Su Zehirlenmesi Nedir?
Hayatımızı sağlıklı bir şekilde sürdürebilmemiz için her gün 1 ile 2.5 litre arasında su içmemiz gerekir. İçeceğimiz su miktarı ise metabolizmamıza ve o gün harcadığımız efora göre değişebilir. Düzenli ve gerektiği kadar su içen bir birey, daha geç yorulur ve hastalıklara karşı daha güçlü bir bünyeye sahip olur. Vücudumuzun büyük bölümünün su olduğunu da hesaba katarsak, ‘su hayattır’ tabirinin ne kadar doğru olduğunu görebiliriz.
Su her ne kadar yaşam fonksiyonlarımız için kritik öneme sahip olsa da her şeyde olduğu gibi, fazlası zarardır. Sudan zehirlenmek mümkündür ve tedavi sürecine erken başlanmadığı takdirde, ciddi olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Su Zehirlenmesi Nasıl Olur?
Tüm insanların kanında, belirli bir miktarda sodyum bulunmaktadır. Aşırı su tüketimi ise bu sodyum dengesini bozar ve su zehirlenmesine neden olur. Su oranının, sodyum oranına göre yüksek olması, bünyedeki elektrolit dengesini alt üst edecektir.
Su Zehirlenmesi Neden Olur?
Elbette, sağlıklı ve normal bir insan durduk yere kaldıramayacağı kadar su içmeyi denemeyecektir. Su zehirlenmesi, zannedildiği gibi sadece çok su içme ile oluşmaz. Bunun tıp literatürüne girmiş, belirli başlı sebepleri vardır. Aşağıda listelenen maddeler, su zehirlenmesinin başlıca sebepleri arasında gösterilmektedir.
- Uyuşturucu maddelerden bazıları, vücuttaki elektrolit dengesini bozmaktadır. Özellikle bazı uyuşturucu haplar, içtikten sonra kişide susuzluk oluşturmaktadır. Bu hissiyatı bir türlü gideremeyen ve her seferinde daha çok su içen kişi, uyuşturucunun da etkisi ile farkında olmadan su zehirlenmesine yakalanır. Bu durumda doğal olarak vücuttaki sodyum miktarı düşer ve tedavi edilmediği takdirde, kişide kalıcı hasara neden olabilir.
- Su zehirlenmesinin sık yaşandığı bireyler arasında, çocuklar bulunmaktadır. Özellikle küçük yaşlarda, oyun diye başlayan ‘su içme yarışması’, rekabetin de kızışması ile beraber çocukların haddinden fazla su içmelerine neden olabilir. Bu durumda, çocukların acilen doktor gözetimine girmeleri gerekmektedir.
- Böbrekler de oluşabilecek fonksiyon bozukluklarının da su zehirlenmesine yol açtığı bilinmektedir.
Su Zehirlenmesi Ne Kadar Su İçince Olur?
Sağlıklı bir insanın 2 böbreği, 1 litre suyu ancak 1 saat içerisinde dışarıya gönderebilir. Saatte 1 litreden fazla su içmek ve bunu ardışık saatlerde yapmak, su zehirlenme riskini artırır.
Özellikle spordan sonra çok fazla su içmek, zaten yıpranmış olan ve minerale aç vücudu çok daha fazla yormaya sebep olur. Bu nedenle futbolculara, ciddi efor sarf etmelerine rağmen 1 litreden fazla su içirilmez.
Su zehirlenmesi sonucunda, kişiye acil bir şekilde sodyum takviyesinin yapılması gerekecektir. Ancak bu şekilde kandaki sodyum miktarı dengelenerek, kişinin kas ve sinir sisteminin düzgün çalışması sağlanabilir.
Su Zehirlenmesinin Başlıca Belirtileri
Arka arkaya çok fazla su içtiğinizi düşünüyorsanız ve aşağıdaki belirtilerin bir veya birkaçını kendinizde gözlemliyorsanız, su zehirlenmesine yakalanmış olabilirsiniz. Bu durumda hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
- Nefes kesilmeleri
- Sık idrara çıkma
- Kalpte ritim bozuklukları
- Kaslarda titreme ve aşırı ağrı
- Yorgunluk ve halsizlik durumu
- Halüsinasyon görme ve zihin bulanıklıkları
- Yoğun baş ağrısı ve konsantrasyon bozuklukları
Yukarıdaki sinir ve kas sistemi ile alakalı maddeler, su zehirlenmesinin olduğuna dair önemli belirtilerdir. Su zehirlenmesi ilk olarak beyin ve sinir sistemine hasar verir, bu da kişide anormal davranışlar görülmesine neden olur.
Su zehirlenmesi tedavi edilmediği takdirde beyin hücrelerinin şişmesine, kalp duvarlarının hasar görmesine, midede su birikmesine ve kandaki kortizol dengesinin bozulmasına sebep olabilir. Su zehirlenmesine yakalanan ve uzun süre tedavi edilmeyen kişilerde, bu rahatsızlık kişiyi ölüme kadar götürebilmektedir.
Başlıklar
Cevap Bırak