Soğan Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Soğanın Maddeler Halinde Faydaları
Soğan, binlerce yıldır insanlar tarafından kullanılan sebzelerden bir tanesidir. Hayvanların yüzüne dahi bakmadığı fakat insanların türlü yemeklerde, salatalarda ve sade olarak kullandığı soğan, aslında tam bir şifa kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu mucizevi sebze; özellikle kış aylarında sık yakalanılan soğuk algınlığı ve öksürük gibi rahatsızlıklardan vücudu korumaktadır.
İyi bir balgam sökücü olarak da bilinen soğan, şeker hastalığından kalp ve damar hastalıklarına kadar neredeyse tüm hastalıklara fayda göstermektedir. Kanser oluşumlarını da engellediği bilinen soğan, doğal bir antibiyotik görevi görmektedir.
Diyetlerde de çok kullanılan soğan, cilt ve saç hastalıklarına da iyi gelmektedir. Çiğ ve pişirilmiş olarak tüketilebilmektedir. Çok güçlü bir antioksidan olmasından dolayı, mide hastalıkları olan okurlarımız, soğanı çiğ yerine pişmiş tüketerek bu sebzeden faydalanabilir.
Soğan Nedir?
Soğan, çok farklı şekillerde ve büyüklüklerde yetişebilen bir sebze türüdür. En yaygın bilinen ve tüketileni ise sarı soğandır. Ondan sonra mor ve beyaz soğan gelmektedir. Soğan büyüme aşamasındayken, taze yapraklar verir ve bu yapraklar da tüketilebilir. Bazı soğanlar acı ve kesin bir aromaya sahipken, bazıları daha tatlı olabilir. Bu duruma etken olan ise soğanın yaşı, türü ve büyüdüğü topraklardır. Soğan, depolanabilen bir sebzedir ve her mevsimde bulunabilir. Özellikle Akdeniz ikliminin yaygın olduğu yerlerde yetiştirilmektedir, yetişme aşamasında çok suya ihtiyaç duyar.
Soğan; karbonhidrat, lif, protein, şeker ve C, A, B6 ve B9 vitaminlerini içerir. Ayrıca kalsiyum, demir, sodyum, magnezyum, potasyum, kükürt ve fosfor gibi mineralleri de içermektedir. Güçlü bir antioksidan kaynağıdır.
Soğanın Faydaları Nelerdir?
Soğanın, neredeyse tüm vücut fonksiyonlarına faydası vardır ve yüzlerce farklı hastalık ile mücadele edebilmektedir. Hemen aşağıda soğanın bilinen en bariz faydalarını maddeler halinde göreceksiniz.
Psikoloji: Soğan içerisinde bol miktarda bulunan folik asit, depresyonu azaltmaktadır. Bunu ise kan aracılığı ile beyne daha fazla besin ulaşmasını sağlayarak yapmaktadır. İnsanın kendisini iyi hissetmesinin nedeni dopamin ve serotonin hormonlarının salgılanmasıdır. Bu hormonların salgılanmasını engelleyen homosistein, vücutta çok biriktiği zaman mutsuzluk ortaya çıkar. Soğan, bu birikimin önüne geçebilmektedir.
Kemikler: Çok az bilinir fakat soğan, en az süt kadar kemik sağlığı için faydalıdır. Kemikleri güçlendirir ve özellikle kadınların, kemik erimesi ve kemik kütlesi azalması sorunları ile karşılaştığı menopoz gibi dönemlerde çok tüketilmesi tavsiye edilir. Sık soğan tüketen bireylerin kemikleri daha güçlü olur ve kemik kırılması vakıalarına yakalanmaları daha düşük risktedir.
Diyabet: Soğan, iyi bir kan şekeri dengeleyicisi görevi yapar. Yüksek kan şekeri bulunan kişilere düzenli soğan tüketmeleri önerilmektedir. Soğan içerisinde bulunan kuersetin; ince bağırsak, karaciğer, iskelet ve pankreas ile etkileşime girerek, kan şekerini kontrol eder.
Sindirim Sistemi: Sindirim sistemimizin bel kemiğini, bağırsaklarda bulunan bakteriler oluşturmaktadır. Soğan, içerdiği zengin mineral ve vitaminler ile iyi bakterilerin çoğalmasına yardımcı olur.
Bağışıklık Sistemi: Vücudumuzun savunma mekanizması olan bağışıklık sistemine çok faydası olan soğan, çok iyi bir antioksidan kaynağıdır. Öyle ki içerisinde 20’den fazla antioksidan türü içermektedir. Bu antioksidanların sayısı en çok mor soğanda bulunmaktadır.
Kanser: Soğanı sık tüketen kişilerde mide, yemek borusu, kolon ve prostat kanseri riskinin daha düşük olduğu bilinmektedir. Soğan içerisindeki antioksidan maddeler, kanser hücrelerinin gelişimini ve oluşumunu engellemektedir.
Kalp Hastalıkları: Soğan, iltihapla da mücadele etmektedir. Bu sayede damar tıkanıklığına engel olur ve kalp krizini önler. Aynı zamanda enfeksiyon oluşumunu da engeller ve kolesterol seviyesini düşürür.
Soğan aynı zamanda;
- Diş çürümesini engeller
- Diş etlerini güçlendirir
- İştah açar
- Uykusuzluğu önler
- Bazı alerjilere iyi gelir
- Eklem ağrılarını giderir
- Damarların sertleşmesini engeller
- Enfeksiyonlar ile savaşır
- İdrar sökücü özelliği vardır
- Kırmızı kan hücresi miktarını artırır ve doğal olarak kansızlığın da önüne geçer
- Yağ yakıcı özelliği vardır ve fazla kilolu insanlar tarafından sık tüketilmelidir
- Cilt ve saç sağlığına olumlu etki yapar
- Zararlı bakterilerin gelişmesini engeller
- Metabolizmayı hızlandırır ve bu da yağ yakımını desteklemektedir
- Sinir sistemini güçlendirir ve zihin açıklığı sağlar
- İltihaplar ile savaşır
- Burun kanamasını durdurur
Yeşil Soğan Faydalı Mıdır? Faydaları Nelerdir?
Taze soğan ile kuru soğanın faydaları hemen hemen ortaktır. Yeşil soğanda yapraklar olduğu için kuru soğana ek olarak K vitamini ve bir miktar protein içerir. Yeşil soğan da iyi bir ödem söktürücüdür ve doğal detoks ürünü olarak bilinir.
Solunum yollarını açan taze soğan burun tıkanıklığını giderir ve astım hastalarına iyi gelir. Vücut direncini artırır ve iştah açar. Özellikle egzama başta olmak üzere birçok cilt hastalığına da iyi gelmektedir.
Soğanın Saça Faydası Var Mı?
Soğan içerisinde bol miktarda C vitamini bulunmaktadır ki bu da saçın beslenmesini sağlamaktadır. Saçın dökülmesinin ana nedenlerinden birisi iyi beslenemiyor olmasıdır, iyi beslenen saçlar çok yoğun bir genetik baskı yok ise dökülmezler. Saçlar güçleneceği için aynı zamanda daha da sağlıklı ve parlak görünürler.
Soğan, saçlara kür şeklinde uygulanmaktadır ve deriye uygulandığı zaman içerisinde kükürt maddesi, cildi de güçlendirir. Saçların oluşumundaki önemli bir etken olan kolajen, soğan kürü uygulanan bölgede daha çok üretilmektedir.
Bir tencereye kabukları soyulmuş 2 soğan ve 1 litre su ekleyerek kaynamaya bırakın. Soğanları 4’e bölebilirsiniz. Kaynadıktan sonra suyunu süzün ve şampuan sonrasında ılıttığınız bu suyu kafanıza masaj yaparak uygulayın. 10 dakikadan fazla bekletmeyin ve ılık su ile durulayın. Koku olmaması adına durulama işlemini biraz uzun tutabilirsiniz. Kür sonrasında tekrar şampuan kullanmayın, koku olmaması için kürün içerisinde limon suyu ekleyebilirsiniz.
Soğan kürü uygulanmadan önce dermatolog ile iletişime geçebilirsiniz. Hassas cildi olan kişiler, soğan kürüne 1 yemek kaşığı aloe vera suyu ekleyebilir.
Soğan Nasıl Yenmeli?
Soğan, kabuklarından soyulduğu anda hemen yenilmelidir. Bekledikçe zararlı bakteri üretimine yol açacaktır ve tüm faydalarını da kaybedecektir. Eğer soğanın bir kısmını yediniz ve yarısı kaldıysa, onu tüketmeyin fakat evinizin bir tarafına bırakın. Havayı temizler ve havadaki mikropları öldürür.
Bu şekilde en fazla 24 saat durmalıdır, daha sonra çöpe atmalısınız yoksa bakteri yuvası haline gelir ve koku yapar.
Soğanın çiğ veya pişmiş hali arasında çok fazla içerik farkı yoktur. Sebzelerin birçoğunun aksine, soğan pişirildiği zaman besin değerlerini çok kaybetmez.
Soğanı yemeklere atabilir, çorbalarda kullanabilir, kızartarak yiyebilir, karamelize edebilir, doğrayarak salatalara ekleyebilir, et yemeklerinde kullanabilir ve hatta kahvaltıda soğanlı yumurta yaparak bile tüketebilirsiniz. Türk mutfağı, soğanı 100’den fazla şekilde çok başarılı kullanmaktadır.
Soğan Suyu İçilir Mi? Nasıl Hazırlanır?
Kulağa hoş gelmediğinin farkındayız fakat soğan suyu içilebilmektedir. Hatta çok faydalı olup dozunda içildiği takdirde, birçok hastalık ile mücadeleyi kolaylaştırmaktadır.
Kısık ateşte orta boy bir soğanı, içme suyu içerisinde kaynatın. Kaynadıktan hemen sonra altını kapatın ve ılımaya bırakın. Soğanı çıkardıktan sonra içebilirsiniz. Soğuk olarak içmeyin, en az 40 derece civarında olmasına önem verin. Çok acı geliyorsa, içerisine limon sıkarak tatlandırabilirsiniz. Bu kürde, yeşil soğan kullanılamaz, mutlaka kuru soğan veya arpacık soğanı kullanılmalıdır. Kırmızı soğan ve beyaz soğan da aynı şekilde kullanılamaz.
Kürün fayda göstermesi için 21 gün boyunca uygulanması gerekir. Soğan suyu aç karna içilmelidir. Günde 1 bardaktan fazla kesinlikle içilmemelidir. Eğer boğaz rahatsızlıklarınız var ise soğan suyu içerisine 1 tatlı kaşığı bal atarak, balgam söktürücü ve soğuk algınlığı önleyicisi olarak da kullanabilirsiniz.
Soğan kürü, mutlaka doktora danışıldıktan sonra kullanılmalıdır. Çok güçlü bir antioksidan içeceğidir ve hassas bünyelere zarar verebilir. Özellikle, çok ilaç kullanan kişilerde bazı ilaçlar ile etkileşime girerek, mideye zarar verebilmekte veya daha tehlikeli sonuçlara da yol açabilmektedir.
Soğan Suyunun Faydaları Nelerdir?
- Ciltteki sivilceleri tedavi etmektedir.
- Vücuttaki yağ oranını azaltır.
- Erken menopozu engeller.
- Menopoz dönemi şikayetlerini hafifletir.
- Adeti düzene sokar.
- Kış hastalarının tamamına iyi gelir.
- Sinüziti olanları rahatlatır.
- Balgam söktürür.
- Bağışıklık sistemine destek olur.
- Vücuttaki iltihap ve enfeksiyonlar ile savaşır, kötü bakterileri öldürür.
Soğanın Zararları Nelerdir?
Kuru halini çok tüketmeniz durumunda, yemek borunuz geçici olarak zarar görebilir ve yanma hissi oluşur. Midesi hassas kişilerde, ekşime yapabilir.
Basuru tetikler ve kanama yapar. Basur olanlar, soğan tüketimini dengeli yapmalıdır. İçerisinde bol miktarda kükürt içerir, çok tüketilmesi gıda zehirlenmesine bile yol açabilir. Çok fazla tüketilmesi, kişiyi uyutur. Önemli toplantılar ve konsantrasyon gereken süreçler öncesinde tüketilmemesi önerilmektedir.
Soğan Kokusu Nasıl Geçer?
Soğan, en çok kokusu ile bilinen bir sebzedir. Özellikle çiğ yendiği zaman inanılmaz rahatsız edici bir kokuya sebep olur. Bu koku, çoğu zaman diş fırçalama ile de geçmez. Kokudan hemen kurtulmak için taze nane veya karanfil çiğneyebilirsiniz.
Evde gargara bulunmuyorsa, nane veya biberiye gibi ürünlerin yağlarını, zeytinyağı ile karıştırarak, gargara şeklinde kullanabilirsiniz. Bu karışım, diş etleriniz için de çok faydalı olacaktır.
Soğanın sizce en güzel hali hangisi? Haftada kaç gün soğan tüketiyorsunuz?
Bakın küçük Naz, soğanın faydalarını daha çok erkenden fark etmiş.
Başlıklar
Cevap Bırak