Spirulina Faydaları Nedir? Spirulina Kapsül Kullananlar
Spirulina, son dönemde yaygın olarak kullanılan bir takviye türüdür. Yeşil rengi ile dikkat çeken Spirulina, bir alg türüdür ve yüksek oranda protein, demir, B vitamini ve daha çok sayıda vitamin ve mineral içerir.
Antioksidan özelliği sayesinde çok sayıda hastalığa iyi gelen Spirulina, aynı zamanda Vegan beslenen kişiler için önemli bir besin desteği olarak da bilinmektedir.
Yapılan araştırmalara göre Spirulina takviyesinin birçok hastalığa iyi geldiği ve kişiye direnç verdiği bilinmektedir. Elbette her birey, Spirulina kullanımı öncesinde doktoruna danışmalı ve kullanımına dair onay almalıdır. Özellikle kronik hastalığı olan okurlarımız, bu konuda çok daha hassas olmalıdır.
Spirulina Nedir?
Bir diğer adı Artospira olan Spirulina, hem tatlı hem de tuzlu suda yaşam sürebilen bir deniz yosunu türüdür. Mavi ve yeşil algler olarak da adlandırılan bir bakteri ailesinin mensubudur. Yumuşak bir tada sahip olan Spirulina, lifli olmadığı için çok rahat sindirilir. Enerjisini bitki gibi güneşten alır ve klorofil bakımından çok zengindir.
Milyonlarca yıldır yaşam süren ender canlılardan birisidir. Günümüzde yaygın olmasının bir nedeni de Amerika Uzay Ajansı’nın bu bitkiyi uzayda Astronotların kullanımı için yetiştirmeye karar vermiş olmasıdır. Çok zengin içeriği sayesinde ilgi çekmektedir ve çok kolay yetişmektedir.
Spirulina Ne İçerir? Özellikleri Nelerdir?
Yüksek miktarda B grubu vitaminlerini içermektedir. Günlük B1, B2 ve B3’ün %15 kadarını karşılamaktadır. Aynı şekilde günlük bakır ihtiyacının %20’sini, Demir ihtiyacının ise %11’ini karşılamaktadır.
Spirulina içeriğinde omega-3, omega-6 ve omega-9 gibi çok kaliteli ve zihinsel fonksiyonlarımız için çok faydalı kaliteli yağ asitleri yer almaktadır.
Spirulina içeriğinde aynı zamanda protein, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, C vitamini, folik asit, D vitamini, E vitamini, A vitamini, krom, çinko ve selenyum bulunmaktadır.
Gördüğünüz gibi neredeyse ihtiyacımız olan şey, mucizevi bir şekilde Spirulina içerisine eklenmiştir.
Dünyadaki en zengin protein içeriğine sahip besin olarak kabul edilmektedir. Demir ise kırmızı etten dahi daha yüksek oranda emilebilmektedir.
Spirulina içeriğinde yer alan kalsiyum miktarı, sütte bulunandan tam 25 kat daha fazladır.
Spirulina Faydaları Nelerdir?
Yazımızın ilk bölümlerinde de bahsettiğimiz gibi Spirulina, dünyanın en değerli besinlerinden birisi ve dolayısı ile çok fazla faydası bulunuyor. En yaygın bilinen faydalarını hemen aşağıda listeleyelim.
Antioksidan Özelliği: Spirulina’nın başlıca aktif bileşeni olan fikosiyanin, çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Serbest radikaller ile de savaşması onu bir kanser savaşçısı kılmaktadır.
Kan Basıncı: Yüksek kan basıncı, felç ve kalp krizi gibi ölümcül sorunlara yol açabilir. Yeterli dozda alındığı zaman Spirulina, önemli bir kan basıncı dengeleyici olarak kullanılabilmektedir.
Kolesterol: Yapılan çalışmalar, Spirulinanın kötü kolesterolü düşürdüğünü ve iyi kolesterolü yükselttiğini göstermiştir. Özellikle vücutta yağ yapılarının oksitlenerek sağlıklı dokulara zarar vermesini de engellemektedir. Bu doğrultuda Spirulinanın, kalp ve damar hastalıkları üzerinde olumlu etkisi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Alerjik Rinit: Özellikle Uzak Doğu ülkelerinde Spirulina, alerjik rinitin önemli tedavi yöntemlerinden birisi olarak kullanılmaktadır. Günlük yeterli dozda alındığı zaman solunum yollarını rahatlatmaktadır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendiriyor olması da, hastalıkların önüne geçmektedir.
Kanser: İçeriğinde yer alan bileşikler sayesinde Spirulinanın güçlü bir kanser savaşçısı olduğu kanıtlanmıştır. Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler, Spirulina kullanımının kanser tümörünü küçülttüğünü dahi göstermektedir.
Kan Şekeri: Spirulina kullanımı kan şekerini dengelemektedir. Hatta neredeyse bir şeker hastasının kullandığı ilaç kadar etkili olabilmektedir. Şekerin Karaciğere verdiği hasarı da azaltmaktadır. Tip 1 ve Tip 2 hastaları için de farklı faydaları bulunmaktadır.
Kilo: Spirulina kullanan kişi yüksek miktarda kaliteli bileşik alır fakat kalori almaz. Bu da metabolizmayı hızlandırır ve kişinin yağ yakmasına yardımcı olur.
Kuvvet: Spirulina kullanımı kas ve iskelet sisteminin dayanıklığını artırmaktadır. Egzersiz sonrasında oluşan kas hasarının daha hızlı ve güçlü onarılmasını sağlamaktadır. Kemikler üzerindeki etkisi de kişinin dayanıklığının artmasını sağlamaktadır.
Bağırsak: Yapılan bazı çalışmalar sonrasında Spirulina kullanımının bağırsaklardaki faydalı bakterileri güçlendirdiği ve çalışma ortamlarını daha da iyileştirdiği görülmüştür. Çok fazla lif içermemesi dolayısı ile Spirulina içeren diyetlerdeki diğer ürünlerin lifli olması önerilmektedir.
Kan Temizliği: Spirulina içeriğinde klorofil bulunmaktadır. Bu da Spirulina tüketen kişinin kanındaki toksik maddelerin temizleneceğine işarettir. Bu rahatlama sonrası bağışıklık sistemi güçlenir ve özellikle deniz mahsullerinden gelebilecek olan cıva ve kurşun gibi maddelerden vücut arınmış olur.
Kansızlık: Yapılan birkaç araştırma Spirulina tüketiminin vücuttaki kan hücrelerini artırdığını göstermektedir.
Psikoloji: Spirulina, güçlü bir triptofan kaynağıdır ve bu da serotonin üretiminin desteklenmesine ve kişinin daha mutlu olmasına neden olacaktır.
Spirulina Nasıl Kullanılmalıdır?
Toz halinde satılan Spirulina, kaşık ile direkt tüketebilir veya herhangi bir içeceğe ekleyebilirsiniz. Elbette bu içecek kola veya alkol gibi sağlıksız içecekler olmamalıdır. Herhangi bir salata, çorba veya meyve suyuna karıştırarak tüketebilirsiniz. Tablet şeklinde olanları ise direkt bol su ile yutabilirsiniz.
Spirulina tüketim amacınız kilo vermek ise yemeklerden yaklaşık olarak 30 dakika önce tüketmeniz önerilir. Kilo almak için tüketenler ise tam tersi her yemekten 30 dakika sonra tüketebilirler. Spirulina tüketim dozu için doktorunuza danışmanız şarttır. Her bünye farklı olduğu için günlük Spirulina tüketim dozu da doğal olarak farklı olacaktır.
Spirulina, gıda takviyeleri satan mağazalardan ve eczanelerden temin edilebilmektedir.
Spirulina Zararları ve Yan Etkileri
Günümüze kadar yapılan çalışmalar neticesinde Spirulina kullanımının önemli bir yan etkisi olduğu görülmemiştir.
Çok nadir de olsa bazı kullanıcılarda kas ağrıları, bağ ağrısı ve alerjik reaksiyon görülmüştür fakat ciddi bir soruna yol açmamıştır.
Doğal ortamında yetişen Spirulina tüketimi, ağır metal ve çevre kirliliği nedeni ile zararlı olabilmektedir.
Tiroid hastaları, deniz ürünlerine alerjisi olanlar, Gut hastaları, börek taşı olan hastalar, bağışıklık sistemi ile alakalı sorunları olan hastalar, pıhtılaşma önleyici ilaç kullananlar, gebeler ve yenidoğan emziren anneler Spirulina kullanmamalıdır.
Spirulina kullanmadan önce mutlaka en kısa zamanda doktorunuz ile görüşmeli, ona ne amaçla kullanacağınızı aktarmalı ve günlük ne kadar doz kullanacağınız konusunda da fikir almalısınız.
Başlıklar
Cevap Bırak