Şeker Hastaları Nasıl Spor Yapmalı?
Şeker hastaları için düzenli egzersiz yapmak önemlidir fakat nasıl yapılacağını bilmek çok daha önem arz etmektedir. Öncelikle diyabet hastalığının ne olduğunun çok küçük bir özetini geçelim. Diyabet; vücudumuzdaki insülin üretmek ile görevli olan pankreasın bunu yerine yeterince getirmemesi veya pankreas tarafından insülin üretilmesine rağmen hücrelerin buna karşı direnç göstermesi sebebiyle ortaya çıkar.
Sonuç olarak vücut enerji ihtiyacını karşılamak için kanda çok fazla şekere sahiptir fakat insülin olmadığı veya insülini kullanamadığı için bitkin düşer. Diyabet bir metabolizma hastalığıdır ve endokrinoloji uzmanları tarafından incelenir.
Günümüzde 2 tip diyabet hastalığı vardır ve bunlar Tip 1 Diyabet ve Tip 2 Diyabet olarak isimlendirilmiştir. Ülkemizdeki 2 milyon şeker hastasının 1.800.000 adeti Tip 2 Diyabet hastalığına sahiptir. Dünya genelinde de Tip 2 Diyabet tıpkı ülkemizdeki gibi çok yaygındır.
Dünyadaki şeker hastaları kadar bir de şeker hastası olduğunun farkında olmayan gizli şeker hastaları vardır.
Tip 1 Diyabet Nedir?
Çocuklarda da çok sık görülen Tip 1 Diyabet, vücudun insülin üretememe durumudur. Pankreasta bulunan beta hücrelerinin, vücudun kendi bağışıklık sistemi tarafından zedelenmesi sonucu ile ortaya çıkar. Bu hastalığa sahip olan kişiler ömür boyu enjeksiyon ile vücuduna insülin vermek zorundadır.
Tip 2 Diyabet Nedir?
Vücut insülin üretir fakat kullanamaz. Doku ve hücrelerdeki reseptörler doğru çalışmadığı için vücut enerjiden istifade edemez. Özellikle obez kişilerde daha sık görülmektedir. Şeker hastalığı aynı zamanda genetiktir, 10 hastadan 8 kadarının genetik sebepler nedeni ile diyabet olduğu bilinmektedir.
Tip 2 Diyabet, gebelik döneminde de ortaya çıkabilir fakat gebelik sonlandığı zaman kendiliğinden düzelir.
Gizli Şeker Nedir?
Kan şekeri seviyesi yüksektir fakat diyabet tanısı koyacak kadar yüksek değildir. Bu kişiler gizli şeker hastası olarak bilinirler. Bu insanlar diyabet hastası olarak kabul edilmeseler de diyabet hastalarında bulunan ağız kuruluğu, aşırı iştah ve sinirlilik durumlarını yaşayabilirler.
Diyabet Hastalıklarının Tedavisi
Diyabet hastalığının tedavisi, tipine göre değişmektedir. Tüm modern tıp imkanlarına rağmen henüz hastalığın kalıcı ve kesin bir çözümü bulunmamaktadır. Bu da, hastanın kendi başının çaresine bakması gerektiği ve ömür boyu düzenli bir hayat ile yaşam konforunu yükseltmesi gerektiğine işarettir.
Diyabetin en güzel tedavisi, sağlıklı yaşama çabası olarak gösterilmektedir. Elbette düzenli doktor kontrolleri ve doktorların verdiği ilaçları tam zamanında ve olması gerektiği gibi kullanmak da tedavinin önemli aşamaları arasındadır.
Peki egzersiz nedir? Mesela gün boyu evi toplamak, yemek yapmak, bir şeyleri oradan kaldırıp buraya koymak veya çocukların peşinden 4 nala koşmak, egzersiz sayılır mı? Cevabımız maalesef umduğunuz gibi ‘evet’ olmayacaktır. Bunların hiçbirisi egzersiz sayılmamak ile beraber, sağlığınız açısından çok da faydalı değildir. Temposuz yapılacak bu rastgele hareketler, sadece sizi yorarlar ve hastalığınız açısından da bir fayda göstermezler.
O zaman diyabet hastaları, nasıl egzersiz yapmalı? Hadi gelin bunu konuşalım artık.
Şeker Hastalarında Düzenli Egzersizin Önemi
Düzenli spor yapmak, her şeyden önce kilo vermenizi sağlar. Kan şekerini düşürür ve kişinin kaslarını bir süre sonra geliştirerek, daha az çaba ile daha çok iş yapabilmesini sağlar.
Spor yapan kişi kuvvetlenir, oksijenden daha iyi istifade eder, kendini zinde hisseder, depresyondan kurtulur, insülini daha iyi kullanır ve kalp-damar sistemleri adeta bir makine gibi çalışır. Özetlemek gerekirse, spor yapan kişi her türlü hastalığa yakalanma riskini de doğal olarak düşürmüş olacaktır.
Tip 2 diyabet olup spor yapan kişiler, bir süre sonra daha az insüline ihtiyaç duyarlar zira vücut artık kısmen de olsa daha iyi insülin emebilmektedir. Düzenli spor yapımı kilo vermeyi de sağlayacağı için kan şekerini düşürür ve doğal olarak kişi daha az ilaç kullanır.
Şeker Hastaları Nasıl Spor Yapmalı?
Her şeyden önce, şeker hastaları alacakları tüm kararlar öncesinde doktorları ile konuşmalıdır. Yapacağınız sporun süresini ve şiddetini, doktorunuz ile görüşerek belirleyebilirsiniz.
Çok şiddetli ve tempolu yapılacak egzersizler, kan şekerini ani etkileyebilir. Kan şekeri seviyesi 250 md/dl üzerinde ise egzersiz yapılmamalıdır. Bu durumda egzersiz yapılması kasların enerji almasına engel olacaktır.
Buradan çıkartmamız gereken sonuç, şeker hastalarının egzersiz öncesinde kan değerlerini ölçmesi gerektiğidir. Spor esnasında halsiz düşmemek için egzersizden 1 saat önce beslenilmelidir. Spor esnasında şekerinizin düştüğünü hissediyorsanız hemen durarak, takviye yapmanız gerektiğini de unutmayınız.
Egzersiz süresi 30 ile 45 dakika olmalıdır. Temel amaç ise kalp hızında artışı görmektir. Metabolizmanın spordan fayda görebilmesi adına mutlaka haftanın 3 günü spor yapılmalıdır. 2 gün boyunca şiddetli antrenman yapmak yerine 4 gün boyunca daha hafif antrenman yapmak şeker hastaları için çok daha faydalıdır.
Spor sonrasında şekerinizi ölçerek not almayı da ihmal etmeyiniz. Bu sayede sporun şiddetini ayarlayabilir ve vücudunuzun direnç seviyesini öğrenebilirsiniz. Spor öncesinde mutlaka ısınma hareketleri yapmalı ve olası sakatlanmaların önüne geçmelisiniz.
Hemen aşağıda bir hekim tarafından, sporun detaylı olarak nasıl yapılacağı aktarılmaktadır. Şeker hastalarının spor yapması konusundaki tüm yorum, soru ve görüşlerinizi aşağıdaki kutucuktan bize iletebilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak