Süt Dişleri Neden Çürür, Çekilmeli Midir? Ne Zaman Dökülür?
Çocuklarda süt dişlerinin çürümesi, anne ve babalar tarafından tamamen doğal bir süreç olarak görünmektedir. Çocuğunun herhangi bir hastalığına hiç tereddüt etmeden hastane yolunu bulan ebeveynler, süt dişlerinin çürümesinde hiçbir şekilde hastaneye gitmemektedir.
Bunun nedeni elbette ki bilgi eksikliğidir. Süt dişleri, çocukların konuşma yapısını etkileyebilir ve önemli bir geçiş parçalarıdır.
Yerine kalıcı dişlerin gelecek olması ve süt dişlerinin geçici olması, onları önemsiz kılmaz. Süt dişleri ortalama olarak 6. ay itibariyle ortaya çıkar ve 3. yaş içerisinde tamamı çıkmış olur. Ömürleri ise ortalama olarak çocukların 12. yaşına kadardır. Bu dişler sadece geçici kullanım için görev almazlar, aynı zamanda sonraki asıl dişler için de çene yapısını uygun hale getirirler.
Süt dişleri, bebeğin katı gıda ile daha rahat beslenmesini de sağlar. Isırma ve çiğneme beceresini bebeğe kazandırır. Konuşma becerisi için de çok önemlidir, çene yapısını etkiler.
Süt Dişleri Neden Çürür?
Çocuklar, yetişkinlere göre ağız bakımlarını çok daha az önemserler çünkü bu konu hakkında yeterli bilgi ve tecrübeye sahip değildirler. Diş sağlığının ne demek olduğunu ve dişlerini fırçalamamaları durumunda başlarına ne geleceklerini, anne ve babalarından öğrenmeleri gerekir.
Dişlerinde çıkan çürüğün ne kadar can sıkıcı olabileceğini bilseler, dişlerine sizden çok daha iyi bakarlar. Bu konuda çocuklarınızı, diş hekimi korkusuna da mahal vermeyecek şekilde uyarmanız ve bilgilendirmeniz çok önemlidir. Bu yaşlarda ağız bakımı alışkanlığı edinmeleri, ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmalarını da sağlayacaktır.
Özellikle geceleri emzikler ile şekerli gıdaların verilmesi ve bu emziğin saatler boyu dişler ile temas etmesi, diş çürüğüne neden olan en önemli faktörlerdir.
Bebeğinizi ve çocuklarınızı şekerden olabildiğince uzak tutun. Şeker, vücut için bir yükten başka bir şey değildir. Meyveler ve sebzeler, bizim için gerekli şekeri fazlası ile içerirler.
Diş çürüklerine neden olan en önemli faktör şekerli içeceklerdir. Evde sıktığınız meyve suları da buna dahildir. Ev yapımı meyve suları sağlıklı değildir, kişiye bir anda şeker yüklemesi yapılmasına neden olur. Meyveler, meyve şeklinde yenmelidir. Bu sayede sağlıklı lifleri de tüketerek, bağırsak sistemimizi korumuş oluruz.
Sağlıklı Süt Dişlerinin Önemi
Süt dişleri, kapladıkları alanı korurlar ve bu sayede asıl dişler için güvenli bir alan bırakırlar. Bu nedenle geçici olsalar da bakımları ihmal edilmemelidir. Bilinçli ebeveynler olarak, küçük yavrunuzu bu konuda bilgilendirmek size düşmektedir. Güçlü süt dişler, sağlıklı kalıcı dişler ve çene yapısı anlamına gelmektedir. Hatta öyle ki, bu durum ileride çocuğunuzun diksiyonunu dahi etkileyecektir.
Süt dişleri, çekilmemelidir. Kendiliğinden düşmeli ve enfeksiyon gibi durumlarda mutlaka diş hekimi nezaretinde çekilmelidir. Evde, ip bağlama veya buna benzer diş çekim yöntemleri, çocuklarda travmalara neden olabilir ve kesinlikle önerilmez.
Sağlıklı Süt Dişleri İçin Neler Yapılmalıdır?
- Çocuklarınıza tavsiye vermekten ziyade onlara örnek olun. Dişlerinizi beraber fırçalayın, ona uygun ve renkli diş macunlarını, diş fırçalarını alın. Her diş fırçalaması sonrasında ona küçük bir hediye verin, bu sadece küçük bir öpücük bile olabilir. Bebeğiniz henüz küçükse, diş fırçalaması gerekmez. Ağzını güzelce yıkayın ve steril bir gazlı bezle dişlerini silin.
- Zararlı besinler konusunda çocuklarınızı bilinçlendirin ve ambalajlı ürünleri evinize sokmayın. Siz almazsanız, çocuğunuz da alışmaz. Meyve suyu içirmeyin, bol bol meyve yedirin. Çocuğunuz meyve yemeyi severse, atıştırmalıklara daha az ilgi duyacaktır.
- Şekerli ve asitli olan her şeyi olabildiğince ondan uzak tutun. Bunu katı yasaklar şeklinde yapmayın zira çocuklar için yasakları delmek çok ilgi çekici olacaktır.
- Küçük yaşlarda diş fırçalama alışkanlığı kazanmak çok önemlidir. Akşam ve sabahları aksatmadan dişlerini fırçalaması konusunda onu yönlendirmeli ve gerekirse kontrol etmelisiniz.
Süt dişleri hakkındaki fikirlerinizi siz de şimdi bize iletebilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak