Sumbas (Osmaniye) Gezilecek Yerler
Osmaniye‘nin bir ilçesi olan Sumbas, 1996 yılında Osmaniye’nin il statüsü kazanması ile beraber ilçe olmuştur. Birkaç köyün birleşimi ile ortaya çıkan Sumbas ilçesi, kurulduğu günden bu yana göç vermektedir ve bu nedenle nüfusu azalmaktadır. Nüfusun %80’inden fazlası kırsal alanlarda yaşamaktadır.
Sumbas Hakkında Kısa Bilgi
Sumbas, Kadirli ile Kozan arasında bulunan bir bölgedir. Antik çağlardan bu yana bölge, stratejik bir öneme sahip olmuştur. Bu sayede ilçe ve çevresinde, çok miktarda mağara ve höyükler bulunmaktadır. Birçok yapı ise tamamen harabeye dönmüş durumdadır.
Bölgedeki ilk izler, antik çağlarda Anadolu’da hüküm sürmüş olan Hititler devletine aittir. Milattan önce 18. yüzyıla dayanan bu izlerde, Hitit Kralı’nın bölgeye sık geldiği anlaşılmaktadır. Sumbas, daha sonra Roma ve Abbasiler gibi önemli devletler tarafından yönetilmiştir. Anadolu’nun Türk milletinin hakimiyetine geçmesi ile beraber Anadolu Selçuklu Devleti ve daha sonra Osmanlı İmparatorluğu, bu toprakların sahibi olmuştur. Osmanlı öncesinde Dulkadiroğulları, Sumbas üzerinde etkin olan devlettir.
Sumbas Gezilecek Yerler
İlçede Roma dönemine ait eserler bulunmaktadır. Bunlar arasındaki en önemlileri ise Eski Cami ve Cennetler Harabesidir. Bugün Müslüman halk tarafından ibadethane olarak kullanılan Eski Cami, Roma döneminde manastır olarak kullanılmıştır. Bu manastır aynı zamanda Roma devletinin bölgedeki idari merkezlerinden bir tanesi olarak da kullanılmıştır. Manastır çevresinde askeri binalar, barınaklar ve konaklama alanları da mevcuttur.
Türkler bölgeye hakim olduktan sonra bu yapıları çok hor kullanmış ve harabe olarak dahi günümüze kalmamıştır. Sadece bugün caminin olduğu ana binaya dair izler, günümüze kadar taşınabilmiştir. Yapının ilk olarak keşfedilmesi, tesadüfen bir iş makinesinin hatası ile gerçekleşmiştir.
Sumbas ilçe merkezine 5 kilometre mesafede ise Cem Kalesi ve Diniker Kalesi bulunmaktadır. İlçedeki özellikle yaz mevsiminde gezilecek alanlar ise Bağdaş Yaylası ve Yirce Yaylası olarak gösterilmektedir.
Sumbas ilçesinde yaşıyor veya orada dünyaya gelmiş olabilirsiniz. Konunun altındaki yorum kutucuklarından, Osmaniye’ye bağlı bu şirin ilçedeki gezilecek yerleri bizimle paylaşabilirsiniz. Bu sayede Sumbas’a seyahat edecek ve gezilecek yerler hakkında bilgi almak isteyen ziyaretçilerimizin, daha zengin bir içerik ile karşılaşmasını sağlayabilirsiniz.
Şarlak şelaleleri, Sumbas ilçe merkezine çok yakında bulunan Alibeyli beldesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Antalya’daki Manavgat Şelalesi’ne çok benzeyen Şarlak Şelaleleri, 25 metre yükseklikten dökülmektedir. Bölge halkı, bu şelaleleri piknik bölgesi olarak kullanmaktadır.
Şelale bölgesinin çevresinin, sık ormanlar ile kaplı olması, bölgeye de çok büyük bir değer katmaktadır. Sumbas ilçesine gitmişken, ilçe merkezine sadece 30 dakika mesafede bulunan bu doğal cenneti mutlaka ziyaret ediniz.
Cevap Bırak