Stresin Faydaları Nelerdir?
Başlığı yanlış okumadınız, her zaman baş düşmanlarımızdan birisi olarak bildiğimiz ‘stres’, bazı durumlarda bize fayda gösterebiliyor. Stresin zararlı olduğunu doktorlardan veya okuduğunuz makalelerden, eminim ki binlerce kez duymuşsunuzdur. Okuduğunuz veya işittiğiniz bu bilgiler kesinlikle doğru, evet stres sağlık için zararlı. Fakat stres halinin bazı durumlarda beyin ve vücudumuza da faydaları bulunmaktadır.
Stresin vücut için zararları aslında kronik hale geldiğinde yani uzun sürdüğünde başlamaktadır. Kısa süreli streslerin, kritik bir zararı olmadığı gibi tam aksine faydaları bulunmaktadır. Lafı daha fazla uzatmadan, stresin faydaları nelerdir ve stresli iken neleri daha iyi yapabiliriz gibi konuları konuşacağımız yazımıza geçiş yapalım.
Stres, Beyin Gücünü Artırıyor
Çok güçlü olmayan stresin, beyindeki kimyasal salgılanmayı artırdığı ve nöronlar arasındaki elektrik akım gücünü yükselttiği kanıtlanmıştır. Bu sayede beyniniz, normal zamanlara göre çok daha yoğun ve konsantre bir şekilde çalışabilmektedir. Bu durum sadece insanlarda değil hayvanlar üzerinde de kanıtlanmıştır.
Peki neden böyle bir durum gerçekleşmektedir? Şimdi düşünün evinizde koltukta oturuyorsunuz ve televizyon izliyorsunuz. Stres yapacak bir durum var mı? Elbette yok, o yüzden belki beyniniz 100 üzerinden 20 gibi bir düşük performansla çalışıyor.
İkinci hikayede ise gece saat 03.00’de bir ormandasınız. Aracınız bozuldu ve bir an önce bu durumdan kurtulmanız gerekiyor çünkü hava soğuk ve hatta belki de kar yağıyor. Yabani hayvanların da yakınlarda ve aç olması da olası. Bu durumda beyin, tüm ihtimalleri düşünerek sizi en kısa zamanda ve güvenli bir şekilde oradan kurtarmaya çalışacaktır. Yaşadığınız stres ve panik, aslında beynin daha iyi çalışmasına sebep olmaktadır. Belki de o anda beyniniz 100 üzerinden 100 performansla, kendi kapasitesinin doruklarına ulaşırcasına çalışmaktadır.
Stres, Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor
Özellikle yaralanmalar, ani enfeksiyon oluşumları ve dışarıdan darbe alma gibi durumlarda vücutta artan ve kısa süreli oluşan stres, vücuttaki savunma mekanizmalarının tamamını uyarmaktadır. Bazı durumlarda bu kısa süreli ve yoğun stres, bayılmaya dahi sebep olabilir. Bunun sebebi ise o anda bayılmanın, ayık durmaya göre vücuda daha az zararı olacaktır. Tüm savunma hücrelerinin ve organizmalarının uyarılması nedeni ile kısa süreli stresin, vücut için iyi bir şey olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Stres, İnsanın Karakterini Daha Güçlü Hale Getirir
Stres, herkes için farklı bir karşılık bulabilir ve hayatın belirli dönemlerinde, şekil değiştirerek tekrar bize merhaba diyebilir. Kiminin sınavı vardır, kimisi trafik kazası geçirmiştir, kimi de ülkenin başına geçmek için seçim sürecinde hazırlık yapıyordur. Bu durumlar, durumu yaşayan kişiler için elbette zor zamanlardır fakat strese sebep olan durum geçtikten sonra, kişi artık bu duruma karşı daha güçlüdür.
İlk sınavında çok stres yaşayan bir öğrenci, ikinci sınavında daha az stres yaşayacaktır. İlk uçuşunu yapan pilot ile 10. uçuşunu yapan pilot aynı stresi yaşamayacaktır. O anlarda yaşanan yoğun stres, aslında bizi pişirmekte yani olgunlaştırmaktadır. Böyle durumlarda stresli olmayı hiç sorun etmeyin. Öncesinde heyecan duyulan sınavdan, duyulmayana göre çok daha başarılı çıkacağınızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu stres hali, farkında olmasanız dahi konsantre olmanızı sağlayacaktır.
Stres, Motivasyonu Kamçılar
Stresin faydalarından birisi de, bazı durumlarda insanı diken üstünde tutmasıdır. Bazen bitmeyecek işlerin, yoğun ve stresli bir çalışma sonrasında bittiğini fark edersiniz. Vücut o anda stres halinde olmasa ve rahat olsa, çoğu zaman o işlerin bitmeyeceğini kendi hayatınızda da görebilirsiniz. Özellikle çok fazla kişinin yönetilmesi gereken durumlarda, kurum içerisindeki ortak stresin yaşanması ve paylaşılması da zorunludur. Zamana karşı yarışmanın verdiği stres veya problem çözümünden kaynaklı stres durumu sayesinde, işler daha hızlı çözüme kavuşacak veya sonlanacaktır.
Başlıklar
Cevap Bırak