Sedef Hastalığı Hamileliği Nasıl Etkiler?
Sedef hastalığı, cilt ve eklemlerdeki değişiklikleri içerebilen kronik bir enflamatuar durumdur. Hamilelik sırasında, kişi sedef hastalığı yaşayabilir.
Sedef hastalığının hamileliği nasıl etkilediği konusunda çok az araştırma yapılmıştır. Ancak bilim adamları değişiklikler meydana geldiğinde hormonal ve bağışıklık sistemi faktörlerinin rol oynayabileceğine inanmaktadır. Kadınların hamile veya emzirirken tedavi planlarını değiştirmeleri gerekebilir.
Bazı çalışmalar, sedef hastalığının hamilelik sırasında olumsuz etkiler yaşama riskini artırabileceğini öne sürer.
Genel bulgular bunun olmadığını göstermektedir. Ancak hamilelik sırasında hormonal ve bağışıklık sistemlerindeki değişiklikler, sedef hastalığının şu anda birini etkileme şeklini değiştirebilir.
Önceki araştırmalar, sedef hastalığı olan kadınların yaklaşık% 55’inin hamilelik sırasında sedef hastalığı belirtilerinde iyileşme gördüğünü, diğer% 45’inde ise değişiklik veya belirtilerde kötüleşme yaşandığını ileri sürdü. Reaksiyon kişiden kişiye değişecektir.
Hamilelikte Sedef Hastalığı
Hamilelik sırasında, kişisel veya aile sedef geçmişi olan kadınlarda hamilelik sedef hastalığı adı verilen nadir bir durum riski daha yüksek olabilir. Sedef geçmişi olmayan kişi de buna sahip olabilir.
Sedef hastalığı olan hamile bir kadın, genellikle göğüs altı, kasık ve koltuk altı gibi deri kıvrımlarında üstte sedef hastalığı bulunan iltihaplı cilt bölgelerine sahip olacaktır.
Belirtiler cildin çeşitli bölgelerine yayılabilir, ancak genellikle yüzü, ellerin avuçlarını veya ayak tabanlarını etkilemez.
- Yorgunluk
- Ateş
- İshal
- Sayıklama
Sedef belirtileri olan kadınlar, sadece anneye potansiyel olarak hayatı tehdit etmediği için değil, aynı zamanda fetus için de tehlikeli olabileceği için tıbbi tedavi almalıdır.
Komplikasyonlar ve komorbiditeler
Sedef hastalığı, diğer otoimmün ve enflamatuar durumların yanında ortaya çıkabilecek enflamatuar bir durumdur. Diyabet, obezite, yüksek tansiyon ve metabolik sendromun diğer yönleri mevcut olabilir.
Sigara içmek sedef hastalığı için tetikleyici olabilir. Bir çalışma, hamilelik sırasında sedef hastalığı olan kadınların obeziteye sahip olma, ilk trimesterde sigara içme, depresyon geçirme ve folat veya vitamin takviyesi alma olasılığının daha yüksek olduğunu buldu .
Bununla birlikte, sedef hastalığının kendisinin hamilelikte olumsuz bir sonuç alma riskini artırıp artırmadığına dair kesin bir sonuç yoktur.
Sedef hastalığı için bazı düzenli tedavi seçenekleri hamilelik sırasında uygun olmayabilir. Seçenekler, sedef hastalığının tipine ve şiddetine, kişisel tercihe ve doktorun önerilerine bağlı olacaktır.
Kadınlar hamilelik sırasında ve emzirme döneminde uygun bir tedavi planı belirlemek için doktorlarıyla birlikte çalışmalıdır.
Topikal Tedaviler
Kremler ve merhemler gibi birçok topikal uygulama, özellikle kişi bunları sadece vücuttaki küçük alanlarda kullanıyorsa, hamilelik sırasında güvenle kullanılabilir. Çoğu nemlendirici ve yumuşatıcı da güvenlidir.
2015 yılında yapılan bir çalışma, özellikle hafif ila orta şiddette topikal steroidlerin hamilelikte olumsuz sonuçlara yol açma olasılığının düşük olduğu sonucuna varmıştır.
Kadınlar hamilelik sırasında kullanılacak uygun topikal tedaviler konusunda doktorlarından tavsiye istemelidir.
Işık Tedavisi
Işık terapisi veya fototerapi, veriler sınırlı olsa da, hamilelik sırasında kullanımı güvenli görünmektedir.
Bir kadın, hamilelik sırasında ortaya çıkabilecek cilt renginde bir değişiklik olan melazmanın kötüleşmesini önlemek için yüzünü örtmeli veya güçlü bir güneş kremi kullanmalıdır.
Kişinin ultraviyole emilimini arttırmak için ilaç aldığı başka bir ışık tedavisi türü olan PUVA, hamilelik sırasında kullanım için uygun değildir.
Sistemik ve Biyolojik İlaçlar
Doktorlar genellikle kadınlara, fetus için herhangi bir riskten daha ağır olan net bir tıbbi ihtiyaç olduğu durumlar dışında, hamilelik veya emzirme sırasında sistemik ve biyolojik ilaçlardan kaçınmalarını önerir.
Aşağıdaki sistemik ilaçların hamilelik sırasında kullanılmasının güvenli olmadığını gösteren kanıtlar vardır:
- Oral retinoidler
- Metotreksat
- Siklosporin
2017’de araştırmacılar, bazı biyolojik ilaçların hamilelik sırasında güvenle kullanılabileceğine dair artan kanıtlar bulunduğunu belirtti. Bununla birlikte, bu süre zarfında bu ilaçların çoğunun güvenliğini doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Şu anda, doktorlar sadece hamilelik sırasında bir kadının şiddetli sedef hastalığı belirtileri varsa ilaç reçete eder.
Hamilelişte Sedef Tedavisi için Güvenli Seçenekler
Hamilelik sırasında sedef hastalığı için güvenli tedavi seçenekleri şunlardır:
Stresi Azaltmak
Stres sedef hastalığı alevlenmesini tetikleyebilir. Hamilelik sırasında stresi azaltmak, hastalığın gelişme riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Yeterli uyku, düzenli egzersiz yapmak, yoga veya meditasyona katılmak da yardımcı olabilir. Kişinin başlamadan önce bir egzersiz türünü doktorlarıyla konuşması önemlidir.
Yulaf Ezmesi veya Deniz Tuzu Banyosu
Yulaf ezmesi banyoları cildi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Her zaman ılık fakat sıcak olmayan su kullanın ve yıkama, kurutma sırasında cildinizi ovalamaktan kaçının.
Bazı uzmanlar Deniz tuz banyolarının tuzdaki mineraller nedeniyle cildin nemli kalmasına yardımcı olduğunu belirtiyor.
Sedef hastalığında genetik faktörler rol oynar ve ailelerde de görülebilir. Bununla birlikte, sedef hastalığına özgü genetik özelliklere sahip herkes bu durumu yaşayacağı anlamına gelmez. Sedef hastalığı bulaşıcı değildir. Hamile bir kadın doğumdan önce veya sonra bebeğine geçiremez.
Sedef hastalığı olan çoğu insan yetişkinlik döneminde belirtileri yaşar. Bilim adamları sedef hastalığının ortaya çıkması için belirli çevresel faktörlerin bulunması gerektiğine inanmaktadır.
Doğum sedef hastalığı riskini artırabilir
Sedef hastalığı için doğumla ilgili tetikleyiciler şunlardır:
- Cilt travması sedef hastalığı için önemli bir tetikleyici olduğundan sezaryen doğum gibi cerrahi işlemler
- Doğumdan sonra meydana gelen hormonal değişiklikler
Aklınızda Bulunsun
Hamilelik sırasında sedef hastalığının yaşanması, fetus için bir risk oluşturmaz, ancak muhtemelen hormonal değişiklikler nedeniyle her bireyi farklı şekilde etkileyebilir.
Sedef hastalığı olan ve hamile kalmak isteyen veya hamile olan kadınlar, tedavi seçenekleri hakkında doktorlarıyla konuşmalıdır. Doktorlar ve dermatologlar bir belirtinin nasıl önleneceği veya ortaya çıkması durumunda nasıl yönetileceği konusunda tavsiyelerde bulunabilirler.
Başlıklar
Cevap Bırak