Serbest Gezen Tavuk Yumurtası Nedir?
Genel olarak, dolaşmakta özgür olan ve dışarıdaki bazı alanlara erişimi olan tavuklar serbest gezen yumurta yumurtlar. Dolaşım imkanı olmayan kafeslerde yaşayan tavuklar ise kafes yumurtaları yumurtlar.
Birçok yumurta kartonu serbest gezme etiketini taşır. Bu, tavukların dolaşım ve açık alanlara erişimi olduğu anlamına gelirken, serbest gezen yumurtaları neyin oluşturduğu konusunda tek tip standartlar yoktur.
Kahverengi Yumurtalar Organik midir?
Tavukun cinsi yumurta kabuğunun rengini belirler. Tipik olarak, beyaz tavuklar beyaz yumurta yumurtlar ve kahverengi tavuklar kahverengi kabuklu yumurtlar. Yani yumurtanın renginden tavuğun serbest gezdiğini, organik olduğunu yada kafeste yaşayıp yaşamadığını anlamak mümkün değildir.
Serbest gezen tavuklar, dolaşmak için yeterli alana sahip oldukları yada serbestçe dolaşabilecekleri bir açık alana erişebildikleri anlamına gelir. Gezen tavuk, farklı yumurta üretim yöntemlerine sadece biridir.
Diğerleri şunlardır:
- Kafesli tavuk yumurtaları : Bu, yumurtaların ağırlıklı olarak kafeslerde yaşayan tavuklardan geldiği yoğun tarım yöntemini ifade eder.
- Kafessiz tavuk yumurtalar : Tavuklar ahırların içinde dolaşmakta serbesttirler, ancak dış mekanlara erişimleri yoktur.
- Gezen tavuk yumurtaları: Serbestçe dolaşabilecekleri bir açık alana sahip oldukları anlamına gelir.
- Organik yumurtalar : Organik yumurtalar, tavukların etrafındaki arazilerde de dahil olmak üzere ilaç ve benzeri kimyasallar kullanılmadığı anlamına gelir. Tavuklar böcek ilacı ve antibiyotik içermeyen beslenme programına sahiptirler. Ayrıca açık havaya erişimleri vardır.
Tavukların ne kadar alana olması gerektiği konusunda kesin standartlar olmadığından, farklı çiftliklerde çeşitli kullanım alanları sistemleri vardır. Bazıları tavuklarını birden fazla katlı veya katlı büyük kuş kafeslerinde tutar, bazıları ise kapalı alan içinde de serbest bırakır. Ülkemizde genelde ikinci durum söz konusudur.
Serbest gezen tavukların taze yiyecek ve suya erişimi olmalıdır. Ayrıca istedikleri zaman dışarı çıkabilmelidirler. Genellikle tavuk muhafazalarında çit veya ağ kullanılır.
Serbest gezinen yumurta üreten çiftlikler, tavuklarının doğal davranışlar sergilemesine izin veren bir ortam oluşturmalıdır. Tırmalama alanları, tünekler ve yuvalar gibi olabildiğince doğal yaşamada hissettirecek tesisler kurulmalıdır.
Çiftçiler hava koşullarına göre kafessiz yetiştiricilik yapıyor ise, dış alana gerek yoktur. Örneğin Adana ve İzmir’de tavukların üstlerine bir çatı ya da çadır konarak tavuklar tümüyle serbest bırakılır.
Serbest Gezen Tavuk Yumurtasının Yararları
Bir çalışmaya göre , yetiştirme ortamına bağlı olarak yumurtaların mineral içeriğinde küçük farklılıklar vardır. Araştırmacılar , serbest gezen yumurtalarda daha yüksek magnezyum buldular. Bununla birlikte organik yumurtaların daha düşük fosfor ve çinko içeriğine sahip olduğunu buldular.
Bir başka çalışmada, serbest gezen yumurtalarda beta karoten seviyelerinin de daha yüksek olduğu bulundu . Diğer araştırmalar , otlatılmış tavuklardan alınan yumurtaların, kafesli veya organik olarak yetiştirilen tavuklardan daha yüksek seviyelerde flavonoid ve karotenoid antioksidanların yanı sıra anti-enflamatuar omega-3 yağ asitleri içerdiğini göstermiştir. Beta-karoten vücutta güçlü bir antioksidan görevi görür.
Serbest Gezen Tavuğun Diğerlerine Göre Avantajları
Serbest gezen ortamlarda yetiştirilen tavukların yaşam kalitesi çok daha yüksektir. Dışarı çıkıp toza bulanmaları, yürüyüş ve yiyecek arama gibi doğal davranışlarda bulunabilirler.
Büyük sürülerde kafeslerde yaşayan tavuklar, hastalıklara veya teller arasında sıkışmaya mahkum olduğundan stres altında yaşarlar.
Kafesteki tavuklarda sıkıntı ve rahatsızlık belirtileri gösterir. Kuşlar daha rahat olduklarında, kanatlarını uzatırlar, vücutlarını sallarlar veya gererler. Bu tip hareketler tavuğun doğal hallerde bulunmasına ve yaşamasına olanak sağlar.
Serbest gezen terimi, tavukların kümeslerinde dolaşma özgürlüğüne ve açık alanlara erişime sahip olduğu anlamına gelir. Serbest gezen bir numara, çiftçilerin tavuklar ne kadar süre dışarı çıkardıklarını veya bu dış alanın nasıl olması gerektiğini belirtmez.
Yumurta sertifikasyon numaraları, çiftçilerin yumurtalarını ürettikleri koşulları anlamanın en iyi yoludur.
Serbest gezen ve kafes yumurtaları arasındaki beslenme farklılıkları minimal olmakla birlikte, kafesli tavukların yaşam kalitesi normal değildir, çünkü normal davranış aktivitelerinin çoğunu yapamazlar.
Serbest gezinen tavukların normal davranışlarını yapabilmelerini sağlayan alanı ile çok daha iyi bir yaşam standartları vardır. Hayvan refahı ve yumurtalarının kalitesi konusunda endişe duyan kişiler, merada yetiştirlen tavuklardan yumurta almaları gerekmektedir.
Yumurta Üzerindeki Numaralar Ne Anlama Geliyor
Yumurtaların üzerinde aşağıdaki numaralardan biri ile başlayan kodlar vardır. Bu numaraların ilk rakamı tavuğun hangi yaşam koşulları altında ne ile beslendiği hakkında bilgi almamızı sağlar. 0 numaralı tavuklar köy tavuğu olarak tabir edilen en doğal şekilde yetiştirilen tavuklardır.
0 Numara: Tavuğun organik bir şekilde büyütüldüğü anlamına gelir. Tavuk organik yemler ile beslenmiş hormon uygulanmamıştır. Serbest olarak gezen tavuklardır. En sağlıklı ve en pahalı yumurta ve tavuklar bunlardır.
1 Numara: Gezen tavuk yumurtası kodudur. Bu yumurtalarda hormon ve Gdo kısıtlaması yoktur. Tavukların kümes dışında belli alanlada serbest gezerek doğal yaşayabildiğini gösterir. En çok tercih edilen yumurta tiplerinden biridir.
2 Numara: Kümes içinde gezen dışarı çıkmayan tavukların yumurtalarıdır. Gezen tavuk yumurtasından sonra tercih edilebilir bir yumurta çeşididir.
3 Numara: Kafeste büyüyen ve herhangi bir yere hareket edemeyen tavukların yumurtalarıdır. En sağlıksız ve ucuz yumurta çeşididir. İçerisinde sağlığa faydanın yanında sağlığı bozabilecek bir takım maddeler içerebilir.
Başlıklar
Cevap Bırak