Soluk Diş Etlerine Ne Sebep Olur?
Soluk diş etleri, kişinin genellikle demir eksikliğinin bir sonucu olan anemisi olduğunu gösterebilir. Bununla birlikte, diş etleri beyaz veya ağrılıysa, nedeni daha ciddi olabilir.
Sağlıklı diş etleri pembe tonu olmalıdır. Diş etleri, dişlerin etrafındaki kısmı biraz daha hafif, ağız kenarlarında daha koyu görünebilir. Bir kişinin diş etleri doğal olarak diğerininkinden biraz daha soluk veya daha koyu olabilir.
Bir kişi diş etlerinin renginin değiştiğini fark ettiğinde, özellikle ek belirtilerden endişe ediyorsa, bir doktorla görüşmelidir.
Dişlerinizi beyazlatmanın doğal yolunu merak ediyorsanız yazımızı İnceleyin.
Diş Etlerinin Soluk Olmasını Nedenlerinden En Önemlisi: Anemi
Anemi, vücut oksijen bakımından zengin kan almadığında ortaya çıkar. Kan eksikliği bazı dokuların solgunlaşmasına neden olabilir.
Soluk diş etlerine ek olarak, anemisi olan bir kişi aşağıdaki belirtileride gösterir:
- Tükenme veya halsizlik
- Nefes darlığı
- Soluk veya sarımsı cilt
- Baş ağrıları
- Kalp çarpıntısı
Anemi genellikle demir, folat veya B-12 vitamini eksikliğinden kaynaklanır .
Tıbbi durumlar da anemiye yol açabilir veya bir kişinin riskini artırabilir. Bazıları kan kaybı sebebi ile olur:
- Çok ağır adet kanaması
- Gebelik
- Karaciğer, dalak veya böbrek rahatsızlıkları
- Hipotiroidizm
- Gastrointestinal ülserler, kanserler , anormal büyüme, kolit veya kalın bağırsağın şişmesinden kaynaklanabilecek mide veya bağırsaklarda kanama
Bazı ilaçlar, özellikle kemoterapi için olanlar, bir kişinin anemi gelişme riskini artırabilir. Diğerleri, iç kanamaya yol açan çok sayıda steroid olmayan anti-enflamatuar ilaç aldıktan sonra durumu artırır.
Tedavi, en az 6 ay boyunca reçete edilen demir hapları almak kadar kolay çözülebilir. Bu haplar en iyi yiyecek ve narenciye suları, özellikle portakal suyu ile alınır. Ayrıca, koyu yapraklı yeşillikler, tahıllar ve ekmek gibi demir açısından zengin yiyecekleri yemek yardımcı olabilir.
Bazı gıdalar vücudun demir emilimini engelleyebilir. Anemisi olan bir kişi bu gıdalarda kaçınmalıdır:
- Kahve ve çay
- Alkol
- Tam tahıllı ürünler
- Süt Ürünleri
Lökoplaki
Oral lökoplaki diş etlerinde tek tip, ince, beyaz lekelerin oluşmasına neden olabilir. Bunlar düzenli sakız veya mukoza dokuları ile dönüşümlüdür veya bunlarla sınırlıdır. Beyaz lekeler, beyaz nodüller veya kırmızı benekli olarak görülebilir.
Lökoplaki ağızda herhangi bir yerde gelişebilir ve ovalanamaz.
Bu durumun nedeni belirsizdir, ancak sigara içen, çok fazla alkol tüketen veya ağız hijyenine önem vermeyen kişilerde daha sık görülür.
Birçok durumda, lökoplaki zararsızdır. Bununla yanında bu yaralar kanserli hale dönebilir.
Bu yaralar fark eden kişi bir doktor veya diş hekimi ile görüşmelidir. Yamaların boyutuna, konumuna ve sigara içmek gibi bireysel risk faktörlerine bağlı olarak, doktor lökoplaki yaralarını takip etmeyi veya cerrahi olarak çıkarmayı seçebilir.
Menopoz
Menopoz ile ilişkili hormonal değişikliklerin , diş etlerinin soluk ve kuru olmasına neden olabilecek kan akışını azalttığı bilinmektedir.
Menopozal gingivostomatit adı verilen bir enfeksiyon çeşidi, kanamaya neden olabilecek soluk, kuru diş etlerine yol açabilir.
Hormon tedavileri ile bu belirtiler tedavi edebilir. Bir mantar türü gingivostomatitten olduğunda, kişinin nistatin veya klotrimazol gibi topikal bir antifungal krem kullanması gerekir.
Soluk Diş etleri İçin Doktora Ne Zaman Gitmeli?
Soluk diş etleri yaygın bir anemi belirtisidir ve hafif anemi evde demir alımını artırarak tedavi edilebilir. Bununla birlikte hayati sağlı problemi olabilecek ciddi bir vakada olabilir.
En kısa sürede soluk diş etleri ile ilgili bir doktor veya diş hekimi ile görüşün. Erken tedavi almak komplikasyon riskini azaltabilir.
Enfeksiyon belirtileri soluk diş etleri ile birlikte yaşanırsa tıbbi yardım alın. Bu belirtiler şunlardır:
- Diş eti kanaması
- Şişmiş, ağrılı veya hassas diş etleri
- Dişlerin etrafında dönen diş etleri
- Çok kötü kokan nefes
- Ateş
- Gevşek dişler
- Güçlük veya ağrı yutma
- Sakız apsesi
- Ağızda metalik bir tat
- Çene veya yüzdeki ağrı
Liken planus veya lökoplaki gibi anormal oral büyümeler olduğundan şüphelenen kişi bir doktora veya dişçiye görünmeli ve tedavi seçeneklerini konuşmalıdır.
Soluk diş etleri menopoz veya ağır adet dönemleri ile ilgili olduğunda, kişi semptomları azaltabilecek hormon tedavileri hakkında bir doktorla görüşmelidir.
Soluk Diş Etlerinden Korunmak İçin İp Uçları
İyi ağız hijyeni dikkat etmek, diş etlerini sağlıklı tutmanın en kolay yoludur.
Aşağıdaki ipuçları, kişinin iyi ağız hijyenini korumasında yardımcı olur:
- Dişleri günde iki kez veya daha sık en az 120 saniye fırçalayın
- Her gün diş ipi
- Ağzı günde bir veya iki kez florür içeren bir ürünle temizleyin
- Şekerli yiyecek ve içecekleri tükettikten sonra ağzınızı su ile çalkalayın veya fırçalayın
- Diş fırçalarını veya diş fırçası kafalarını birkaç ayda bir veya aşınmış olduklarında değiştirin
- Günde en az 30 dakika egzersiz yapın
- Düzenli olarak bir dişçiye görünün
- Sigara veya tütün ürünleri kullanmaktan kaçının
- Ağız çalkalama suları kullanın
Sağlıklı, dengeli bir beslenme programıda önemlidir. Programınız bol miktarda meyve, sebze ve tahıl içermelidir. Programınıza mercimek, nohut, fasulye ve yağsız et gibi iyi demir kaynaklarını ekleyebilirsiniz.
Aklınızda Olsun
Diş etlerinin doğal rengi kişiden kişiye değişir. Diş etleri normalden daha soluklaştığında, anemi ve diğer altta yukarıdaki durumları ekarte etmek için doktor veya diş hekimi ile görüşün.
Başlıklar
Cevap Bırak