Stres Cildi Nasıl Etkiler?
Çoğu insan günlük yaşamlarının bir parçası olarak bir dereceye kadar stres yaşar. Derideki döküntülerin gelişimi, hepimizde ortaya çıkabilecek yaygın bir fiziksel stres belirtisidir. Hafif stres formlarının vücut üzerinde çok az etkisi vardır. Bununla birlikte, strese sık veya kronik maruziyet olumsuz yan etkileri tetikleyebilir.
Stresin Neden Olduğu Kurdeşen
Kurdeşen kırmızı renkli lekeler veya kırışıklıklara sebep olur. Boyutları değişir ve vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir.
Kurdeşenlerden etkilenen bölgelerde kaşıntı hissedebilir. Bazı durumlarda, dokunulduğunda karıncalanma veya yanma hissine neden olurlar.
Kurdeşen, aşağıdakiler gibi çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir:
- Soğuğa veya sıcağa maruz kalma
- Enfeksiyon
- Antibiyotikler de dahil olmak üzere bazı ilaçlar
Kurdeşenlerin en yaygın nedeni vücuda giren bir alerjendir. Örneğin, saman nezlesi olan bir kişi polene maruz kalmanın bir sonucu olarak kurdeşen olabilir. Duygusal stresin kurdeşen salgını tetiklemesi de mümkündür. Strese tepki olarak ortaya çıkan bir dizi hormonal veya kimyasal değişiklik olabilir.
Bu değişiklikler kan damarlarının genişlemesini ve sızmasını tetikleyerek kırmızı ve şişmiş cilt lekelerine neden olabilir. Ortaya çıkan görüntü şu şekilde daha da kötüleşebilir:
- Alkol veya kafein tüketimi
- Sıcak sıcaklıklara maruz kalma
Stres Mevcut Cilt Rahatsızlıklarını Kötüleştirebilir
Stres mevcut cilt problemlerinin düzgün bir şekilde iyileşmesini önleyebilir. Örneğin, stres sedef hastalığı ve egzama olarak bilinen cilt koşullarını kötüleştirebilir.
Hangi Seviyede Yardım Alınmalı
Stresten kaynaklı döküntüler 6 haftadan kısa bir süre içinde temizlenirlerse akut kabul edilebilir. Daha uzun süre devam ederse, kronik kabul edilir.
Tipik olarak, döküntüler birkaç gün sonra temizlenir ve tedavi gerekli değildir. Döküntülerin giderilmesi bundan daha uzun sürerse yardım alınmalıdır.
Bir cilt rahatsızlığı yaşamak, ne zaman temizlendiğine bakılmaksızın rahatsız edici olabilir. Bu gibi durumlarda, kişi döküntülerin neden olduğu tahrişi hafifletmek için tedavi aramalıdır.
Benzer şekilde, çoğu stres döküntüsü oldukça hafiftir. Ancak bir salgının etkisini azaltmak için en kısa sürede harekete geçmek tavsiye edilir.
Özellikle, döküntü mutsuzluğa neden olabilir. Bu, bireyin stresini artırabilir ve döküntüleri daha da kötüleştirebilir.
Kurdeşen bazen tüm vücudu kaplayabilir veya aşağıdaki durumlar kurdeşene eşlik edebilir:
- Ciltte soyulma veya kabarcıklar
- Ateş
- Ağrı
Eğer öyleyse, daha ciddi bir durumu veya alerji sebebi ile olabilir ve derhal bir doktorla iletişime geçilmelidir.
Stres döküntüsü tedavisi genellikle evde antihistaminikler kullanılarak yapılabilir. Bunlar kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olur.
Alternatif olarak, cildin soğutulması da kaşıntıyı hafifletebilir. Bu da soğuk bir banyo veya soğuk bir kompres kullanılarak yapılabilir.
Daha ciddi vakalarda, doktor kısa bir kurs önerebilir:
- Daha güçlü antihistaminikler
- Steroidler
- Antibiyotik tabletleri
Döküntüler devam ederse, doktor kişiyi döküntüler için tetikleyen unsurları tanımlamaya çalışırken ilaç yazacak bir cilt uzmanına yönlendirebilir.
Bazı insanlar döküntülerinin anjiyoödem veya anafilaksi gibi diğer durumların gelişimi ile ilişkili olduğunu da bulabilir. Bu, komplikasyonun doğasına göre döküntülerin nasıl tedavi edileceğini etkileyecektir.
Bir döküntü stres gibi bir faktörün sonucu olabilir, örneğin:
- Isı döküntüsü : Sıcak ve nemli bir iklime maruz kalmak ısı döküntülerinin gelişmesine neden olabilir.
- Egzama : Bu kronik durum her yaşta ortaya çıkabilir. Cilt üzerinde, plaklar olarak bilinen yoğun kırmızı lekeler oluşturacak şekilde yayılabilen küçük şişlikler ile karakterizedir.
- Kontakt dermatit : Bu, ciltle temas eden belirli sabunlar veya metaller gibi bir alerjenden kaynaklanır.
- Pityriasis rosea : Bu genellikle daha küçük şişlikler veya döküntülerle çevrili büyük bir döküntü ile karakterize yaygın bir cilt durumudur.
- Rosacea : Rosacea’ya bağlı döküntüler sıklıkla (ancak her zaman değil) yüzünde görülür ve haftalarca veya aylarca sürebilir. Bu durumun tedavisi yoktur ve tedaviye rağmen döküntüler tekrar ortaya çıkabilir.
Alınacak Önlemler
Stresten dolayı bu rahatsızlığı yaşama yaygındır. Stres döküntülerini önlemenin en iyi yolu strese maruz kalmayı azaltmaktır. Ne yazık ki, bu her zaman mümkün değildir.
Strese neden olan bazı stres faktörleri kaçınılmaz olabilir. Bunlar zor çalışma durumlarını veya ilişkileri içerir. Bununla birlikte, kişinin stresle başa çıkma yeteneğine yardımcı olan şeyler yapmak mümkündür.
Bir yaklaşımda, stresin etkisini en aza indirgemek için yaşam tarzını değiştirmeye dayanır:
- Düzenli egzersiz yapmak
- Sağlıklı, dengeli bir diyet uygulamak
Stres, yararlı olduğu bilinen terapi veya gevşeme teknikleri ile de ele alınabilir. Böyle bir teknik farkındalık meditasyonudur .
Stresin etkisini ortadan kaldırmak veya azaltmak zor bir iş olabilir. En etkili stratejiler, stres etkeni ve bireyin doğasına bağlı olarak değişecektir. Stresin vücuda zarar vermesini her zaman önlemek mümkün olmayacaktır. Bu gibi durumlarda, stres döküntüleri kaçınılmaz olabilir.
Stres döküntüsü meydana gelirse, neden olduğu rahatsızlığı en aza indirmek ve durumun kötüleşmesini önlemek önemlidir.
Cevap Bırak