Sedef Hastalığı İçin Evde Hazırlanabilecek İlaçlar
Sedef hastalığı plak denilen kırmızı, pullu cilt lekelerine neden olur. Plaklar genellikle dirseklerde, dizlerde ve kafa derisinde görülür, ancak vücudun herhangi bir yerinde de gelişebilir.
Evde hazırlanan ilaçları kullanmadan önce, bir doktordan görüş almak gereklidir. Evde hazırlanan ilaçları, tıbbi tedaviyle birlikte kullandığında en iyi sonucu verecektir.
Evde ilaçları tek başına veya tıbbi tedavi ile birlikte kullanmak sedef hastalığı belirtilerini iyileştirebilir.
Bununla birlikte, bazı ev ilaçları ilaçlarla etkileşime girebilir, bu nedenle bunlardan herhangi birini kullanmayı düşünen herkes önce bir doktorla görüşmelidir.
Güneş Işığına Maruz Kalma
Güneş ışığına maruz kalması bazen kişinin sedef hastalığı olduğunda cildin görünümünü iyileştirebilir. İnsanlar cildini yavaş yavaş ve kısa sürelerle cildini güneşlendirmelidir.
Ulusal Sedef Vakfı günde bir kez 5 ila 10 dakika gün ortasında güneşlenme ile güne başlamanızı önerir.
Sağlıklı cildi güneş kremi ve kıyafetlerle örtmek önemlidir. Böylece sadece etkilenen bölgeler güneşlenir. Cildi güneş ışınlarını tolere ederse, kişi her gün 30 saniyelik artışlarla güneşlenme süresini artırabilir.
Kişi güneş yanığı olursa, daha fazla güneş ışığından kaçınmalıdır. Ayrıca bir doktorla konuşmalıdırlar çünkü güneş yanığı sedef hastalığını daha da kötüleştirebilir.
UVA ışınlarından ziyade sedef hastalığı belirtileri için faydalı olan güneşin UVB ışınlarıdır. Solaryum kullanan kişilerde cilt problemleri olasılığı daha yüksektir. Solaryum kullanmak cilt kanseri riskini yüzde 59 oranında artırabilir. Ulusal Sedef Vakfı ve Amerikan Dermatoloji Akademisi de dahil olmak üzere birçok uzman, Solaryum kullanılmasını önermemektedir. Bazı ilaçlar cildi güneşe karşı daha hassas hale getirebilir.
İnsanlar güneşlenmeyi denemeden önce doktorlarına sormalıdır. Ailede cilt kanseri geçmişi olanların güneşten uzak durmaları ve başka tedaviler aramaları gerekebilir.
Balık Yağı veya Omega-3 Yağları
Araştırmalar, balık ve balık yağı takviyelerinin sıklıkla içerdiği omega-3 yağ asitlerinin iltihabı azaltabildiğini ve otoimmün hastalıkları iyileştirebileceğini göstermiştir.
2014 meta-analizi, balık yağlarının sedef hastalığı olan insanlara hem enflamatuar hem de otoimmün olanlara yardımcı olabileceğine dair “orta düzeyde kanıt” bulmuştur. Bununla birlikte, bu yararın kapsamı balık yağı tipine, doza ve sedef hastalığının tipine bağlı olabilir. Omega-3 yağ asitleri yağın en etkili bileşeni gibi görünmektedir.
Bazı insanlar balık yağı kullanırken yan etkiler yaşayabilir. Potansiyel yan etkiler şunlardır:
- Mide bulantısı
- Hazımsızlık
- İshal
- Ağızda balık tadı
Varfarin (Coumadin) gibi kan incelticileri alan kişiler, omega-3 takviyeleri alırlarsa kanama riski daha yükselir.
İnsanlar olası mide rahatsızlığından kaçınmak için dozaj talimatlarını dikkatle kontrol etmelidir. Balık yağı takviyeleri bazı ilaçlarla etkileşime girebildiğinden, insanlar almadan önce bir doktorla görüşmelidir. İdeal olarak, takviye almak yerine omega-3 içeren balıkları tüketmek daha iyidir.
Kapsaisin
Kapsaisin, kırmızı biberlerin bir bileşenidir ve iltihapla savaşma özelliği göstermiştir. Aşağıdaki deneysel araştırma örnekleri nispeten eski olsa da, bunlar bu alandaki en son çalışmalardır. Her ikisi de kapsaisin sedef hastalığı semptomlarını iyileştirebileceğini göstermektedir.
1986’da Amerikan Dermatoloji Akademisi Dergisi’nde yer alan bir çalışmada, orta ila şiddetli semptomları olan 44 kişi 6 hafta boyunca topikal kapsaisin kremi uyguladı.
Grubun yaklaşık yarısı, ilk önce kremi uygularken yanma, batma, kaşıntı ve kızarıklık olduğunu belirtti. Ancak bu, kullanmaya devam ettikçe durdu veya büyük ölçüde azaldı. Araştırmacılar, kapsaisin’in sedef hastalığı için yararlı bir tedavi olabileceği bilgisini verdiler.
Bununla birlikte, bazı katılımcılar kremi uyguladıkları bölgede batma hissi de dahil olmak üzere yan etkiler bildirdiler.
Probiyotikler
Probiyotikler, yoğurt ve fermente gıdalarda bulunan faydalı bakterilerdir. İnsanlar ayrıca takviye olarakta tüketebilirler.
Vücutta doğru bakteri dengesine sahip olmak bağışıklık sistemine yardımcı olabilir. Sedef hastalığı otoimmün bir hastalıktır, bu nedenle probiyotikler belirtilerin tedavisinde yardımcı olabilir.
Cevap Bırak