Stres Romatizmayı Tetikler Mi?
Stres, günümüzün en büyük sorunudur. Birçok hastalığı desteklediği gibi, romatizmayı da tetiklemektedir. Öyle ki romatizma rahatsızlığının ortaya çıkışını da kolay hale getirmektedir. Halk arasında yumuşak doku romatizması adı verilen fibromiyalji hastalığı, stres ve kaygı bozuklukları nedeni ile ortaya çıkar.
Özellikle genetik olarak da romatizma hastalığına yatkın olan kişilerde, stres ağrıların daha da artmasını tetiklemektedir. Stres aynı zamanda bağışıklık sistemini güçsüz hale getirir ve her türlü hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Romatizmal hastalıklar kroniktir, bu nedenle hastalığın kendisi de stres yaptırır.
Yoğun stres altında olan kişilerin, bu süreci kısa tutmak adına psikolojik tedavi alması önerilmektedir.
Romatizma Hastalık Mıdır?
Romatizma aslıda tek başına bir hastalık değildir. Çok sayıda hastalığı kapsayan bir tanımdır. Onlarca farklı romatizmal hastalık çeşidi bulunmaktadır. Ortak noktaları ise tamamının stresten olumsuz etkileniyor olmasıdır.
Strese ek olarak zararlı madde kullanımı, aşırı kilo ve psikolojik travmalar da romatizma ağrılarını artırmaktadır.
Kadınlarda Romatizma Daha Mı Çok Görülür?
Romatizma, vücudun her bölgesinde görülebilir. Halk dilinde iltihaplı romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit, en sık görülen eklem hastalığıdır. Toplumun %1’inde görülen hastalık, çok nadiren tamamen geçer. Genelde kişiler bu hastalığı kronik olarak ömür boyu çekerler.
Kadınlarda erkeklere nazaran 3 kat daha fazla görülmektedir. En çok orta yaş kadınlarda görülür ve kemiklerde hasara yol açabilir. Bu nedenle eklem yerlerindeki ağrılar önemsenmeli ve erken teşhis ve tedavinin avantajlarından faydalanılmalıdır.
Tedavi sürecinde kişi stresten olabildiğince uzak durmalıdır. Henüz araştırmalar yeterli seviyede olmasa da balık tüketmenin, eklem ağrılarına iyi geldiği düşülmektedir. Çok değerli bileşikler içermesi ve aynı zamanda kırmızı et ve kanatlı etine göre çok daha sağlıklı olması nedeni ile haftada en az 2 kez balık tüketmenizi öneriyoruz.
Cevap Bırak