• Kategoriler
    • Diziler
    • Gezi Rehberi
    • Kadın
    • Kimdir
    • Kitaplar
    • Listeler
    • Nedir
    • Oyunlar
    • Sağlık
    • Sinema
    • Tarih
    • Teknoloji
    • Yemek
  • Sinema
  • Diziler
  • Türk internet kullanıcısının kaliteli içerik ihtiyacına en iyi şekilde cevap verebilmek için yola çıktık. Özgün, kaliteli, doğru ve daima güncel içerikleri, çok farklı alanlarda sunmayı amaçlıyoruz.

  • Kategoriler
    • Diziler
    • Gezi Rehberi
    • Kadın
    • Kimdir
    • Kitaplar
    • Listeler
    • Nedir
    • Oyunlar
    • Sağlık
    • Sinema
    • Tarih
    • Teknoloji
    • Yemek
  • Sinema
  • Diziler
Ana Sayfa » Sağlık

Sırt Ağrısı Neden Olur? Ağrı İçin Hangi Doktora Gidilmeli?



Sırt ağrısı, toplumda en çok yaşanan rahatsızlıklardan birisidir. Zannedildiği gibi sadece yaşlı bireylerde değil, her yaştan insanda ortaya çıkabilir. Boyun alt ve arka kısmı, kürek kemikleri çevresi, omuzların arka kısmı ve bele kadar uzanan geniş kısımda oluşan ağrıların tamamı, sırt ağrısı olarak tanımlanabilir.

Sırt bölgemiz, vücudumuzun dik durmasını destekleyen ve hareketini sağlayan kaslar, tendonlar, diskler, bağlar ve kemiklerden oluşan çok karmaşık bir yapılar bütününü oluşturmaktadır. Sırt ağları bazen sadece basit bir kas incinmesi ile ortaya çıkar, bazen ise kemik erimesi gibi çok ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Bu nedenle, sırt ağrıları kesinlikle ciddiye alınmalı ve erken tedavi fırsatı kaçırılmamalıdır. Özellikle sırtın tek bir bölgesinde sürekli bir ağrı çekilmesi, önemli bir hastalığın belirtisi olabilir.

Yazımızın devamında, sırt ağrılarına neden olabilecek önemli hastalıklardan bahsediyor olacağız.

Boyun Fıtığı Ağrısı

Omurgamızı oluşturan omurlar arasında diskler bulunur ve bu sayede hareket kabiliyetimiz ortaya çıkar. Her hareketimizde ve hatta sabit durduğumuz durumlarda bile bu diskler üzerine sürekli farklı açılar ile kuvvet yüklenir. Bazen bu diskleri çok zorlayabiliriz veya yaşlılık nedeni ile içerisindeki bağ dokuları yırtılabilir. Bu doku içerisinde jelatin türü bir madde bulunur ve bu dışarıya sarkar. Dışarıya sarkan bu madde, sinirler üzerinde baskıya neden olur ve bu da boyun fıtığı olarak bilinir.

Boyun, sırt bölgesine çok yakın olduğu için kişi ilk aşamada ağrıyı sırtından geliyor zannedebilir. Bu ağrılar çoğu zaman çok şiddetlidir ve bu nedenle boyunda olmasına rağmen, sırta ve hatta bazen kollardan parmak uçlarına kadar inebilir. Omurlar sadece boyunda değil sırt bölgesinde de bulunur fakat boyun omurları kadar hareketli olmadıkları için sırt bölgesindeki omurlarda fıtık durumu daha nadir görülür.

Boyun fıtığı olan kişilerin kol ve parmaklarında ağrı ve karıncalanma olur. El ve kolları güçsüzleşir ve boyun, bazı belirli yön ve pozisyonlara sokulduğu zaman ağrı şiddetlenir ve çoğu zaman ağrı sırt bölgesine vurur.

Boyun fıtığı eğer hala ilk aşamada ise kişi ameliyata gerek kalmadan iyileşebilir. Bunun için kısa süreli dinlenmeler, boyunluk takma, ağrıyı kontrol etme amaçlı bazı ilaçlar ve egzersizler yapmak gerekecektir. Bunlar elbette doktor kontrolünde belirlenecek kriterlerdir. Bazı hastaların fizik tedavi sürecinden de geçmesi gerekebilir.

Ağrılar, ilaç veya dinlenme tedavileri ile gitmiyorsa, ameliyat gerekecektir. Ameliyatın amacı, sinire baskı yapan jelatin kıvamlı dokuyu almak üzerine olacaktır. Cerrah, bu işlemi gerçekleştirmek için boynun ön kısmına bir kesi atacaktır. Operasyon süreçleri elbette kişiden kişiye göre değişecek, hastanın durumuna göre buna cerrah karar verecektir.

Myofasiyal Ağrılar

Myofasiyal ağrı sendromu, kas ve iskelet sistemini etkileyen bir kronik sırt ağrısı durumudur. Bu sendromda, kaslar üzerinde baskı söz konusudur ve bu da ağrıya neden olur.

Bu ağrıların nedeni olarak, tekrarlı kas kasılmaları gösterilmektedir. Herhangi bir fiziksel hareket, sürekli yaptığınız bir iş veya sadece stres de bu kronik ağrılara neden olabilir. Myofasiyal ağrıları, bilgisayarın hayatımıza girmesi ile beraber daha yaygın olarak görülmeye başlanmıştır.

Günümüzde hastanelere sırt ağrısı şikayeti ile gelen bireylerin %50’sinde Myofasiyal ağrı sendromu görülmektedir.

Myofasiyal belirtileri arasında uyku düzeni bozulması, ruh hali bozulması, kaslarda zayıflama, kasların esnekliği kaybetmesi ve sertleşmesi, kaslarda ağrılı düğümler oluşması ve üzerine basıldığında ağrının daha da şiddetlenmesi, kas ağrılarının zamanla iyileşmiyor olması, kasın gerildiğinde ağrının da artması ve kasların belirli noktalarında çok derin ağrı gibi göstergeler bulunmaktadır.

Myofasiyal ağrı sendromu için çok çeşitli tedavi süreçleri uygulanmaktadır. Bunun için başlıca tedavi yöntemleri ilaç ve terapi tedavi süreçleridir.

Myofasiyal ağrıları, bazı nonsteroidal antienflamatuar ve kas gevşetici ilaçlar ile giderilebilir. Buradaki amaç kasları rahatlatmak ve ağrıları azaltmaktır.

Günümüzde Myofasiyal ağrılarına neden olan kas tetik noktalarını rahatlatmak için kuru iğne tedavisi de etkili şekilde kullanılmaktadır. Tetik noktasına iğne sokulur ve orada hareket ettirilir. Bu durum normal bir iğne sokulmasına göre daha acı vericidir fakat tetik noktasını etkisiz hale getirir. Çoğu kişi tarafından akupunktur tedavisi ile karıştırılır fakat ikisi farklı ama benzer tedavi yöntemleridir.

Kuru iğne tedavisine ek olarak bölgeye bazı anestetik maddeler de enjekte edilebilir. Bu durum hastanın daha az acı çekmesini sağlar.

Myofasiyal ağrı sendromu için uygulanan yöntemlerden birisi de ultrason tedavisidir. Bu yöntem ile kan dolaşımı ve kan sıcaklığı artırılmak için ses dalgaları kullanılır. Bu sayede kasların rahatladığı gözlemlenir.

Son olarak tetik noktalarına masaj yapılması da kişiyi rahatlatır. Masaj uygulamaları aynı zamanda kan akışını hızlandırır ve kasları ısıtır, bu sayede kas sertlikleri azalır ve ağrıların hafiflemesi hedeflenir. Masajın elbette uzman bir fizyoterapist tarafından yapılması gerekecektir.

Fibromyalji Ağrıları

Fibromyalji, kronik bir rahatsızlıktır. Kaslar ve kemiklerde ortaya çıkan yoğun ağrı, yorgunluk ile ilişkili olabilir. Araştırmalara göre fibromyaljinin, beynin ağrı sinyallerini güçlü bir şekilde tetiklediği görülmektedir.

Bu durum genelde bir travma, ameliyat veya enfeksiyon sonrasında başlamaktadır. Bazı durumlarda yoğun stres çeken kişilerde de fibromyalji ağrıları görülebilir. İstisnai de olsa, altında hiçbir neden olmadan da fibromyalji ağrısı ortaya çıkabilir.

Kaygı, depresyon, baş ağrısı, konsantrasyon problemleri, huzursuz bacak sendromu, uyku apnesi ve yorgunluk, fibromyalji belirtileri arasında yer almaktadır.

Fibromyalji tedavi sürecinde amaç ağrıyı yönetmek ve kişinin yaşam kalitesini artırmaktır. Bu ise genelde ilaçlar ve kişisel bakım yöntemleri ile gerçekleşmektedir. Tedavide genelde ağrı kesiciler, antidepresanlar ve epilepsi tedavisinde kullanılan nöbet önleyici ilaçlar reçete edilmektedir.

Fibromyalji tedavisinde fizik tedavi, terapi yöntemleri ve profesyonel psikolojik rehberlik de kullanılan yöntemler arasındadır.

Skolyoz Ağrıları

Çocuklarda görülen Skolyoz, genellikle ergenlikten hemen önce çıkar ve omurganın yana doğru eğrilmesine neden olur. Bu kişilerde omurga S veya C şeklini alarak, bir eğri oluşmasına neden olur. Her yaştan insanda ortaya çıkabilir fakat genellikle 10 ile 13 yaş arasındaki genç çocuklarda görülmektedir.

Nadiren de olsa bebeklerde de görülebilmektedir. Skolyoz durumunun neden ortaya çıktığı henüz tam olarak bilinmiyor olsa da, doğum kusurlarının ve kas distrofisi gibi bazı sorunların, bu rahatsızlığa neden olduğu düşünülmektedir.

Bir kalçanın diğerine göre daha çıkık olması, giysilerin vücuda tam oturmaması, omuz veya kürek kemiğinin diğerinden daha yüksek olması, kişinin eğik durması, bacakların farklı boylarda olması ve kaburgaların simetrik olmaması gibi belirtiler görülür.

Skolyoz, eğer 20 ile 40 derece arasında bir eğriliğe sahipse, büyüme sürecinde korse takılması gerekir. Korse, sadece eğriliğin devamını engeller fakat hastalığı tedavi etmez.

Cerrahi müdahale ise 40 dereceden daha yüksek eğrilikler için geçerlidir. Bu denli bir eğrilik, organların da doğru çalışmasına engel olabilir.

Kemik Erimesi Ağrıları

İleri yaştaki kadınlardan daha sık görülen sırt kemiklerindeki kırılmalar, kişiye boy kısalması ve sırt ağrısı olarak yansıyacaktır. Kalsiyum takviyesi, ilaç tedavileri ve uygun egzersizler ile kişinin tedavi süreci başlatılır.

Osteoporoz hastalarında kırılmış veya çökmüş bir omurdan dolayı sırt ağrısı görülür. Zamanla kamburlaşma ve boy kısalması gerçekleşir.

Osteoporoz tedavisinde amaç kemik kırıklıklarını tedavi etmek ve kemikleri güçlendirmektir. Bunun için önce kişinin hiç düşmemesi, iyi beslenmesi ve egzersiz yapması gerekecektir. Bu sayede zamanla kemikler güçlenecek ve kişi dengesini daha iyi kuracaktır. Kemikleri güçlendirmek için ek ilaç tedavileri de kullanılabilir.

Osteoporoz tedavisinde, kalsiyum ve D vitamini takviyelerinin de önemi büyüktür. Kalsiyum, kemikte bulunan ana mineraldir ve her insan, sağlıklı kemikler için kalsiyum mineraline ihtiyaç duyar. Osteoporoz rahatsızlığını yaşayan kişilerin, normal insanlara göre daha fazla kalsiyuma ihtiyaçları da olacaktır. Vücudumuzun kalsiyumu emebilmek için D vitaminine de ihtiyacı vardır. D vitaminini gıdalardan almak genelde diğer vitaminlere göre daha zor olduğu için doktorunuz Kalsiyumun yanında onu da reçete edecektir.

Sırt ağrıları için bir ortopedi uzmanına görünmeniz gerekecektir.

Konuyu son bir cümle ile kapatıyorum. Sırt ağrılarınız gece başlıyorsa, sürekli tekrarlıyorsa ve artık yaşam kalitenizi etkiliyorsa, hiç vakit kaybetmeden doktora gitmeniz gerektiğini unutmayın. Beklediğiniz her an, sırt ağrısına neden olan hastalığınızın tedavisi de zorlaşıyor olacaktır.

Başlıklar

  • 1 Boyun Fıtığı Ağrısı
  • 2 Myofasiyal Ağrılar
  • 3 Fibromyalji Ağrıları
  • 4 Skolyoz Ağrıları
  • 5 Kemik Erimesi Ağrıları



Cevap Bırak

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



Kalp ve Göğüs Ağrısı Nedenleri - Hangi Bölüm Bakar?
Sonrakini Oku

Kalp ve Göğüs Ağrısı Nedenleri - Hangi Bölüm Bakar?

  • Nedir

    • Biyomolekül Nedir?
    • Mavi Mısır Nedir? Faydaları Nelerdir?
    • Seylan Tarçını Nedir? Faydaları Nelerdir?
    • Kutup Ayısı Hakkında Bilgi; Kutup Ayısı Nedir?...
    • Koala Hakkında Bilgi; Koala Nedir? Özellikleri Nelerdir?
    • Mango Nerede Yetişir? Evde Nasıl Yetiştirilir?
    • Lüfer Nedir?
    • Snowboard Nasıl Öğrenilir?
    • Dry Aged (Kuru Dinlendirme) Nedir?
    • Şatobiryan Nedir?



  • Gezi Rehberi

    • Arnavutköy Balaban Kamp Alanı Avantajları ve Olumsuz...
    • Türkiye'nin Gümrük ve Sınır Kapıları Nerededir?
    • Spor Aktiviteleri İçin Sırt Çantası Nasıl Seçilir?

  • Sağlık

    • Bebeklerde Tuz Tüketimi
    • Lohusa Döneminde Yapılması Gerekenler
    • Çocuklar ve Bebekler için Çizgi Filmler Zararlı...

  • Türk internet kullanıcısının kaliteli içerik ihtiyacına en iyi şekilde cevap verebilmek için yola çıktık. Özgün, kaliteli, doğru ve daima güncel içerikleri, çok farklı alanlarda sunmayı amaçlıyoruz.


©Bilgilerinize - Kapsamlı ve Doğru Bilgi Sitesi - bilgi@bilgilerinize.com - Gizlilik Politikasi
Aramanıza devam etmek için enter'a basın