge oluşmaktadır.
Dilde oluşan bu bölge genellikle ağrılı olmaz, birşey yenildiğinde herhangi bir tat vermez. Dilde oluşan sedef hastalığı ile ilgili genel belirtiler şunlardır:
- Sarı veya beyaz kenarlı bölgeler
- Dilde şişme ve kızarıklık
- Dil pürüzsüz bölgesel parçalar
- Dil yüzeyinde çatlaklar
Dil üzerinde oluşan sedef hastalığı çoğu zaman fark edilemeyebilir. Bazen yukarıdaki semptomlar çok daha düşük seviyede oluşabilir. Tam tersi olarak bazı durumlarda da semptomlar aşırı olarak ağrılı yada yemekte problem yaştacak kadar şişkinlik yapabilir.
Sedef Hastalığı Ağız, Diş Etleri ve Dudakları Nasıl Etkiler?
Sedef hastalığı genel olarak ağzı etkilemez. Göründüğünde ise insanlar aşağıdaki semptomları yaşayabilir:
- Diş etlerine cilt soyulması
- Ağızda veya çevresinde yaralar
- Sıcak veya baharatlı yiyecekler yerken ağrı veya yanma hissi
- Tatta gözle görülür bir değişiklik
Sedef hastalığındaki ağız yaraları çoğu durumda yanakların içinde görünmektedir.
Dilde Sedef Hastalığı İçin Risk Faktörleri
Yapılan araştırmalara göre insanların %10 oranında sedef hastalığına karşı eğilimi var. Bu kişilerin sadece %2-3’ü bu rahatsızlığa yakalanıyor. Bir kişinin sedef hastalığına yakalanabilmesi için gen olarak eğilimi olması ya da tetikleyen faktörlerden birine sahip olması gerekir. Sedef hastalığını tetikleyen faktörlerden en sık rastlananlar şunlardır:
- Stres
- İlaçlar
- Enfeksiyon
- Ciltte yaralanma
Sedef hastalığı vücudun bir yada birkaç bölgesinde görülebilir. Fakat her ne olursa olsun sedef hastalığı bulaşıcı değildir. Tedavisi için bir dizi önlem ve gereklilikleri vardır.
Dilde Oluşan Sedef Hastalığı Tedavisi Nasıl Olur?
Genellikle bir tedavi gereksinimi olmasada ağrılı ve iltihaplı durumlarda sedef hastalığının tedavisi gerekmektedir. Doktorlar sedef hastalığının tedavisi için anti-enflamatuar takviyeli ilaçlar reçete edebilir. Bu tip ilaçlar ağızdaki ağrıları azaltarak yeme içe konusunda yardımcı olabilir.
Sedef hastalığının geçmesine yönelik bir dizi tedavi uyguluyorsanız bu tedavi ağızdaki sedef rahatsızlığının geçmesi içinde işe yarayacaktır. Ağızınızdaki rahatsızlık gün içinde size problem yaşatmıyor ise hastalığı ilaç kullanarak iyileştirmekten kaçının. Öncelikle rahatsızlığın sebebini araştırın sonra bunu önlemeye yönelik tedbirler alın.
Sedef hastalığını önlemini almadan önce aşağıdaki maddeleri kontrol edip eğer bu maddelerin tümünü uygulamaya gayret gösterin:
- Baharatlı veya çok sıcak yiyeceklerden kaçının.
- Sigarayı bırakın.
- Ağız çalkalama sularını kullanın.
- Ağız temizliğinizde diş ipi de kullanarak ağızınızı sürekli temiz tutun.
Sedef hastalığının ağzınıza sıçraması ya da genel olarak neyin tetiklediğini bulmadan önce yukarıdaki önlemleri alıp sonrasında tektikliyicilerin ne olduğunu araştırmak gerekir. Eğer durum genetik ise o zaman ilaçlara başvurulmalıdır.
Başlıklar
1 Yorum
merhaba. Dilimde 3aydir sedef hastaliği var. İlacla tedavi olamadim. Yan etkileri olduğu için. Ağiz çalkalama suyu ve D3 vitamini aliyorum. Ama hala geçmedi. Vücudumda şuan yok. Ama dilimdeki beni çok rahatsız ediyor. Rica etsem yardimci olabilir misiniz. Çok korkuyorum. Azerbeycandan yaziyorum.